Ceaiul de cuişoare – proprietăţi şi reţete

Alături de scorţişoară, cardamom, anason sau piper, cuişoarele reprezintă un condiment apreciat de iubitorii de ceai, savurat în special în combinaţii picant-aromate ca Masala Chai. Pe lângă gustul energizant, cuişoarele contribuie la menţinerea stării de sănătate prin beneficiile pe care le aduc organismului.

Conţinutul de eugenol este principalul responsabil de proprietăţile micilor mirodenii. Acesta întăreşte rezistenţa organismului în lupta cu substanţele toxice din mediu, acţionează ca agent antiinflamator şi asigură o serie de nutrienţi, flavonoizi, vitamina C, mangan, calciu, magneziu şi acizi graşi omega-3.

Foto: mindbodygreen.com
Foto: mindbodygreen.com

5 beneficii ale cuişoarelor

  • Îmbunătăţesc digestia. Cuişoarele previn balonarea şi formarea gazelor intestinale, ajutând digestia. Ele stimulează producerea de enzime care contribuie la procesul digestiv şi au un efect pozitiv asupra durerilor de stomac, acţionând la nivelul întregului tract gastro-intestinal.
  • Elimină respiraţia urât mirositoare. Fiind un antiseptic natural, cuişoarele sunt foarte eficiente la înlăturarea mirosului neplăcut din gură, omorând bacteriile responsabile de acest fenomen. Pe lângă a fi consumate sub formă de ceai, cuişoarele mai pot fi mestecate ca atare timp de câteva minute, pentru o respiraţie împrospătată.
  • Luptă împotriva greţurilor. Proprietăţile calmante şi aroma cuişoarelor alină senzaţiile de greaţă şi vomă, fiind un remediu bun chiar şi pentru femeile însărcinate care se confruntă cu aceste probleme.
  • Ameliorează durerile de dinţi. Compuşii antiinflamatori şi analgezici din cuişoare reduc inflamaţiile dentare şi calmează durerea. Datorită proprietăţilor antiseptice, cuişoarele contribuie la vindecarea infecţiei din zonă şi previn răspândirea ei.
  • Combat problemele respiratorii. Prin proprietăţile expectorante şi antibacteriene, cuişoarele au un impact benefic asupra sistemului respirator. Ceaiul de cuişoare ajută la tratarea răcelilor, a nasului înfundat, a durerilor de gât, a infecţiilor virale, a bronşitei şi a afecţiunilor sinusurilor.

Cuişoarele – depozitare şi consum

  • Cumpără cuişoarele întregi, deoarece acestea au aroma mai puternică decât cele gata măcinate. Pentru a vedea dacă sunt proaspete, strânge-le între degete şi asigură-te că se elimină puţin ulei.
  • Zdrobeşte cuişoarele chiar înainte de a le folosi, cu ajutorul unui mojar cu pistil sau într-o râşniţă de condimente. Este bine să le macini în bucăţele mici, nu sub formă de pudră, pentru a permite strecurarea lor când prepari ceaiul.
  • Păstrează cuişoarele într-un recipient din sticlă ermetic şi depozitează-le într-un loc răcoros, uscat şi întunecat. În aceste condiţii, mirodeniile pot ţine până la un an. Cuişoarele măcinate se păstrează circa 6 luni.
Foto: goodfon.su
Foto: goodfon.su

Ceai de cuişoare – cum se prepară

Din cuişoare se obţine un ceai puternic aromat, foarte uşor de pregătit.

Ingrediente

  • 1 litru de apă
  • 1 lingură de cuişoare proaspăt mărunţite
  • zahăr sau miere pentru îndulcit

Fierbe apa, apoi adaugă cuişoarele şi lasă-le la infuzat timp de 20 de minute. Ceaiul se poate servi atât cald, cât şi rece, cu cuburi de gheaţă. Se poate păstra la frigider pentru câteva zile într-un recipient de sticlă acoperit.

Se recomandă o ceaşcă de ceai o dată sau de două ori pe zi, până la 5 zile la rând, după care se face o pauză de 1-2 zile.

