Ceaiurile negre – clasificare și grade

Ceaiurile negre din India, Sri Lanka, Africa, Indonezia și Malaysia au un sistem special de categorii, ce arată gradele de calitate pentru diferite varietăți.

Sistemul de clasificare se bazează pe evaluarea mai multor elemente, ca tipul, mărimea și starea frunzelor de ceai, gradul de înflorire, aroma, gustul și culoarea infuziei obținute. De exemplu, frunzele întregi conferă mai mult gust băuturii. Aroma este mai puternică atunci când ceaiul include și muguri, și vârfuri. Frunzele mărunte, pe de altă parte, conferă tărie infuziei.

Gradele reflectă și conținutul de cofeină al ceaiului, având în vedere că mugurii conțin mai multă cofeină decât frunzele mature. De asemenea, frunzele întregi necesită perioade mai lungi de infuzie, în timp ce frunzele foarte mărunțite se infuzează cel mai rapid.

Gradele principale de ceai negru sunt: Whole leaf (Frunze întregi), Broken leaf (Frunze mărunțite), Fannings (Frunze foarte mărunțite) și Dust (frunze pulbere), iar în cadrul acestora există mai multe grade secundare, clasificate prin diferite combinații de abrevieri:

  • F – Flowery – frunze cu muguri / Fine – calitate superioară / Fannings – frunze mărunțite
  • G – Golden – frunzele conțin și vârfuri sau muguri
  • O – Orange – denumirea provine de la Casa olandeză Orange-Nassau, care a jucat un rol important în comerțul cu ceai în Europa. O altă explicație poate fi culoarea roșiatică a frunzelor oxidate înainte de uscare
  • T – Tippy – frunze cu abundență de vârfuri
  • B – Broken – frunze rupte
  • P – Pekoe – frunze întregi
  • S – Souchong – frunze mai scurte, rulate

Whole leaf (Frunze întregi)

Acestea nu sunt rupte sau mărunțite, însă mărimea lor depinde de recoltare și prelucrare.

  • FTGFOP – Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Grad de ceai de calitatea cea mai ridicată.
  • TGFOP – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Conține cea mai mare cantitate de vârfuri, fiind gradul principal la ceaiurile Assam și Darjeeling.
  • TGFOP1 – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – gradul 1
  • GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe
  • FOP – Flowery Orange Pekoe. Ceai de calitate înaltă, cu frunze lungi și puține vârfuri.
  • FOP1 – Flowery Orange Pekoe – gradul 1
  • OP – Orange Pekoe. Constă în frunze lungi, fără vârfuri, fiind clasificat în continuare în OP1 (mai delicat decât OP), OPA (mai puternic decât OP) și OPS (OP superior din Indonezia)
  • P – Pekoe
  • S – Souchong

Broken leaf (Frunze mărunțite)

Este o categorie de ceaiuri cu frunze rupte sau mărunțite, dar suficient de mari încât să poată fi recunoscute ca bucăți de frunze.

  • BOP1 — Broken Orange Pekoe One
  • GFBOP — Golden Flowery Broken Orange Pekoe
  • TGFBOP — Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe
  • TGFBOP1 — Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe – gradul 1
  • BS — Broken Souchong
  • BPS — Broken Pekoe Souchong
  • GBOP — Golden Broken Orange Pekoe
  • FBOP — Flowery Broken Orange Pekoe
  • BOP — Broken Orange Pekoe

Fannings (Frunze foarte mărunțite)

Se referă la bucățile de frunze de ceai foarte mărunte, care au încă o textură grosieră, rămase în urma selecției frunzelor de grade superioare. Sunt foarte populare în India și în alte părți din sudul Asiei, datorită infuziei puternice care se obține din ele.

  • GOF — Golden Orange Fannings
  • FOF — Flowery Orange Fannings
  • BOPF — Broken Orange Pekoe Fannings
  • FBOPF — Flowery Broken Orange Pekoe Fannings

Dust (Frunze pulbere)

Dust descrie pulberea de frunze de ceai mai fină decât Fannings, ce constă în bucățile mici rămase din producerea gradelor superioare de ceai.

  • OPD — Orange Pekoe Dust
  • BOPD — Broken Orange Pekoe Dust
  • BOPFD — Broken Orange Pekoe Fine Dust
  • FD — Fine Dust
  • D-A — Dust A
  • Spl. D — Special Dust
  • GD — Golden Dust
  • OD — Orthodox Dust

Te invităm în magazinul online www.doro-tea.ro, unde găsești ceaiuri negre de calitate, ca de exemplu:


Surse: teakruthi.com, teavendor.com

Ceaiurile negre – clasificare și grade 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.