Ceai cu savoare pentru energie: Afine Cocoa

Când eram mică și mergeam cu ai mei prin vacanțe la munte, mă atrăgeau întotdeauna tufele cu afine coapte. Aș fi stat cu orele să culeg micile boabe aromate, cu degetele pătate de culoarea și dulceața lor….

Îmi plac și acum afinele, așa că m-am bucurat să le descopăr într-un mix interesant de ceaiuri. Și cum o bucurie nu vine niciodată singură, alături de afine am mai văzut fulgi de boabe de cacao, un ingredient gustos pentru doza zilnică de energie.

afine-cacao

Ceaiul Afine Cocoa, căci despre el e vorba, propune o combinație care mi s-a părut cel puțin curioasă: ceai negru și ceai verde Sencha. O echipă nu foarte des întâlnită de mine, dar care mi-a fericit papilele alături de alte ingrediente alese pe sprânceană.

Continuă lectura „Ceai cu savoare pentru energie: Afine Cocoa”

Ceai cu savoare pentru energie: Afine Cocoa 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Află totul despre Formosa, celebrul ceai oolong din Taiwan

Dacă îți plac oolong-urile, trebuie neapărat să încerci Formosa – ceaiul taiwanez! Taiwan, o mică insulă din estul Chinei, nu este foarte cunoscută în lumea ceaiului, în comparație cu Japonia, China sau India, dar sortimentele produse aici sunt extraordinare și merită atenția ta.

Știai că în trecut Taiwanul era cunoscut ca Formosa – “insula frumoasă”? Numele i-a fost dat de navigatorii portughezi care au ajuns prima dată pe acest tărâm în anul 1590, iar de aici și denumirea ceaiului specific. În articolul de astăzi te invităm să descoperi povestea ceaiului taiwanez Formosa!

ceai-taiwanez

Ceaiul taiwanez, pe scurt:

  • Peste 90% din producția totală de ceai din Taiwan este oolong.
  • Ceaiul se cultivă pe plantanții de familie, de dimensiuni reduse.

Taiwanul este cea mai mică țară producătoare de ceai și nu are o geografie potrivită pentru cultivarea la scară largă. Totuși, clima rece, umedă și ținutul muntos, alături de măiestria moștenită de la Japonia și China fac din ceaiul taiwanez unul deosebit. Se pune mare accent pe calitate, atât în privința aspectului frunzelor de ceai, cât și a aromei. În regiunile producătoare, există competiții bianuale de ceai, unde cultivatorii vin cu cele mai bune sortimente pentru a fi evaluate de experți. Majoritatea cultivatorilor de pe insulă obțin 4 recolte pe an. Deoarece în prezent ceaiul este o băutură foarte populară în Taiwan, importurile sunt de trei ori mai mari decât exporturile.

Îți recomandăm un ceai Formosa Jade aromat, cu caise și trandafiri! Îl găsești în magazinul nostru online, AICI

Sortimente de ceai Formosa

Continuă lectura „Află totul despre Formosa, celebrul ceai oolong din Taiwan”

Află totul despre Formosa, celebrul ceai oolong din Taiwan 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Cum alegi un ceai matcha bun

Ceaiul matcha - cum transformăm această pudră rafinată în tradiționala băutură cremoasă?

Matcha, unul dintre cele mai apreciate ceaiuri japoneze, este pudra obținută prin măcinarea frunzelor atent alese din culturi crescute special. Acest ceai este bogat în teină, vitamine și minerale, ce revigorează și energizează.

Deși este considerat un sortiment de top, nu toate ceaiurile matcha sunt de aceeași calitate. Ceaiul matcha bun are o culoare vie si un gust fin, nu foarte amar.

