Ceainicele din fontă sunt un element important în ceremonia japoneză a ceaiului și un accesoriu valorificat pentru eleganță și durabilitate.
Fonta – aliaj de fier și carbon, conferă rezistență vasului și păstrează eficient căldura, astfel că reprezintă o alegere inspirată pentru iubitorii de ceai care vor să-și prepare băutura preferată în condiții cât mai bune. Te invităm să citești povestea ceainicelor de fontă, beneficiile lor, dar și câteva sfaturi pentru întreținere!
Istoria ceainicelor de fontă
Ceainicele de fontă au început să fie utilizate în Japonia, cel mai probabil în secolele XVII-XVIII, după popularizarea ceaiului verde Sencha. Acesta era format din frunze întregi, spre deosebite de Matcha, folosit sub formă de pudră. În societatea japoneză, Sencha s-a transformat într-un ritual informal de savurare a ceaiului alătui de familie și prieteni, care necesita ustensile corespunzătoare. Pentru că vasele și instrumentele chinezești folosite la pregătirea ceaiului erau destul de scumpe, a apărut ceainicul din fontă, numit și Tetsubin. Acesta a devenit un vas casnic comun, utilizat la fierberea apei, pregătirea ceaiului și chiar la încălzirea locuinței. În secolul al XIX-lea, design-ul ceainicelor de fontă a evoluat de la simplu la foarte elaborat, prețul crescând proporțional cu gradul de complexitate al ornamentației.
Roșcat și delicat, rooibosul e parcă făcut să-l bei toamna, când gândurile zboară între căldura verii, vacanțele grozave și perioada veselă a sărbătorilor de iarnă. Dacă suspini după soare și vreme bună, ai nevoie de un ceai rooibos ca să revii la sentimente mai bune față de toamnă! Însă nu orice fel de rooibos, ci Farmecul Namibiei.
Frunzele colorate și uscate și-au început dansul prin aer, pe muzica picăturilor de ploaie, în armonie cu vântul rebel. Și ce se potrivește cel mai bine cu frunzele uscate care foșnesc sub tălpile noastre? Cu riscul de a nu fi foarte poetici, noi zicem că… ronțăitul unor biscuiți delicioși! Așa că astăzi vă propunem o rețetă de biscuiți cu Masala Chai – ceaiul negru condimentat, în stil indian. Sunt o companie plăcută la ceai sau la un pahar de lapte, iar aroma lor îți va energiza zilele de toamnă.
Ingrediente biscuiți Masala Chai
130 g făină
35 g zahăr
35 g zahăr pudră
1 lingură mix Masala Chai
1/2 linguriță cardamom măcinat (opțional)
1/2 linguriță scorțișoară măcinată (opțional)
1/4 linguriță sare
1/2 linguriță esență de vanilie
120 g unt nesărat
În cei 4000 de ani de când a fost descoperit în China, ceaiul a țesut în jurul său numeroase povești, mituri și ritualuri, care fascinează în continuare milioane de oameni de pe tot globul. Pentru că universul ceaiului este unul impresionant, ne-am gândit să-ți prezentăm în acest articol:
Cum a evoluat cultura chineză a ceaiuluide-a lungul dinastiilor, cucerind lumea
Cele mai cunoscute sortimente de ceai chinezesc
Din China în toată lumea
Pentru o lungă perioadă de timp, ceaiul a fost considerat un veritabil medicament. O arată o legendă veche: se spune că Yan Di, un conducător din vremuri străvechi, gusta din tot felul de ierburi pentru a găsi remedii pentru boli. Fiind pe moarte din cauza unei plante otrăvitoare, o picătură de apă dintr-un arbore de ceai i-a căzut în gură și astfel a fost salvat.