Ceai rece de cuişoare şi nectar de piersici

Foto: passionforsavings.com
Foto: passionforsavings.com

Ingrediente (9 porţii)

  • 1,5 litri apă
  • 1 baton de scoţişoară
  • 1 linguriţă cuişoare întregi
  • 4 linguriţe ceai negru
  • 500 ml nectar de piersici sau de caise
  • cuburi de gheaţă
  • zahăr sau miere, după gust

Într-un recipient mare, pune apa, scorţişoara şi cuişoarele şi fierbe-le acoperite pentru 15 minute, apoi închide focul. Adaugă ceaiul negru, lasă la infuzat 2-5 minute, în funcţie de cât de tare vrei să fie băutura. Strecoară lichidul, toarnă nectarul şi îndulceşte amestecul, dacă simţi nevoia. Lasă ceaiul la rece şi serveşte-l apoi cu gheaţă.

Dacă vrei să savurezi aroma cuişoarelor într-un ceai bun, dar fără să îţi faci prea mult de lucru, îţi recomandăm rooibos-ul Chai African sau Cele 5 Condimente, două sortimente delicioase, fără teină, ce pot fi servite la orice oră şi în orice anotimp.

Ceaiul de cuişoare – proprietăţi şi reţete 3.75/5 (74.92%) 59 votes

Reţetă: Coconut Vanilla Chai

Pentru că nuca de cocos este sinonimă cu aroma exotică a unui cocktail savurat pe o plajă, în deplină relaxare, ne-am gândit ca acum, în apropierea verii, să-ţi aducem un pic din această senzaţie într-un ceai consistent, cremos, ce poate fi servit atât cald, cât şi rece, în compania unor cuburi de gheaţă răcoritoare.

Foto: dearkitchen net
Foto: dearkitchen net

Ingrediente

  • 2 litri de apă
  • 2 batoane de scorţişoară
  • 8 -10 păstăi de cardamom
  • 8 -10 cuişoare
  • 6 – 8 boabe de piper
  • 3 linguri de ceai negru
  • 400 ml lapte de cocos
  • 60 g zahăr de nucă de cocos
  • seminţele de la 1 păstaie de vanilie

Mod de preparare Coconut Vanilla Chai

Zdrobeşte batoanele de scorţişoară, păstăile de cardamom şi cuişoarele. Fierbe apa şi adaugă mirodeniile pisate, alături de boabele de piper. Continuă să fierbi amestecul timp de 10 minute.

Între timp, toarnă laptele de cocos, zahărul şi vanilia într-un recipient şi pune-le la foc mediu. Amestecă până când zahărul se topeşte, însă nu lăsa compoziţia să fiarbă. Strecoară seminţele de vanilie.

Foto: blennenteritis rssing.com
Foto: blennenteritis rssing.com

După ce au trecut cele 10 minute, ia apa cu mirodenii de pe foc şi adaugă frunzele de ceai negru, apoi lasă la infuzat pentru 4-8 minute, în funcţie de cât de tare vrei să fie băutura. Strecoară, apoi toarnă peste amestecul cu lapte de cocos şi presară deasupra un praf de scorţişoară. Băutura e gata!

Tips&tricks: În cazul în care vrei să eviţi cofeina, poţi folosi rooibos în loc de ceai negru.

*Sursă reţetă: www.food.com

Reţetă: Coconut Vanilla Chai 5.00/5 (100.00%) 7 votes

Carte: Ceai, ciocolata, cafea

Ceai, ciocolata, cafea. Trei capricii la indemana, care ne fac viata mai frumoasa, ne relaxeaza si ne incanta simturile cand avem pofta de ceva bun. Asocierea lor intr-o carte porneste de la faptul ca au in comun atentia la detalii in timpul prepararii si servirii, subtilitatea gustului si multitudinea de arome. Fiecare deschide un univers aparte, in care traditiile de sute de ani si exotismul unor culturi indepartate se imbina cu adaptarile si preferintele moderne. Rezultatul? O paleta generoasa de texturi, mirosuri si culori, de explorat in profunzime.

