Koicha sau Usucha? Două moduri de preparare a ceaiului matcha

Celebra pulbere matcha are în spate sute de ani de folosire și o tradiție valoroasă legată de ceremonia japoneză a ceaiului. Alături de ustensilele delicate, matcha creează o experiență deosebită prin întreaga atmosferă ceremonială.

Se acordă atenție fiecărui detaliu și nimic nu este lăsat la voia întâmplării, cu atât mai mult modalitatea de pregătire a băuturii.

Ceaiul Matcha se poate prepara în două moduri:

  • USUCHA. Matcha “subțire”. Este varianta standard, potrivită pentru consumul zilnic. Dacă ești începător în lumea matcha, se recomandă să începi cu această versiune.
  • KOICHA. Matcha “densă”. Se pregătește la ceremonia ceaiului sau la alte evenimente speciale.

În general, dacă pulberea matcha este de calitate ridicată (culoare verde aprins, gust mai dulce), se prepară o băutură mai densă – Koicha, în timp ce matcha de grad inferior se folosește pentru Usucha.

Iată câteva elemente definitorii pentru pregătirea fiecăruia dintre cele două variante:

Usucha Koicha
Cantitate ceai 2 g 4 g
Cantitate apă 60 ml 30 ml
Temperatura apei 70-80ºC 70-80ºC
Număr de mișcări de omogenizare 50-120 32-50
Tipul de mișcare de omogenizare Rapidă, sub formă de „W” sau „M” Circulară, lentă, la 360º
Rezultat Ceai “subțire”, cu spumă deasupra Ceai dens, strălucitor, fără spumă

Nu există o regulă strictă care să spună că trebuie să prepari matcha doar în cele două forme, Usucha sau Koicha. Poți să-ți personalizezi ceaiul în funcție de propriile preferințe, adăugând mai multă apă caldă în cazul în care preferi un gust light, de exemplu.

Indiferent de alegere, este esențial să folosești doar ceai matcha de calitate. Cum alegi un ceai matcha bun? Află din acest articol!

Foto: hibiki-an.com

Surse: matcha.my, yuuki-cha.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.