În timpul dinastiei Zhou, ceaiul a jucat rol de ofrandă religioasă, iar apoi a fost servit pe post de… salată: primăvara și toamna, oamenii mâncau frunzele proaspete de ceai. Odată cu răspândirea budismului în mai multe zone din China, efectul său revigorant l-a făcut favorit în rândul călugărilor pentru meditațiile Za-Zen. Continuă lectura „Universul ceaiului chinezesc: istorie și sortimente”
Universul ceaiului chinezesc: istorie și sortimente4.71/5 (94.29%) 7 votes
Dacă ești o viitoare mămică iubitoare de ceai, te întrebi, probabil, dacă e recomandat să consumi această băutură în perioada sarcinii, când trebuie să fii foarte atentă la stilul tău de viață. Efectele benefice ale ceaiului sunt cunoscute: gustul delicios vine la pachet cu o mulțime de nutrienți, vitamine și antioxidanți. Pe de altă parte, cofeina din componența ceaiului ridică semne de întrebare cu privire la posibile efecte adverse. Așadar, este ceaiul sigur pentru femeile însărcinate?
Cofeina și ceaiul
Cofeina se găsește în multe alimente și băuturi, cum ar fi ceai, cafea, ciocolată, băuturi energizante etc. Nivelurile ridicate de cofeină în timpul sarcinii pot duce la o greutate mică a copilului la naștere, ceea ce ar putea crește riscul unor probleme de sănătate ulterioare. De asemenea, prea multă cofeină poate determina o pierdere de sarcină.
Unele studii arată că un consum moderat de cofeină în timpul sarcinii nu are consecințe nocive. Așadar, nu e nevoie să renunți de tot la această plăcere, însă este recomandat să limitezi cantitatea de cofeină la 200 mg/zi. Continuă lectura „Recomandări pentru consumul de ceai în timpul sarcinii”
Recomandări pentru consumul de ceai în timpul sarcinii5.00/5 (100.00%) 7 votes
Ceaiurile de fructe sunt la mare căutare vara, când în compania cuburilor de gheață formează un cocktail răcoritor de vitamine, oferind “primul ajutor” în lupta cu canicula. Ne bucurăm de gustul dulce-parfumat al fructelor de vară și îți prezentăm o infuzie genială pentru anotimpul cald: Căpșune Guava.
Bogat în calciu, fier, fosfor, vitaminele A, B și C, guava este un fruct apreciat pentru gustul dulce-acrișor. Sub coaja verde-gălbuie ca de lime vei descoperi un miez de un roz aprins, foarte apetisant. Despre căpșune ce să mai spunem? Au un efect tonic, antiinflamator, sunt deosebit de hrănitoare și încântă prin aspectul jucăuș. Așadar, am împrietenit guava cu simpaticele căpșune și cu exoticele papaya și ananas, le-am alăturat altor ingrediente delicioase, iar rezultatul este un ceai ca un sorbetto de fructe – revigorant, ușor și dulce.Continuă lectura „Căpșune Guava, ceaiul de fructe al unei veri parfumate”
Căpșune Guava, ceaiul de fructe al unei veri parfumate5.00/5 (100.00%) 6 votes
După apă, ceaiul este cea mai populară băutură din lume, iar celebritatea sa nu se datorează doar gustului bun, ci și calităților sale excepționale. Un adevărat “dulăpior cu medicamente”, ceaiul verde este învăluit într-o aură de respect, fiind considerat, de mii de ani, un remediu miraculos.
Partea interesantă este că studiile au confirmat multe dintre afirmațiile și credințele tradiționale despre ceai, astfel că acesta este recunoscut de oamenii de știință ca o băutură extrem de benefică, inclusiv în lupta cu bolile contemporane.
Pentru cei care au nevoie de dovezi științifice, „Cartea ceaiului verde”, de Dr. Lester A. Mitscher și Victoria Dolby Toews, aduce argumente solide cu privire la proprietățile ceaiului verde. Numeroase cercetări, statistici și experimente indică, fără dubiu, impactul pozitiv al ceaiului asupra sănătății.