Cum alegi, așadar, un ceai matcha bun? Mai jos ți-am pregătit câteva criterii în funcție de care să te orientezi atunci cand vrei să te bucuri din plin de acest ceai:

Zona de proveniență

Ceaiul matcha produs în Japonia este considerat superior din punct de vedere calitativ, Japonia fiind țara unde începe tradiția acestei băuturi. Clima și condițiile meteo de aici conferă ceaiului aroma sa specifică. Dacă pe ambalaj este specificată și regiunea de proveniență cu atât mai bine. Nu este o regulă, însă foarte multe ceaiuri matcha bune provin din prefecturile Aishi, Shizuoka, Kyoto sau de pe insula Kyushu.

La d’Oro Tea acordăm o atenție deosebită calității ceaiului matcha, de aceea toate sortimentele comercializate sunt produse în Japonia. Descoperă aici varietatea noastră de ceai matcha ->

Foto: health.com

Culoarea ceaiului

Odată ce ai desfăcut ambalajul, culoarea îți va putea spune mai multe despre calitatea ceaiului pe care l-ai cumpărat. Caută un matcha de un verde aprins, puternic. Cu cât mai intensă este culoarea, cu atât mai gustos va fi ceaiul ce îl vei prepara!

Explicația este următoarea: Înainte de recoltare tufele de ceai sunt ținute la umbră, astfel că frunzele sunt forțate să producă o cantitate ridicată de clorofilă, care îi conferă nuanța tipică de verde strălucitor. Prin comparație, frunzele de matcha de calitate inferioară sunt de un verde mai palid sau chiar gălbui/ maroniu, deoarece nu au fost umbrite în mod corespunzător sau sunt mai vechi și/ sau recoltate din partea inferioară a tulpinei plantei.

Pudra de matcha și textura ei

Când vine vorba de textură, varianta calitativă a ceaiului matcha arată și se simte ca o pudră fină, mătăsoasă, cu particule foarte mici, asemănătoare cu fardul de pleoape sau talcul.

Gustul băuturii

Pudra matcha de calitate are un gust blând, dulce-vegetal, care provine de la un aminoacid numit L-Teanină, ce apare datorită condițiilor de cultivare la umbră.

Ceaiul matcha inferior are puțină L-Teanină și, în consecință, un gust amar și astringent. Ține cont, acest gust poate apărea chiar și la un ceai matcha de calitate, daca este preparat necorespunzător – de exemplu dacă temperatura de infuzare a fost prea ridicată. Pentru a pregăti un ceai matcha bun, urmează instrucțiunile de preparare.

Ambalajul ceaiului matcha

Ceaiul matcha trebuie să fie ambalat în așa fel încât să fie prevenită expunerea la aer, lumină și temperaturi extreme. De aceea este bine ca ceaiul matcha cumpărat să fie într-un ambalaj închis ermetic. Preferabile sunt cutiile metalice sigilate, pentru rezistența lor, pentru protecția de lumină dar și pentru faptul că pot fi închise ermetic după fiecare folosire. Depozitate într-un mediu rece (de exemplu în frigider), acestea protejează calitățile ceaiului matcha cel mai mult timp.

Despre gradul ceremonial

În general gradul ceremonial se acordă exclusiv prafului matcha ce este produs din cele mai proaspete și cele mai tinere frunze din recoltă. Din păcate ‘gradul ceremonial’ nu este un termen reglementat din punct de verere legal, astfel încât unele magazine au ajuns să îl folosească în scopuri de marketing.

Calitatea ceaiului matcha găsit în comerț poate varia foarte mult, iar acest lucru îl poți verifica dacă înainte de a hotărî să cumperi un ceai te uiți de unde provine, cum este ambalat, cum sunt culoarea și textura sa. Aceste lucruri te vor ajuta să îți alegi ceaiul dorit!

Unde și la ce preț găsesc ceai matcha bun?

Vizitează categoria de ceaiuri matcha din magazinul nostru online și descoperă sortimente alese, la prețuri cuprinse între 76 și 169 de lei! Toate ceaiurile noastre provin de pe plantații selecte din Japonia și vin ambalate în cutii metalice închise ermetic.

Spune-ne mai jos în comentarii care este produsul tău preferat!

