Când e cel mai bine să bei ceai verde?

Pe lângă gustul deosebit, ceaiul verde este o băutură recunoscută pentru proprietățile sale nutritive, fiind bogat în antioxidanți, vitamine și minerale. Are efecte anti-inflamatorii, antibacteriene și antivirale, stimulează metabolismul și întărește sistemul natural de apărare al organismului în fața bolilor.

Există însă anumite momente în care ceaiul verde contribuie într-o mai mare măsură la starea de bine. Iată care sunt acestea:

Dimineața

Ceaiul verde stimulează capacitatea de concentrare și atenția, în special datorită conținutului de cofeină. Spre deosebire de cafea sau alte băuturi pe bază de cofeină, ceaiul verde are și L-Teanină, un aminoacid cu proprietăți calmante. Astfel, o cană de ceai îți va îmbunătăți funcțiile creierului și starea de spirit, dar fără să-ți dea o stare de agitație.

Totuși, evită să consumi ceai verde pe stomacul gol, deoarece stimulează producerea de acid gastric.

Înainte și după ce faci sport (mai ales dacă vrei să slăbești)

Cercetările sugerează că este bine să bei ceai verde înainte să faci efort fizic (de exemplu, înainte să mergi la sală sau la alergare). Un studiu a arătat că persoanele care au consumat extract de ceai verde înainte de antrenament au avut arderi de grăsimi cu 17% mai mari, în comparație cu grupul de control. În plus, datorită cofeinei, vei avea mai multă energie și te vei bucura de mișcare.

Oamenii de știință au constatat și că ceaiul verde grăbește refacerea după un efort intens: potrivit unei cercetări, suplimentarea cu 500 mg de extract de ceai verde reduce gradul de deteriorare a mușchilor în urma antrenamentului.

Cu 2 ore înainte și după mese

Unii compuși din ceaiul verde, cum ar fi taninurile și EGCG, pot bloca absorbția unor minerale în corp, ca de exemplu fier, cupru sau crom. De aceea, mai ales dacă ai anemie, cel mai bine este să bei ceaiul verde între mese și să nu-l asociezi cu alte alimente. Dacă vrei neapărat să te bucuri la masă de o cană de ceai verde, asigură-te că mănânci alimente bogate în vitamina C, care cresc absorbția de fier (cătină, citrice, coacăze, kiwi, brocoli, ardei iuți, căpșune etc.). Alternativ, poți pune puțină zeamă de lămâie în ceai.

Ceai verde seara?

Dacă ai o sensibilitate crescută la cofeină, poate ar fi o idee bună ca seara să apelezi la infuzii de plante și fructe, în loc de ceai verde. Infuziile de rooibos, lavandă sau mușețel te vor calma și te vor ajuta să încetinești ritmul, pregătindu-te de culcare. Specialiștii recomandă să existe un interval de minim 2-6 ore înainte de somn în care să eviți ceaiul verde, dacă știi că adormi greu. Mai multe despre cofeina din ceaiul verde, în acest articol.

Dacă totuși vrei să bei ceai verde seara, alege sortimente cu mai puțin cofeină, ca Genmaicha, Gunpowder, Hojicha sau Kukicha. Pentru a reduce și mai mult conținutul de cofeină, poți să pui mai puține frunze, să-l lași la infuzat pentru un timp mai scurt sau să folosești apă la o temperatură mai scăzută.

Concluziile

Poți bea ceai verde în orice moment al zilei, dacă vrei să te bucuri de gustul său și de energia pe care ți-o oferă. Până la urmă, este vorba de preferințele personale. Însă în cazul în care urmărești mai ales beneficiile pentru sănătate, respectând recomandările de mai sus vei profita din plin de proprietățile sale nutritive.


Surse: healthline.com, wabisabitea-kyoto.com

Când e cel mai bine să bei ceai verde? 3.23/5 (64.55%) 22 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.