Așadar, pregătiți-vă de o incursiune științifică în universul ceaiului, cu detalii din chimie și biologie, îndulcite de povești și legende din această lume fascinantă!
Aliment, medicament, băutură
Cartea începe cu prezentarea diferitelor tipuri de ceai și a caracteristicilor lor – o ocazie pentru cititor să-și clarifice anumite informații.
Istoria ceaiului are alocat un întreg capitol, din care aflăm că, surprinzător, această plantă a fost folosită mai întâi ca aliment, înainte de a ajunge în ceștile din toată lumea ca băutură.
“în Thailanda, din frunzele de ceai expuse la aburi se formau bile, care erau mâncate cu sare, ulei, usturoi, grăsime de porc și pește uscat”
“locuitorii Burmei antice culegeau frunzele de ceai și le mâncau ca salată”
“în Tibet, ceaiul era pregătit ca mic-dejun – i se adăuga orz, sare, zer de capră și se amestecau toate până ajungeau la o consistență cremoasă.”
Dar ce ziceți de următorea rețetă? “În secolul al VI-lea, ceaiurile se pregăteau prin fierberea frunzelor de ceai în apă și prin adăugarea de ceapă, ghimbir și portocală.”
Din cele mai vechi timpuri, ceaiul era considerat un elixir al sănătății, iar oamenii credeau despre el că detoxifică organismul, crește imunitatea, ajută digestia, înlătură oboseala și prelungește durata vieții – presupuneri care au fost confirmate ulterior de oamenii de știință.
Nu lipsesc legendele despre descoperirea ceaiului, precum și datele istorice despre răspîndirea sa în timp, la diferite culturi. În anul 780, ceaiul avea deja dedicată o carte consistentă, scrisă de Lu Yu și intitulată “Ch’a Ching” („Cartea ceaiului”), care prezenta tehnici specifice de cultivare a plantei, precum și de prepararea ceaiului.
Jocul cu ceai
În anii 1200, consumul de ceai a început să câștige popularitate în Japonia, astfel că a apărut jocul tocha, având la bază concursurile de băut ceai ce se dezvoltaseră în China în urmă cu peste un secol. Participanții erau provocați să distingă un ceai original de unul fals. Jocul a devenit tot mai complicat și a evoluat spre a identifica soiul, partea de țară unde a fost cultivat ceaiul sau chiar numele plantației. Câștigătorii primeau premii consistente.
„Fântâna tinereții”
Impactul ceaiului asupra sănătății este disecat în mai multe capitole, în care autorii explică pe larg modul său de acțiune asupra organismului. De exemplu, aflăm că o ceașcă de ceai verde conține la fel de multă vitamina C cât o lămâie întreagă sau că această băutură este o sursă importantă de fluoruri, minerale care luptă împotriva cariilor. Aproape toate beneficiile ceaiului verde pentru sănătate se bazează pe funcția antioxidantă a extractului de ceai verde.
Capitolul despre rolul ceaiului verde în prevenirea și tratarea cancerului detaliază modul de apariție a acestei maladii și oferă câteva sfaturi pentru a scădea riscul îmbolnăvirii. Este evidențiat impactul benefic al ceaiului verde în mai multe cazuri de cancer, prin explicații detaliate. Autorii descriu procesele chimice corespunzătoare și citează numeroase studii pentru fiecare caz.
Concluzia: ceaiul verde este un mod eficace de a preveni diverse tipuri de cancer, în special acelea care afectează pielea, tractul gastro-intestinal, plămânii, prostata, ficatul, pancreasul și vezica. Mai mult, ceaiul joacă un rol de susținere în timpul tratamentului cu radiații sau chimioterapie.
Urmează mai multe capitole despre efectele pozitive ale ceaiului pentru bolile cardiovasculare, pentru dinți, digestie, dar și asupra sănătății feminine. Și în ceea ce privește longevitatea veștile sunt bune: studiile arată că băutorii de ceai trăiesc mai mult decât persoanele care evită această băutură.
