Când te doare gâtul, o cană cu ceai este poate printre primele lucruri la care te gândești. Nouă, cel puțin, așa ni se întâmplă.
Deși nu poți trata răceli serioase doar cu ceaiuri, infuziile calde ajută la hidratare, extrem de importantă când ești bolnav(ă). Fluidele contribuie la reducerea iritației din gât, alină uscăciunea și alte senzații neplăcute. În plus, poți folosi ceaiul ca suport pentru alte ingrediente benefice în caz de durere în gât, ca mierea.
Dincolo de senzația de liniștire pe care ne-o dă lichidul cald, unele infuzii contribuie la ameliorarea simptomelor, datorită proprietăților antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii. Iată câteva dintre ceaiurile care te pot ajuta să lupți cu durerile în gât:
Ceai de mușețel
Mușețelul este o plantă medicinală folosită de sute de ani datorită beneficiilor sale antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante. Ajută la reducerea inflamațiilor, dar este și un antispasmodic eficient, ameliorând tusea. Pe lângă ceai, inhalarea aburilor infuziei de mușețel este un remediu popular pentru tratarea problemelor respiratorii asociate cu răceala obișnuită. În plus, mușețelul induce o senzație de relaxare și te poate calma, astfel că te vei odihni mai bine.
Ceai de lemn dulce
Așa cum sugerează numele, are un gust dulceag în mod natural și se adaugă adesea pentru a da o aromă plăcută diferitelor infuzii de plante și fructe. Rădăcina de lemn dulce se remarcă prin proprietăți antivirale și antimicrobiale, care ajută organismul să lupte cu boala. Din acest motiv, este des folosit în medicina tradițională chinezească și în cea indiană. Lemnul dulce poate fi de ajutor pentru durerile de gât fie sub formă de ceai, fie ca gargară.
Ceai de mentă
Este celebră pentru beneficiile sale asupra digestiei, însă joacă un rol important și în tratarea simptomelor de răceală. Menta piperată și majoritatea celorlalte tipuri de mentă sunt bogate în polifenoli, un grup de antioxidanți puternici, care reduc inflamația. Menta piperată conține și mentol, un compus cu efect decongestionant și de răcorire.
- Vezi aici care sunt diferențele dintre Menta Piperată și Menta Creață.
- Descoperă în acest articol cu ce poți combina menta pentru o infuzie sănătoasă și plină de savoare.
Ceai de ghimbir
Ghimbirul iese în evidență prin gustul aromat și iute, apreciat mai ales în bucătăriile asiatice, unde este folosit pe post de condiment. Datorită calităților sale antibacteriene și antiinflamatorii, are o tradiție îndelungată și ca remediu natural în Ayurveda, inclusiv împotriva răcelilor, indigestiilor, grețurilor și inflamațiilor. Ceaiul de ghimbir, simplu sau combinat cu alte ingrediente aromate, poate fi un aliat de încredere în lupta cu durerile de gât.
Vezi cum se prepară un ceai de ghimbir bun.
Ceai de turmeric
Turmericul se înrudește cu ghimbirul și este adesea utilizat pe post de condiment, remarcându-se prin culoarea galben-aprins. Cercetările au arătat că este un antioxidant puternic și are de asemenea proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, putând alina iritarea sau durerea de gât. Ceaiul de turmeric contribuie la diminuarea durerilor de gât prin reducerea inflamației, prevenirea sau limitarea infecțiilor și stimularea sistemului imunitar. Infuzia are un gust lemnos, ușor picant și se potrivește bine cu miere și lămâie.
*Acest articol are strict scop informativ și nu înlocuiește consultul medical. Cere opinia medicului tău dacă te confrunți cu probleme de sănătate.