Iubitorii de ceai, ciocolata si/sau cafea vor descoperi in aceasta carte cateva curiozitati, beneficii si retete inedite. Este o carte usor de parcurs, frumos ilustrata, cu fotografii reusite, care iti fac pofta si te ispitesc sa incerci combinatiile propuse. Nu cuprinde foarte multe detalii, ci mai degraba prezinta o imagine de ansamblu asupra celor trei bauturi.

carte ceai ciocolata cafea oana stefanescu

Am rasfoit paginile dedicate ceaiului si am aflat franturi din istoria sa, insotite de nelipsitele legende. Atractia ceaiului sta mai ales in ritualul care insoteste prepararea sa. Aceasta cere momente dedicate de liniste, deci o rupere de agitatia zilnica, fiind un pretext pentru a incetini ritmul.

Ceaiul este cunoscut din timpuri stravechi in China, insa a inceput sa fie cultivat in jurul anului 350, iar de-abia in secolul al X-lea a ajuns bautura nationala si obiect al comertului. Frunzele de ceai au calatorit din Asia spre in Europa in secolele XVI-XVIII, iar mai tarziu au ajuns si peste ocean, in America. Initial considerata o bautura tamaduitoare, ceaiul s-a transformat dintr-un produs exclusivist in unul pentru toata lumea.

In total, exista peste 2000 de varietati de ceai, printre cele mai celebre fiind Assam, Darjeeling, Ceylon, Keemun, Lapsang Souchong, Gunpowder, Matcha, Sencha etc. Cartea aminteste si de ceaiurile medicinale, mai exact infuziile de plante, care in Romania sunt mai consumate decat ceaiul propriu-zis (Camellia Sinensis).

Povestea continua cu modurile de cultivare si prelucrare a ceaiului si ritualurile de servire a bauturii in diferite parti ale lumii. Sunt prezentare pe scurt cateva sortimente de ceai, in functie de tipul de prelucrare si calitatea frunzelor. Daca vreti sa descoperiti ce se afla in spatele prescurtarilor de tipul BOP, TGFOP1 sau FTGFOP1, citind cartea va veti face o idee despre acestea.

La final, am ales doua retete cu ceai, care ni s-au parut mai deosebite si pe care va invitam sa le testati!

Ceaiul capitanului

Ingrediente

  • 1 cana de ceai English Breakfast
  • putin rom
  • jumatate de ceasca de brandy
  • 2 cesti suc de ananas
  • coaja rasa de la o lamaie

Mod de preparare

Amesteca toate ingredientele, apoi serveste.

————————————————————

Oua fierte cu ceai de iasomie

Ingrediente

  • 6 oua fierte tari
  • 3 cesti de apa
  • 3 linguri ceai de iasomie
  • 2 linguri sos de soia

Mod de preparare

Curata ouale fierte. Intr-un bol, incalzeste apa, frunzele de ceai si sosul de soia. Pune ouale in acest amestec si lasa-le circa 3 ore. Scoate-le si apoi lasa-le la racit o ora.

Carte: Ceai, ciocolata, cafea 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Reteta: Pandispan pufos cu ceai negru Earl Grey

Daca sunteti pasionati de ceai, probabil stiti deja ca frunzele de Camellia Sinensis pot fi si un ingredient inedit pentru deserturi. Astazi v-am pregatit o retata pentru a prepara o prajitura pufoasa si frageda in care se simte aroma de ceai negru Earl Grey – un adevarat carusel de senzatii!

Foto: melspantrykitchen.blogspot.ro
Foto: melspantrykitchen.blogspot.ro

Ingrediente

Compozitia cu galbenusuri:

  • 30 g ceai negru Earl Grey
  • 5 galbenusuri
  • 120 g faina fina
  • 30 g zahar tos
  • 80 ml ulei vegetal
  • 180 ml apa
  • 1/2 lingurita sare
  • 2/3 lingurita praf de copt

Compozitia cu albusuri:

  • 5 albusuri (reci)
  • 90 g zahar tos
Foto: mybutteryfingers.blogspot.ro
Foto: mybutteryfingers.blogspot.ro