Cum alegi un ceai matcha bun 3.73/5 (74.52%) 73 votes

Universul Chai

La ce te gândești prima oară când auzi cuvântul “chai”? Foarte probabil, la ceaiul negru cu lapte, condimentat și dulce – Masala Chai. Însă “chai-ul” ascunde în spatele său un întreg univers delicios, cu variante pe gustul fiecăruia, fiind un adevărat îndemn la creativitate și la personalizarea băuturii tale preferate.

Foto: foodess.com
Foto: foodess.com

Origini

În limba Hindi, “chai” sau “cha” înseamnă “ceai”, termenul fiind folosit în mai multe zone din Asia. În India, unde își are originea, rețetele de chai variază în funcție de regiune, de familie și de chai wallah – cei care prepară ceaiul la micile standuri specializate, omniprezente pe străzi. Un stand de ceai include o sursă de foc, un vas mare, căni și un recipient pentru turnat băutura. Astfel, cu un echipament minim, chai wallah fac sute sau mii de căni de ceai pe zi, licoarea fierbinte fiind turnată de la înălțimi impresionante.

„Familia” Chai  Continuă lectura „Universul Chai”

Universul Chai 4.70/5 (94.00%) 10 votes

Reinventează-ți ceaiul!

Dacă ești iubitor de ceaiuri, probabil că ai o colecție bogată de sortimente, însă nu toate îți plac în aceeași măsură. Pe unele le bei zilnic, în timp ce altele zac în dulap de prea mult timp și aproape ai uitat de ele. Ce faci când te plictisești de o aromă de ceai? Am strâns în acest articol câteva idei.

ceai

Adaugă ingrediente

Schimbă gustul unui ceai simplu prin împrietenirea lui cu mirodenii, fructe sau flori. De exemplu, poți transforma un ceai negru obișnuit într-un Masala Chai picant adăugându-i condimentele specifice (scorțișoară, cardamom, anason, ghimbir, cuișoare etc.). Mai fac echipă bună cu ceaiul portocalele și vanilia, laptele, căpșunele și busuiocul, cocosul sau chiar… dovleacul. Creează propriul tău ceai folosind și alte ingrediente care îți plac!  Continuă lectura „Reinventează-ți ceaiul!”

Reinventează-ți ceaiul! 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Cocktailuri de iarnă cu ceai

retete-cocktailuri-de-iarna-cu-ceai

Sărbătorile vin, așa că vă îmbiem cu băuturi îndrăznețe, pentru a întâmpina noul an cu energia la maxim. În articolul de azi vă așteaptă 3 rețete festive de cocktailuri cu ceai. Pentru că da, și ceaiul se asortează foarte bine cu eleganța Crăciunului și a Anului Nou, iar combinațiile în care poate fi savurat sunt nenumărate.

Continuă lectura „Cocktailuri de iarnă cu ceai”

Cocktailuri de iarnă cu ceai 5.00/5 (100.00%) 7 votes

Idei de cadouri pentru pasionații de ceai

Sezonul sărbătorilor de iarnă a luat deja startul, iar printre planuri de Crăciun și Revelion începe și căutarea de cadouri pentru cei dragi. Ca să te scutim de o parte din daruri, îți recomandăm câteva seturi gata de oferit iubitorilor de ceai, ambalate și frumos decorate. La cererea ta, le putem personaliza cu alte produse existente pe stoc. Inspiație și spor la cumpărături îți dorim!

Pentru cei care preferă vremea însorită

1Deși iarnă, dacă vrei un cadou pentru o persoană iubitoare de soare și lumină, alege setul format din ceai alb „Muntele Soare-Răsare” (50g), o cutie Tea Bird (pentru aprox. 100g de ceai) și o ceașcă cu farfurioară elegantă.

Blând și catifelat, ceaiul Muntele Soare Răsare astâmpără pofta de vară prin gustul de ananas, papaya, mango, coacăze roșii, căpșune și petale de trandafir, având pe fundal un ceai alb Mao Feng. Simfonia fructată a ceaiului se asortează cu ceașca elegantă cu design floral vintage, din din colecția English Garden de la Katie Alice, iar cutia inspiră aceeași delicatețe.