Dacă sunteți indeciși când vine vorba de alegerea unui ceai, cartea pune la dispoziție un ghid al varietăților de ceai verde din toată lumea, cu accent pe cele chinezești și japoneze.
Pentru mai multe detalii despre studiile citate, puteți apela la bibliografia foarte cosistentă de la finalul cărții. În plus, glosarul de termeni este util pentru a clarifica unele concepte menționate în carte, din lumea ceaiului sau a medicinii.
Pliculețele de ceai fac ca procesul infuzării să fie unul simplu, astfel că, la prima vedere, reprezintă o alegere practică pentru a pregăti ceaiul. Pe de altă parte, ceaiul vrac oferă o calitate ridicată și plăcerea de a mirosi și a vedea mai bine frunzele din care vei prepara băutura ta preferată. Așadar… la plic sau vrac?
Povestea plicurilor de ceai
Pliculețele de ceai au apărut la începutul secolului XX, fiind inventate… din întâmplare, ca multe alte obiecte care ne fac viața mai ușoară. Thomas Sullivan, un comerciant de ceai și cafea din New York, a avut ideea de a folosi mici pungi de mătase, cusute manual, în locul costisitoarelor cutii de metal, pentru mostrele oferite clienților. Aceștia ar fi trebuit să scoată frunzele de ceai din punguțe și să le infuzeze în apă. Totuși, încurcați de noul ambalaj, consumatorii au pus ceaiul în apa fierbinte cu tot cu punguță, iar de aici a fost doar un singur pas până la dezvoltarea pliculețelor de ceai. Continuă lectura „La plic sau vrac? Cum e mai bun ceaiul?”
La plic sau vrac? Cum e mai bun ceaiul?4.33/5 (86.67%) 3 votes
În miez de vară, am combinat ceaiul, băutura noastră preferată, cu un fruct zemos și dulce, binevenit când temperaturile sunt exagerat de ridicate: pepenele roșu. Te invităm să încerci o rețetă inedită de ceai rece cu pepene și să te bucuri de gustul său răcoritor. În plus, este și extrem de ușor de pregătit!
Cerul este o sursă fascinantă de inspirație prin spectacolul tăcut pe care îl oferă zi de zi, schimbându-și culorile asemenea unui tablou plin de viață. Nu știu voi, dar eu, când privesc norii și încerc să descopăr tot felul de forme inedite, mă simt mai liniștită. Îmi place să le admir contururile pufoase de vată de zahăr și să le urmăresc curgerea lină pe cer, în ton cu gândurile mele.
Pentru momentele în care vrei să te destinzi și să te scufunzi în relaxare, indiferent că ești sau nu cu ochii la nori, gustă din Dulceața Cerului! E un ceai alb simplu, care te invită să-i descoperi toate nuanțele subtile. Îți cere atenție, dar în schimb te răsplătește cu o savoare unică, fiind un ceai chinezesc de top, obținut prin prelucrare manuală.
Guangxi este o regiune autonomă din sudul Chinei, unde se produc sortimente diverse de ceaiuri albe, verzi și negre. Climatul umed, subtropical, zonele muntoase și precipitațiile sezoniere dau o savoare specială ceaiului. Deși nu la fel de celebră în lumea ceaiului ca provinciile vecine Yunnan, Hunan sau Guangdong, Guangxi se remarcă prin ceaiurile aromatizate cu osmanthus, o plantă cu flori mici, albe, foarte parfumate. Printre ceaiurile specifice se numără Liubao, Guiping Xishan, Lingyun Baimao, Tantang Maojian, Bainiu, Guilin Maojian și Guihua. De asemenea, Guangxi este considerată regiunea natală a iasomiei chinezești. Continuă lectura „Un ceai alb de excepție: Dulceața Cerului Guangxi”
Un ceai alb de excepție: Dulceața Cerului Guangxi5.00/5 (100.00%) 4 votes