Mod de preparare

  • Pune apa si frunzele de ceai intr-un vas, apoi incalzeste pana aproape de fierbere. Ia-le de pe foc si lasa ceaiul la infuzat pentru 5-10 minute. Asteapta sa se raceasca.
  • Incalzeste cuptorul la 170º C.
  • Intr-un recipient mare, bate galbenusurile cu 30 g de zahar tos circa 5 minute, pana cand compozitia se ingroasa. Toarna incet uleiul si amesteca in continuare.
  • Adauga ceaiul rece deasupra si omogenizeaza bine compozitia. Pentru o aroma de ceai mai puternica, adauga si cateva grame de frunze pisate de Earl Grey. Pune faina si praful de copt, apoi amesteca astfel incat sa nu se formeze cocoloase.
  • Intr-un alt bol, bate albusurile spuma, apoi adauga 90 g de zahar tos si bate pana cand formeaza varfuri tari. Adauga compozitia in 3 transe in amestecul obtinut anterior si omogenizeaza cu atentie.
  • Toarna amestecul final intr-o tava rotunda cu diametrul de 20 cm. Plimba un betisor prin compozitie pentru a elimina bulele de aer
  • Da la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, pana cand este gata.
  • Lasa pandispanul sa se raceasca, apoi taie-l in felii si bucura-te de gustul sau aromat!

*Sursă reţetă: honeybeesweets88.blogspot.ro

Reteta: Pandispan pufos cu ceai negru Earl Grey 4.80/5 (96.00%) 5 votes

Ceai si adrenalina pe muntele Hua Shan

Cat de departe esti dispus sa mergi pentru un ceai?

Daca iti plac senzatiile tari, esti pasionat de aventurile extreme si iubesti ceaiul, exista un loc care te va incanta! Este vorba despre ceainaria din muntii Hua Shan, situati aproape de orasul Huayin, in provincia Shaanxi din China.

Foto: atlasobscura com
Foto: atlasobscura com

Hua Shan, unul dintre Cei Cinci Munti Sacri ai taoismului, cuprinde cinci varfuri, care, privite de sus, arata asemenea unei flori. Este o zona cu o semnificatie religioasa profunda, veche de mii de ani: taoistii credeau ca in acest munte isi are lacasul zeul lumii de dincolo, astfel ca locul era considerat sacru. Pe fiecare dintre cele cinci varfuri se afla un templu.

Ceainaria, un vechi templu taoist, este amplasata pe varful de sud al muntelui, la o altitudine de peste 2000 de metri. Pentru a ajunge acolo, vizitatorii trebuie sa parcurga unul dintre cele mai periculoase trasee din lume, cu o panorama care iti taie respiratia. Ruta incepe cu un sir lung de scari din piatra, destul de ample, numite „Treptele ceresti”, care se continua cu un fel de suporturi realizate din scanduri, prinse de marginea muntelui. Privind in jos, se casca o prapastie uriasa, astfel ca trebuie sa fii atent unde calci, deoarece parapetii subrezi par ca vor ceda in orice moment.

Foto: atlasobscura.com
Foto: atlasobscura.com

Pe anumite portiuni ale traseului nu mai exista un drum propriu-zis, iar singurele elemente de sustinere sunt niste lanturi si gauri sapate in stanca. E nevoie de mult calm si atentie pentru a escalada peretele dur. Un singur pas gresit il poate pune in pericol nu doar pe turistul in cauza, ci si pe cei din spate, deoarece treptele din roca sunt foarte apropiate unele de altele.

Foto: viralnova.com
Foto: viralnova.com
Foto: uqpu.net
Foto: uqpu.net
Foto: boredpanda.com
Foto: boredpanda.com
Foto: boredpanda.com
Foto: boredpanda.com

Desi de-a lungul timpului pe muntele Hua Shan au avut loc numeroase accidente, traseul continua sa fie o atractie irezistibila pentru amatorii de adrenalina, care nu se tem de inaltime. Rutele au fost intarite si reamenajate pentru a fi mai sigure, insa chiar si asa drumul ramane unul extrem de periculos. In anii 1990 a fost instalat un sistem de telecabina si au fost create rute alternative, care permit strabaterea in siguranta a unor sectoare. Numarul turistilor a crescut, iar oameni din lumea intreaga vin aici pentru a-si testa limitele.

