Cum alegi un ceai verde bun

Care este cel mai bun ceai verde?

La fel ca în cazul vinului sau al cafelei, calitatea ceaiului variază foarte mult, fiind o diferență semnificativă între gustul unui ceai mediocru și al unuia de top. Deși timpul și metoda de infuzie influențează și ele gustul băuturii, frunzele de ceai decid o mare parte din experiența servirii unui ceai cu adevărat bun.

Cum îți poți da seama dacă frunzele de ceai pe care le cumperi sunt de calitate sau nu?

cum alegi un ceai verde bun

Un ceai verde de calitate are anumite caracteristici pe care le poți recunoaște la o analiză mai atentă a frunzelor, a ambalajului și în momentul preparării. Sunt câțiva indicatori după care te poți ghida, astfel încât să identifici un ceai verde bun:

Ceai vrac vs la plic. Pliculețele de ceai sunt o alegere practică, însă adesea ele conțin frunze de slabă calitate, aproape pulbere, astfel că nu vor oferi o experiență satifăcătoare. Pe de altă parte, un ceai verde vrac îți permite să vezi mai bine starea frunzelor, culoarea și mărimea lor, ceea ce îți va oferi informații prețioase despre ceaiul care ar putea ieși din ele.

Forma – Fiecare tip de ceai are o formă anume, care reflectă direct procesul de selecție și producție prin care a trecut ceaiul. De exemplu, Lung Ching ar trebui să aibă frunzele ca un ac, cu suprafața aplatizată, în timp ce frunzele unui oolong ca Tie Guan Yin ar trebui să fie sub formă de spirale strânse. Ca regulă generală, frunzele întregi, cât mai mari, sunt de preferat celor sfărâmate sau chiar sub formă de praf, care indică o calitate slabă. Excepție fac anumite ceaiuri sub formă de pudră, cum ar fi matcha (vezi în acest articol cum să alegi un ceai matcha de calitate).

Culoarea – Aici ne referim atât la nuanța frunzelor, cât și a infuziei. Frunzele fiecărui sortiment de ceai verde au o nuanță specifică, iar cunoscând-o pe aceasta îți poți da seama de calitatea lor. Un Gyokuro de calitate înaltă va avea frunzele de culoare verde închis, cu un aspect lucios, umed. O nuanță similară este un indicator de calitate și în cazul Sencha. Frunzele de Hojicha sunt în mod ideal cafenii, nu negre, culoare care arată că sunt prea arse.

După infuzare, culoarea ar trebui să aibă o tentă deschisă, verde sau galben-verzui (în funcție de sortiment) și să nu fie întunecată.

Strălucirea – În general, frunzele strălucitoare sunt semnul unei calități ridicate, însă acest criteriu nu se poate aplica tuturor sortimentelor de ceai.

Stare – Asigură-te că frunzele nu prezintă urme de umezează sau mirosuri ciudate.

cum alegi ceaiul

Prospețimea – Este un factor foarte important. Datorită modului de procesare, ceaiul verde nu are o durată foarte ridicată de viață la raft, în comparație cu alte tipuri de ceai. Nu vrei să cumperi un ceai care a stat mult timp pe rafturile unui magazin, în tranzit sau în depozit. De la data ambalării, durata de viață este de aproximativ 6 luni în cazul ambalajelor nedeschise, iar aceasta scade la 2-3 luni după deschidere. Sunt excluse aici ceaiurile verzi aromatizate din supermarketuri.

Perioada de recoltare – Ceaiul verde din prima recoltă (first flush), de primăvară, este recunoscut ca fiind cel mai bun. Desigur, și următoarele 2-3 recolte produc ceaiuri gustoase, însă frunzele celei dintâi conțin cantitatea cea mai mare de nutrienți și dau infuzii cu o aromă intensă.

Pe scurt…

Alege un ceai verde frunze (vrac), proaspăt, cu frunze de culoare și formă specifice sortimentului, fără urme de umezează sau mirosuri ciudate, de preferat din prima recoltă.

ceai-verde-Lung-Ching

Iată câteva dintre sortimentele noastre favorite de ceai verde:

Yun Wu Cha Supreme

Un sortiment care impresionează prin gustul înmiresmat floral, dulceag, aromat intens, Yun Wu Cha Supreme provine de pe plantații controlate strict biologic din China. Ceaiul are frunza rulată, delicată, de culoare verde închis.

Gyokuro

Acest ceai rar are frunze de un verde întunecat, intens, iar infuzia oferă un gust floral dulceag, fin, cu astringență redusă. Ce este atât de special la Gyokuro? Planta de ceai este umbrită înainte de recoltare, după apariția primilor muguri. Umbrirea reduce fotosinteza și determină creșterea cantității de clorofilă, ceea ce face ca frunzele să aibă nuanța aceea intensă de verde.

Bancha

Ceaiul verde Bancha este realizat din frunze mari, mai dure și din tulpinile superioare ale plantei Camellia sinensis. Astfel, în comparație cu ceaiul Sencha, de exemplu, Bancha are un conținut redus de cofeină și un gust mai puțin amar.

Gunpowder

Așa cum sugerează și numele, acest ceai seamănă cu praful de pușcă, frunzele fiind rulate sub forma unor perle mici, de culoare verde-cenuşiu. Această metodă inedită de prelucrare protejează frunzele de micile deteriorări, astfel că ele își păstrează mai mult din aromă.

Lung Ching

Cultivat în provincia chineză Zhejiang, Lung Ching sau „Fântâna Dragonului” este un ceai verde fin, ale cărui frunze se remarcă prin forma aplatizată și netedă. Aceasta se datorează procesului de prelucrare, ce implică și o etapă de presare. Infuzia obținută are o nuanță de galben plăcut și gust dulceag, iar aroma sa te va încânta prin nota ispititoare de alune prăjite.

Lung-Ching-ceai

Sencha

Sencha te va cuceri prin culoarea de un galben vibrant și gustul dulce – amărui, dar și prin numeroasele proprietăți benefice pentru sănătate, datorită concentrației ridicate de antioxidanți. După recoltare, frunzele sunt expuse la aburi câteva secunde, astfel că Sencha păstrează un gust vegetal, ușor ierbos. Ulterior, frunzele sunt rulate și uscate, având forma unor mini-cilidri subțiri. În magazinul nostru găsești câteva varietăți speciale de Sencha, pe care te invităm să le încerci: Satsuma, Miyazaki, Premium.

Matcha

Este un sortiment premium, sub formă de pudră măcinată fin, obținută din frunze de ceai verde. Și în cazul său, cu câteva săptămâni înainte de recoltă, tufele de ceai sunt ferite de soare, astfel că la nivelul plantei crește producția de aminoacizi, iar frunzele capătă o culoare întunecată, mai puternică. Infuzia are un gust ușor amărui și dulceag. 

Foto: pixabay.com

Despre ceaiul verde găsești o mulțime de informații pe blogul nostru:

Îți recomandăm să cumperi ceaiuri din magazinele de specialitate, fizice sau online, unde se acordă o mai mare atenție calității frunzelor și unde poți afla informații detaliate despre proveniența lor. Descoperă selecția noastră de ceai de calitate!


Surse: ecomall.com, sazentea.com, myjapanesegreentea.com

Foto: pixabay

Cum alegi un ceai verde bun 4.36/5 (87.14%) 14 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.