Află povestea ceaiului negru Ceylon!

Ceylon este numele vechi al statului Sri Lanka, o fostă colonie britanică. Chiar englezii au încurajat cultivarea ceaiului pe această insulă, a cărei poveste te invităm să o descoperi în următoarele rânduri!

În Sri Lanka, ceaiul negru are o tradiție relativ scurtă, dacă o comparăm cu alte țări, planta camellia sinensis fiind adusă aici de către britanici din China. Cultivarea și producția de masă a ceaiului au început în Ceylon în anii 1870, după ce principala recoltă a insulei, cea de cafea, a fost distrusă de o boală fungică. Tot răul spre bine, am putea spune.

Foto: teasrilanka.org

Industria ceaiului în Ceylon a luat practic naștere în 1867, când James Taylor a început o plantație de ceai pe domeniul Loolecondera din Kandy. În 1872, el a obținut prima recoltă de ceai de Ceylon, iar un an mai târziu, acest sortiment a ajuns în Londra. Treptat, și domeniile din jur s-au orientat spre cultivarea ceaiului.

Când țara și-a schimbat numele în Sri Lanka în 1972, s-a luat decizia de a se păstra numele Ceylon pentru ceaiul care devenise un adevărat brand național, în pofida unor opozanți care doreau ruperea totală de trecutul colonial.

Regiunile de cultivare a ceaiului în Ceylon

Există șapte regiuni celebre de cultivare a ceaiului în Sri Lanka, care îi imprimă acestuia anumite trăsături caracteristice: Nuwara Eliya, Dimbula, Uva, Uda Pussallawa, Kandy, Ruhuna, Sambaragamuwa.

În funcție de condițiile de sol și climă, plantațiile de ceai Ceylon se împart în trei categorii: joase (altitudini între nivelul mării și 600m), medii (600 – 1200 m) și ridicate (peste 1200 m).

Foto: teasrilanka.org

Plantațiile de la niveluri joase sunt expuse perioadelor lungi cu soare și uneori vremii calde și umede, astfel că rezultă frunze închise la culoare, care dau o infuzie brun-vișinie, cu o notă puternică de malț.

În schimb, ceaiurile cultivate la altitudini ridicate, de aproximativ 3.000 de metri, sunt foarte diferite – sub influența vânturilor reci, a climei uscate și răcoroase, acestea vor fi mai ușoare, iar băutura de culoarea mierii va avea un gust mai ierbos.

Despre ceaiul negru Ceylon

Ceaiurile negre Ceylon sunt cea mai populară bază pentru ceai rece, dar bineînțeles că se servesc și calde. Le vei întâlni adesea în sortimentele Earl Grey sau în blenduri cu fructe, fiind foarte potrivite de băut la micul dejun sau brunch.

Pot fi combinate cu lapte, pentru a îmblânzi tăria gustului și astringența sau cu lămâie, mai ales în cazul ceaiurilor cu gheață. Se pot îndulci cu zahăr sau miere și dau savoare oricăror rețete de dulciuri care conțin ca ingredient ceai negru simplu.

Infuzia de culoarea cuprului are note florale și lemnoase, cu un gust mai fin decât un Assam și mai puternic decât un Darjeeling și un conținut ridicat de cofeină (însă mai redus decât al unei cafele obișnuite).

În magazinul online d’Oro Tea avem ceai negru Ceylon în câteva sortimente excelente, deosebit de parfumate, cu aromă fructată sau florală:

Le-ai încercat? Spune-ne impresia ta!


Surse: teasrilanka.org, therighttea.com

Află povestea ceaiului negru Ceylon! 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.