Foto: boredpanda.com
Foto: boredpanda.com

Curajosii care reusesc sa parcurga intregul drum pana in varf sunt rasplatiti cu un binemeritat ceai si gustari traditionale. Nu stim daca turistii aleg sa mearga pe acest traseu atat de periculos doar pentru ceainarie, insa e clar ca, desi pare o combinatie paradoxala, adrenalina si ceaiul formeaza un mixt reusit!

Ceai si adrenalina pe muntele Hua Shan 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Plantatii de ceai in Europa? Da, exista!

Cand vine vorba de originea si productia ceaiului pe care-l bem, de obicei gandul ne zboara la taramuri indepartate, cum ar fi China, India, Japonia sau alte regiuni indepartate, cu aroma exotica. Desi Europa nu are o traditie foarte veche in cultivarea ceaiului, afla ca exista plantatii de Camellia sinensis chiar si pe batranul continent. Mai exact, in Portugalia. De unde pana unde a ajuns aceasta tara sa produca ceai?

Foto: gorreanatea.com
Foto: gorreanatea.com

Ne intoarcem putin in timp, mai exact in perioada marilor descoperiri geografice. Europenii au facut cunostina cu minunata bautura in secolele XV – XVI, in urma initierii si dezvoltarii legaturilor cu Orientul. Insa de-abia in secolul al XVII-lea ceaiul a devenit o prezenta constanta in cestile europenilor, cand rutele maritime spre Orientul Indepartat au devenit stabile. Portugalia s-a numarat printre primele state din Europa care au luat contact cu ceaiul si au manifestat interes fata de aceasta planta, realizand importuri consistente. Initial, ceaiul era foarte scump pentru europenii de rand, astfel ca doar cei bogati si-l permiteau.

Prima tentativa de a cultiva ceai pe taram portughez a avut loc in anul 1750, pe insula Sao Miguel din arhipelagul Azore, dar recolta obtinuta a fost una foarte mica. Cultivarea plantei in scop comercial se realiza cu dificultate. De-bia in 1874 cultivarea ceaiului in Portugalia a luat avant, cu ajutorul unor experti veniti din colonia portugheza Macao, aflata in China. Prima transa de ceaiuri din Azore a fost produsa si vanduta in anul 1883. Initial, aici existau 14 domenii pe care se cultivau ceai, avand diferiti proprietari. Singura companie care mai exista si in prezent este Gorreana, fondata si gestionata de familia Gago da Camara.

Foto: gorreanatea.com
Foto: gorreanatea.com

Ceaiurile negre si verzi se produc in continuare folosind tehnici vechi, transmise de-a lungul celor cinci generatii, deoarece din 1883 si pana astazi Gorreana a ramas o afacere de familie. Este cea mai veche companie producatoare de ceai din Europa, cu o traditie de peste 130 de ani. Plantatiile de ceai Gorreana sunt situate intr-o zona nepoluata, cu sol fertil, bogat in minerale, iar la cultivare nu se folosesc pesticide sau alte substante agresive, astfel ca ceaiul obtinut este unul ecologic, de o calitate foarte ridicata.

Domeniul Gorreana poate fi vizitat de catre turisti, deci daca vrei sa vezi cu ochii tai o plantatie de ceai si sa observi intreg procesul de productie, nu trebuie sa mergi tocmai in Asia. Portugalia te asteapta la o ceasca de ceai proaspat si aromat!

Ti-ar placea sa incerci un ceai portughez?

Foto: gorreanatea.com
Foto: gorreanatea.com
Plantatii de ceai in Europa? Da, exista! 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Masala Iced Tea – Ceai intr-un cub de gheata

Vara e la doi pasi distanta, iar vremea buna ne da deja tarcoale, asa ca ne pregatim sa intampinam caldura cu un ceai rece si aromat, sub o forma inedita: cuburi de gheata. Astfel, atunci cand ti-e pofta de o bautura racoritoare, dar vrei ceva mai consistent, nu trebuie decat sa deschizi usa congelatorului si sa te servesti direct cu un iced tea din tava cu cuburi de gheata.

