Ceaiul de catina – sanatate si culoare

Din capitolul „plante redescoperite”, astazi povestim despre catina, un adevarat medicament natural, extrem de util in prevenirea racelilor. Catina a castigat notorietate de-abia in ultimii ani, desi este utilizata din cele mai vechi timpuri pentru a ameliora anumite afectiuni.

Catina creste in Asia si Europa, iar in Romania se intalneste mai ales in regiunile de deal din Moldova si Muntenia, in zone salbatice, insorite. Arbustul poate ajunge pana la o inaltime de 5-6 metri, iar frunzele sale sunt inguste, de culoare verde-argintiu.

Foto: motherearthliving.com
Foto: motherearthliving.com

Fructele de catina au forma unor bobite mici, portocalii, grupate sub forma de ciorchine. In stare cruda, gustul lor este destul de puternic, acru-astringent, dar sunt foarte bogate in vitamine, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, fier, acid folic etc. O intreaga farmacie! Fructele de catina au de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele, astfel ca tonifica organismul si intaresc sistemul imunitar. Sunt eficiente in caz de anemie sau pentru a te reface mai repede dupa boala.

Aceste bobite pline de sanatate se pot consuma ca atare, proaspete sau uscate, iar daca ti se pare ca sunt prea acre, le poti asocia cu miere sau fructe uscate. Catina se mai foloseste si pentru a pregati sucuri, siropuri, dulceturi sau ceaiuri. Si industria produselor cosmetice profita din plin de beneficiile fructelor de catina, uleiul extras fiind utilizat la producerea de creme, sapunuri si lotiuni.

Cum se prepara ceaiul de catina

Pune intr-o cana 1-2 lingurite de fructe de catina zdrobite si toarna deasupra apa fierbinte. Lasa-le la infuzat aproximativ 10 minute, apoi strecoara lichidul. Poti folosi bobite proaspete sau uscate, intregi sau sub forma de pulbere. Alaturi de macese si in compania mierii, ceaiul de catina este si mai eficient impotriva racelilor. Poti bea cam 2-3 cani de ceai de catina pe zi.

In magazinul nostru online de ceai te asteapta o multime de sortimente ce pot fi combinate cu catina. Creaza-ti la tine acasa amestecul perfect pentru zilele reci, dar si pentru momentele in care vrei sa te simti energizat.

Foto: bulkabakery.ru
Foto: bulkabakery.ru
Ceaiul de catina – sanatate si culoare 4.89/5 (97.78%) 9 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.