Ceramica Iznik, o poveste despre culori și împletiri culturale

În magazinul nostru online găsești, printre altele, căni de porțelan cu modele speciale, inspirate din celebra ceramică Iznik. În articolul de astăzi ne-am gândit să-ți povestim câteva lucruri interesante despre acest stil expresiv, care îmbină două culturi puternice.

Ceramica Iznik este renumită pentru ornamentele meticuloase, ce combină elemente otomane și chinezești. Numele provine de la orașul omonim din Anatolia, parte din Turcia actuală, care a fost centrul producției de ceramică în timpul otomanilor, de la jumătatea secolului al XIV-lea și până la finalul secolului al XVII-lea.

Ceramica timpurie Iznik, numită inițial în mod eronat “de Milet”, a continuat tradițiile islamice anterioare. Produsele valoroase de la sfârșitul secolului al XV-lea și din secolul al XVI-lea au fost inspirate de porțelanurile chinezești albastre și albe din timpul dinastiei Ming.

Secolul al XVI-lea este considerat epoca de aur pentru ceramica Iznik, când inovațiile în ceea ce privește decorațiunile și paleta de culori s-au diversificat și au devenit tot mai complexe. Vasele Iznik sunt fine, din lut alb-cenușiu acoperit cu o peliculă subțire, creată dintr-un amestec de argilă și apă.

În această perioadă se folosește foarte mult albastrul turcoaz, iar ornamentele sub pictate pe fundal alb. Design-ul devine mai simplu, dar se inspiră în continuare din motivele chinezești. Cel mai des se produceau farfurii, dar și boluri, ulcioare și vase de flori, pictate cu forme stilizate și simetrice de flori, frunze și fructe, precum și cu motive liniare abstracte.

La jumătatea secolului al XVI-lea, gama de culori se extinde și se folosesc diferite nuanțe de verde și violet, iar elementele au contur negru. Ulterior, ceramica Iznik aduce în prim plan roșul viu și verdele smarald, iar tematica devine mai amplă și include scene figurative și compoziții abstracte. În această perioadă, Imperiul Otoman se află la apogeul său, iar producția de ceramică Iznik crește.

Secolul al XVII-lea vine cu o decădere lentă din cauza dificultăților economice, iar în secolul al XVIII-lea producția de ceramică se mută în orașul Kutahya.

Vase originale de Iznik se găsesc în prezent în muzee din lumea întreagă, unele dintre cele mai impresionante colecții aflându-se la British Museum și Victoria and Albert Museum din Londra, Marea Britanie, Muzeul Luvru din Paris, Franța, Muzeul Palatului Topkapi, Muzeul Sadberk Hanim și Muzeul Arheologic din Istanbul, Turcia etc.


Surse: christies.com, chinese-porcelain-art.com, iznik.com, britannica.com

Ceramica Iznik, o poveste despre culori și împletiri culturale 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.