Pentru astazi iti propunem un Masala Iced Tea, varianta rece a celebrului ceai indian. De ce tocmai acest ceai? Deoarece parfumul sau aminteste de confortul sarbatorilor de iarna, dar in acelasi timp condimentele ii dau un aer exotic si energizant, potrivit pentru serile tarzii de vara.

Foto: thekitchn.com
Foto: thekitchn.com

Ingrediente

  • 600 ml apa
  • 1 bucata anason stelat
  • 1 baton de scortisoara
  • 3-4 cuisoare
  • 4-5 boabe de piper negru
  • 4-5 pastai de cardamom (zdrobite)
  • bucatica de ghimbir proaspat (ras)
  • 5 lingurite de ceai negru Assam
  • zahar, in functie de preferinta
  • lapte, pentru servire

*Daca vrei sa faci lucrurile si mai usoare, foloseste un mix indian Masala Chai gata preparat. Il gasesti in magazinul nostru online, aici.

Foto: willcookforfriends.com
Foto: willcookforfriends.com

Metoda de preparare

  • Amesteca intr-un vas apa, ingredientele si zaharul, fierbe-le, apoi acopera recipientul si indeparteaza-l de pe foc. Lasa-l sa se odihneasca circa 10-15 minute, in functie de cat de picanta vrei sa fie bautura.
  • Fierbe din nou amestecul, adauga ceaiul, dupa care ia vasul de pe foc si lasa-l 5-7 minute la infuzat.
  • Strecoara ceaiul si condimentele si lasa lichidul sa se raceasca. Toarna-l intr-o tava de cuburi de gheata si pune-l la congelator.
  • Pentru a pregati Masala Iced Tea, adauga 2-3 cuburi de ceai inghetat la un pahar de lapte (60 ml lapte/ cub de ceai). In loc de lapte de vaca poti folosi o varianta vegetala, de exemplu de cocos sau de migdale. Orneaza cu un baton de scortisoara.

Urmareste spectacolul cuburilor de gheata topindu-se in pahar si bucura-te de o bautura delicios de revigoranta!

Foto: shefskitchen.com
Foto: shefskitchen.com
Masala Iced Tea – Ceai intr-un cub de gheata 4.91/5 (98.18%) 11 votes

Imbunatateste-ti digestia cu un ceai de coriandru!

Despre coriandru se stie ca da o aroma aparte mancarurilor, insa putini s-ar gandi ca din el se poate obtine si un ceai interesant, cu multiple beneficii pentru sanatate. Simplu sau amestecat cu alte plante si mirodenii, coriandrul aduce un gust inedit in cana cu ceai de fiecare zi. Astazi iti lansam provocarea de a incerca un ceai de coriandru!

Coriandrul are frunzele foarte asemanatoare cu patrunjelul, iar semintele sale se remarca prin gustul tare, aromat. Foarte apreciat in bucatariile indiene, thailandeze si sud americane, coriandrul ajuta digestia si relaxeaza corpul si mintea. In componenta sa intra o paleta larga de substante valoroase pentru organism, printre care vitaminele A, B si C, fier, potasiu, fosfor, calciu, magneziu etc. In acelasi timp, are un efect antiinflamator si este revitalizant, imbunatateste circulatia sangelui si diminueaza retentia de apa.

Foto: juniperdiaries.co.uk
Foto: juniperdiaries.co.uk

Din semintele de coriandru se obtine un ceai de o nuanta galben deschis, care poate fi baut in caz de dureri de stomac, indigestie, umflaturi ale picioarelor, edeme, cistita etc. De asemenea, este bun si pentru detoxifiere.

Desi are un miros puternic, intepator, care poate parea neplacut la prima vedere, coriandrul este usor de „imblanzit” si transformat intr-o bautura cel putin originala. Uleiurile aromatice tari se indulcesc cand sunt amestecate cu alte plante. Trioul chimion, coriandru si fenicul reprezinta o combinatie destul de neobisnuita atunci cand vine vorba de ceai, insa acest mix ayurvedic este excelent pentru a ajuta in ameliorarea unor probleme de sanatate, accelerand metabolismul si restabilind echilibrul digestiv.

