Cireșele sunt pe val, deci e cazul să le folosim la un desert numai bun de servit cu ceai: clafoutis.
Clafoutis este un desert francez clasic, pe bază de cireșe, ce provine din regiunea Limousin. Nu se știe perioada de origine, dar a devenit cunoscut și s-a răspândit în Limousin în secolul al XIX-lea, când a început să fie preparat tot mai des în toată țara.
Termenul “clafoutis” vine de la verbul “clafir”, adică „a umple”. Și asta se și întâmplă când pregătești desertul. După ce fructele sunt aranjate într-o tavă unsă cu unt, aceasta este umplută turnând deasupra compoziția din ouă, făină, zahăr și lapte. În mod tradițional, se folosesc cireșe negre cu tot cu sâmburi, care la căldură dau prăjiturii o ușoară aromă de migdale.
Tradiționaliștii consideră că un clafoutis care este preparat cu orice altceva în loc de cireșe nu este clafoutis, însă noi credem că numele nu contează așa de mult. Poți pregăti acest dulce savuros folosind orice alte fructe care îți plac: afine, piersici, caise, mere, pere, prune etc.
Ingrediente clafoutis
- ½ lingură unt nesărat, la temperatura camerei, pentru uns tava
- 300 g cireșe (curățate de sâmburi sau nu, în funcție de preferințe)
- 60 g făină
- ½ linguriță praf de copt
- 3 ouă mari
- 60 g zahăr
- 300 ml lapte
- ½ linguriță extract de vanilie
- puțină sare
- zahăr pudră pentru ornat
Mod de preparare clafoutis
- Preîncălzește cuptorul la 180ºC.
- Folosind un robot de bucătărie, omogenizează făina, praful de copt, ouăle, zahărul, laptele, vanilia și puțină sare, apoi pune amestecul deoparte timp de 20-30 de minute.
- Între timp, unge cu unt o tavă de copt rotundă (cu diametrul de aprox. 25cm).
- Așază cireșele în tavă, apoi dă-le la cuptor pentru 5 minute, astfel încât să înceapă să se înmoaie.
- Scoate tava din cuptor și toarnă compoziția deasupra cireșelor, până când acestea sunt aproape acoperite. Pune la copt pentru încă 30-35 de minute sau până când prăjitura devine aurie și pufoasă.
- Presară zahăr pudră și servește-o caldă, alături de un ceai bun. Noi îți recomandăm o infuzie colorată, pe măsură: rooibosul “Cireșe și banane”, în care se împletesc gusturi jucăușe plus vitamine și antioxidanți din belșug!
Surse: jamieoliver.com, thelocalpalate.com, foodreference.com