Cum alegi un ceai verde bun

La fel ca în cazul vinului sau al cafelei, calitatea ceaiului variază foarte mult, fiind o diferență semnificativă între gustul unui ceai mediocru și al unuia de top. Deși timpul și metoda de infuzie influențează și ele gustul băuturii, frunzele de ceai decid o mare parte din experiența servirii unui ceai cu adevărat bun.

Cum îți poți da seama dacă frunzele de ceai pe care le cumperi sunt de calitate sau nu?

cum alegi un ceai verde bun

Sunt câțiva indicatori după care te poți ghida.

Ceai vrac vs la plic. Pliculețele de ceai sunt o alegere practică, însă adesea ele conțin frunze de slabă calitate, aproape pulbere, astfel că nu vor oferi o experiență satifăcătoare. Pe de altă parte, ceaiul vrac îți permite să vezi mai bine starea frunzelor, culoarea și mărimea lor, ceea ce îți va oferi informații prețioase despre ceaiul care ar putea ieși din ele.

Forma – Fiecare tip de ceai are o formă anume, care reflectă direct procesul de selecție și producție prin care a trecut ceaiul. De exemplu, Lung Ching ar trebui să aibă frunzele ca un ac, cu suprafața aplatizată, în timp ce frunzele unui oolong ca Tie Guan Yin ar trebui să fie sub formă de spirale strânse. Ca regulă generală, frunzele întregi, cât mai mari, sunt de preferat celor sfărâmate sau chiar sub formă de praf, care indică o calitate slabă. Excepție fac anumite ceaiuri sub formă de pudră, cum ar fi matcha (vezi în acest articol cum să alegi un ceai matcha de calitate).

Culoarea – Aici ne referim atât la nuanța frunzelor, cât și a infuziei. Frunzele fiecărui sortiment de ceai verde au o nuanță specifică, iar cunoscând-o pe aceasta îți poți da seama de calitatea lor. Un Gyokuro de calitate înaltă va avea frunzele de culoare verde închis, cu un aspect lucios, umed. O nuanță similară este un indicator de calitate și în cazul Sencha. Frunzele de Hojicha sunt în mod ideal cafenii, nu negre, culoare care arată că sunt prea arse.

După infuzare, culoarea ar trebui să aibă o tentă deschisă, verde sau galben-verzui (în funcție de sortiment) și să nu fie întunecată.

Strălucirea – În general, frunzele strălucitoare sunt semnul unei calități ridicate, însă acest criteriu nu se poate aplica tuturor sortimentelor de ceai.

Stare – Asigură-te că frunzele nu prezintă urme de umezează sau mirosuri ciudate.

cum alegi ceaiul

Prospețimea – Este un factor foarte important. Datorită modului de procesare, ceaiul verde nu are o durată foarte ridicată de viață la raft, în comparație cu alte tipuri de ceai. Nu vrei să cumperi un ceai care a stat mult timp pe rafturile unui magazin, în tranzit sau în depozit. De la data ambalării, durata de viață este de aproximativ 6 luni în cazul ambalajelor nedeschise, iar aceasta scade la 2-3 luni după deschidere. Sunt excluse aici ceaiurile verzi aromatizate din supermarketuri.

Perioada de recoltare – Ceaiul verde din prima recoltă (first flush), de primăvară, este recunoscut ca fiind cel mai bun. Desigur, și următoarele 2-3 recolte produc ceaiuri gustoase, însă frunzele celei dintâi conțin cantitatea cea mai mare de nutrienți și dau infuzii cu o aromă intensă.

Îți recomandăm să cumperi ceaiuri din magazinele de specialitate, fizice sau online, unde se acordă o mai mare atenție calității frunzelor și unde poți afla informații detaliate despre proveniența lor. Descoperă selecția noastră de ceaiuri premium!


Surse: ecomall.com, sazentea.com, myjapanesegreentea.com

Foto: pixabay

Cum alegi un ceai verde bun 4.70/5 (94.00%) 10 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.