Reteta este una clasica si destul de usor de preparat:

Foto: lovefoodeat.com
Foto: lovefoodeat.com

Ceai de chimion, coriandru si fenicul

Ingrediente

  • 1/4 lingurita seminte de coriandru
  • 1/4 lingurita seminte de fenicul
  • 1/4 lingurita seminte de chimion
  • 350 ml apa fierbinte

Mod de preparare

Amesteca semintele, zdrobeste-le usor, apoi toarna apa fierbinte peste ele si lasa-le la infuzat pentru circa 5-10 minute, in functie de cat de intens preferi sa fie gustul. Strecoara si savureaza bautura calda. In cazul in care iti place mai dulce, adauga si putina miere.

O alta companie potrivita pentru ceaiul de coriandru, pe langa semintele de fenicul, este si radacina de ghimbir rasa, in acest caz rezultand un ceai foarte eficient impotriva racelilor.

Foto: pinterest.com
Foto: pinterest.com

Daca preferi totusi ceaiul de coriandru simplu, infuzeaza o lingurita de seminte zdrobite in circa 300 ml de apa fierbinte si lasa-le pentru cateva minute.

Ai incercat vreodata un ceai de coriandru? Cum ti se pare?

Imbunatateste-ti digestia cu un ceai de coriandru! 3.27/5 (65.45%) 33 votes

Elevenses sau gustarea cu ceai de la ora 11

Mai toata lumea a auzit de ceaiul de la ora 5, un obicei britanic foarte popular. Insa putini stiu ca exista si un corespondent matinal, mai exact la ora 11, cand dimineata se ingana cu pranzul. Se numeste Elevenses si consta intr-o gustare formata din prajituri sau biscuti, servita alaturi de nelipsitul ceai negru. Isi are radacinile in epoca Victoriana, iar de atunci continua sa incante papilele gustative ale pasionatilor de ceai si delicatese.

Foto: pixgallery.in
Foto: pixgallery.in

Elevenses este mai mult decat un simplu ceai cu dulciuri. El reprezinta mai degraba un pretext pentru o pauza binemeritata, un tabiet care sa-ti energizeze dimineata tarzie, ca un al doilea mic-dejun. Un obicei similar se intalneste si in alte state, unde la ora 11 in centrul atentiei se afla cafeaua sau ciocolata.

Nu exista o gustare standard pentru Elevenses. Unele persoane prefera sa guste cativa biscuiti cu ciocolata, alaturi de un ceai cu mult lapte, in timp ce altii aleg sa se rasfete cu o portie de prajitura sau o tarta. Daca ar fi sa ne lasam inspirati de personajele din animatiile celebre, afla ca ursuletul Winnie the Pooh adora mierea intinsa pe paine, cu lapte, iar Paddington savureaza o tartina unsa cu marmelada din belsug.

Foto: wall321.com
Foto: wall321.com

Noi iti propunem o reteta de biscuiti cu fulgi de ciocolata, usor de facut si foarte practici, pe care ii poti rontai chiar si la birou, alaturi de nelipsitul ceai.

Foto:  melangery.com
Foto: melangery.com

Ingrediente

  • 225g unt moale
  • 200g zahar pudra
  • 225g zahar brun
  • 2 oua
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 375g faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurite apa calda
  • 1/2 lingurita sare
  • 350g fulgi de ciocolata neagra
  • 125g nuci tocate marunt

Mod de preparare

  1. Incalzeste cuptorul la 180 de grade.
  2. Omogenizeaza untul, zaharul pudra si zaharul brun. Bate ouale, apoi toarna esenta de vanilie. Dizolva bicarbonatul de sodiu in apa calda si adauga-l la aluat, alaturi de sare. Amesteca faina, fulgii de ciocolata si nucile. Folosind o lingura, imparte compozitia in forme rotunde pe tava.
  3. Lasa la copt biscuitii pentru circa 10 minute sau pana cand marginile devin frumos rumenite.

Ritualul britanic al gustarii de la ora 11 a dat nastere si unui… joc de carti. Este vorba de Elevenses for One si este conceput pentru un singur jucator, iar regulile si cele 11 carti pot fi descarcate de aici.

