Curmalele sunt o gustare potrivită alături de un ceai bun, dar merg la fel de bine și pentru a pregăti un desert… cu ceai. Care de asemenea poate fi servit la ceai. Can you see the pattern? 😀
În rețeta de astăzi, curmalele îndulcesc un chec delicios, în care vei mai găsi mere, unt și o aromă subtilă de vanilie. Poftă bună!
Ingrediente
- 450 g curmale fără sâmburi, tăiate mărunt (de preferință sortimentul Medjool, cu fructe mai dulci)
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 250 ml ceai negru (infuzat)
- 150 g unt nesărat, topit
- 1 linguriță extract de vanilie
- 4 ouă
- 2 mere verzi, de mărime medie (Granny Smith), decojite și rase
- 185 g făină
- 90 g zahăr brun
Pentru servit
- Puțin unt nesărat
- Zahăr pudră
Preparare
- Preîncălzește cuptorul la 160°C. Amestecă 200 g de curmale, bicarbonatul de sodiu și ceaiul într-un vas și lasă-le deoparte circa 5-10 minute, până când curmalele s-au înmuiat.
- Folosind un blender, transformă amestecul de mai sus într-o pastă moale.
- Pune într-un recipient pasta de curmale, restul de curmale, untul, ouăle, vanilia, merele, făina și zahărul și amestecă-le bine.
- Toarnă amestecul într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt și coace-l timp de 55-60 de minute sau până când este gata, iar scobitoarea de test iese curată.
- Așteaptă 10 minute, după care scoate checul din formă și lasă-l să se mai răcească; pudrează-l cu zahăr.
- Servește feliile de chec cu câte o bucățică de unt deasupra. Poftă mare!