Pentru prietena cea mai bună

2Ca să aveți și mai multe motive să stați la povești, oferă-i unei prietene dragi setul de două ceaiuri și două căni cu infuzoare. Cănile cu desene simpatice au 300 ml fiecare și vor înviora atmosfera nu doar de Crăciun, ci cu orice ocazie vă vedeți.

Pentru acest set am ales un ceai alb „Goji cu Coacăze” și un ceai rooibos „Cocos cu Migdale” , dar putem pregăti cadoul și cu alte ceaiuri din magazin. Continuă lectura „Idei de cadouri pentru pasionații de ceai”

Idei de cadouri pentru pasionații de ceai 5.00/5 (100.00%) 5 votes

3 rețete de sosuri cu ceai

Avem gurmanzi în comunitatea noastră de iubitori de ceai? Pe lângă deserturi, băutura noastră preferată se poate folosi și la preparate sărate și picante, în combinație cu pește, carne, orez sau legume. Am găsit câteva rețete inedite în care ceaiul dă savoare unor sosuri și ne-am gândit să le împărtășim cu voi.

retete-sosuri-cu-ceai

SOS DE ARDEI, GHIMBIR ȘI CEAI VERDE

Un sos versatil, care merge foarte bine cu pui și paste sau ca dip pentru creveți, legume, chipsuri și pâine.

Ingrediente

  • 1 lingură ceai verde
  • 240 ml apă fiartă
  • 350 g ardei gras roșu proaspăt sau la borcan, tăiat și scurs de apă
  • 15 g roșii deshidratate, mărunțite
  • 3 linguri ghimbir curățat și tăiat mărunt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 linguri oțet balsamic
  • sare, după gust

Continuă lectura „3 rețete de sosuri cu ceai”

3 rețete de sosuri cu ceai 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Ceaiul de merișoare – o ceașcă de sănătate și aromă

Le-ai încercat probabil în varianta confiată, simple sau în prăjituri. Merișoarele au forma unor bobițe mici și roșii, sunt gustoase și sănătoase, iar din ele putem pregăti inclusiv un ceai aromat.

Ceaiul de merișoare este cunoscut datorită proprietăților sale anti-oxidante și a efectelor pozitive pentru sănătate, atunci când este consumat regulat. Poate fi combinat cu alte plante, fructe și condimente pentru un gust mai special, de exemplu coajă de portocală sau cardamom. Ți-am pregătit în articolul de astăzi motivele pentru care e bine să bei ceai de merișoare, dar și o rețetă cu parfum festiv, că tot se apropie sărbătorile.

ceai-de-merisoare
Foto: thisheartofmineblog.com

Continuă lectura „Ceaiul de merișoare – o ceașcă de sănătate și aromă”

Ceaiul de merișoare – o ceașcă de sănătate și aromă 4.09/5 (81.82%) 11 votes

Ceaiul marocan, o tradiție dulce-mentolată

Ceai verde cu mentă și zahăr. Aceasta este, pe scurt, rețeta ceaiului marocan. Însă ingredientele simple ascund o tradiție fascinantă ce simbolizează prietenie, generozitate și ospitalitate. Despre ceaiul marocan te invităm să citești mai multe în cele ce urmează.

Foto: moroccanfood.about.com
Foto: moroccanfood.about.com

Ceaiul marocan este atât de important în interacțiunile zilice, încât i se mai spune și… “whiskey berber”. Nicio afacere nu poate fi încheiată fără un pahar tradițional de ceai.

Marocanii beau ceai pe toată durata zilei, dar mai ales când iau masa. Dacă pregătirea mâncărurilor este domeniul femeilor, ceaiul este de obicei preparat de capul familiei, fiind considerat o artă transmisă din generație în generație.  Continuă lectura „Ceaiul marocan, o tradiție dulce-mentolată”

Ceaiul marocan, o tradiție dulce-mentolată 5.00/5 (100.00%) 4 votes