Acum ca avem biscuitii pentru Elevenses, dar si un joc interesant de descoperit, nu ne mai ramane decat sa punem apa la fiert si sa pregatim ceaiul. Iti recomandam o cana generoasa de ceai negru English Breakfast Premium si cu siguranta dimineata ta va fi una reusita!

Foto:  dulcedough.com
Foto: dulcedough.com
Elevenses sau gustarea cu ceai de la ora 11 5.00/5 (100.00%) 4 votes

4 ceaiuri pentru energizare

Stii momentele acelea in care te simti lipsit de vitalitate si orice activitate, indiferent cat de mica, parca presupune un efort supraomenesc? Iar daca atunci cand privesti pe geam dai de o vreme inchisa, cu nori cenusii si entuziasmul tau scade pana aproape de zero, e clar ca ai nevoie de o… cana de ajutor!

Foto: pinterest.com
Foto: pinterest.com

Desi cafeaua pare solutia la indemana in cazul lipsei de energie, consumul frecvent al acestei bauturi, in cantitati mari, poate avea efecte neplacute pentru organism. Cu toate ca temporar elimina senzatia de oboseala, cofeina poate duce la o dependenta chimica, iar pe termen lung iti va fi tot mai greu sa te mobilizezi fara o ceasca sau mai multe de cafea. Asta nu inseamna ca nu ne putem bucura de gustul si aroma unei cafele din cand in cand, ci doar ca e bine sa nu abuzam de ea. Altfel, stimularea constanta produsa de cofeina poate afecta sistemul nervos, ceea ce predispune la oboseala, anxietate si stres.

Daca se intampla sa-ti lipseasca energia in momentele in care ai cea mai mare nevoie de ea si nu vrei sa apelezi la cafea, avem pentru tine o solutie. De fapt, patru. Patru tipuri de ceaiuri care sa-ti ridice starea de spirit, alungand moleseala, pentru a fi ca nou. Efectul de energizare al acestora nu este atat de agresiv ca al cafelei si, in plus, ele vin cu beneficii pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea digestiei, stimularea sistemului imunitar sau cresterea capacitatii de concentrare.

Ceai yerba mate

Bogat in vitamine, minerale, aminoacizi si antioxidanti, yerba mate reprezinta alternativa ideala la cafea, deoarece creste in mod natural nivelul de energie. Are un continut scazut de cofeina, echilibrat de o cantitate ridicata de nutrienti. Yerba mate ajuta si la intarirea imunitatii, reduce nivelul colesterolului rau si calmeaza alergiile. Iti recomandam un ceai mate brazilian, care te va face sa uiti imediat de oboseala.

mate
Foto: quericavida.com

Ceai Viata Vesnica cu ginseng

Utilizat din cele mai vechi timpuri ca intaritor si energizant, ginsengul lupta cu oboseala si este renumit pentru efectul sau revitalizant. De asemenea, combate stresul si intareste atentia, dovedindu-se perfect pentru momentele in care iti doresti sa ai mai mult spor la lucru. Poti beneficia de proprietatile revigorante ale acestei plante savurand ceaiul verde Viata Vesnica, pe care il gasesti in magazinul nostru online.

Ceai de ghimbir

Ghimbirul stimuleaza sistemul circulator, te ajuta sa-ti limpezesti mintea si sa te concentrezi. Bonus, este prietenos cu stomacul si constituie un remediu natural pentru toate formele de greata. Pentru energizare, iti propunem un ceai verde sencha special, in care ghimbirul este acompaniat de lamaie, rezultand un gust acrisor-picant irezistibil.

Foto: therecipespk.com
Foto: therecipespk.com

Ceai de lemn dulce

In restabilirea nivelului de energie este eficient si lemnul dulce sau raculetul, cum mai este cunoscut pe la noi. Acesta elimina stresul, iti reda buna-dispozitie, regleaza nivelul glicemiei, fortifica sistemul imunitar si este un aliat de nadejde in lupta cu racelile si durerile de gat. In plus, are si un gust placut, deci iti recomandam o cana de ceai de lemn dulce oricand vrei sa-ti reincarci bateriile.

4 ceaiuri pentru energizare 4.69/5 (93.75%) 16 votes