Sideritis – spiritul munților Greciei într-o infuzie

Ce se ascunde în spatele acestui nume neobișnuit – sideritis?

Cunoscut și sub denumirile de “ceai muntele grecesc” sau „ceaiul păstorului”, sideritis reprezintă o familie de plante medicinale cu flori, utilizate în scop terapeutic datorită proprietăților anti-inflamatorii, digestive și antioxidante.

Foto: greece-is.com

Sideritis crește în regiunea mediteraneană, în sălbăticia munților, printre stânci, chiar și la înălțimi de peste 1000 de metri, fiind adaptată la mediul cu puțină apă și sol. Doar una dintre cele peste 150 de specii, Sideritis raeseri, este cultivată în Grecia, Albania, Macedonia și Bulgaria, dar crește și spontan în zonele muntoase.

Această plantă era cunoscută încă din Grecia Antică, fiind folosită în special pentru tratarea rănilor, la întărirea sistemului imunitar, dar și pentru a ameliora indigestia, alergiile, răceala și problemele respiratorii. Studiile științifice din prezent au confirmat beneficiile plantei, despre care se știe că este bogată în antioxidanți – flavonoide și contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

De asemenea, uleiurile esențiale extrase din plantă intră în componența unor produse medicinale naturale și a unor cosmetice.

În Grecia poți încerca vreo 17 varietăți de sideritis ce provin din munți din toată țara. Consumat în special iarna, ceaiul de sideritis se găsește în magazine alimentare, farmacii, în micile buticuri ce vând ierburi și condimente. Sau poți culege plantele direct din munți, pentru ca apoi să le usuci.

Ceaiul se face din flori, frunze și tulpini uscate, iar aroma infuziei te va trimite cu gândul chiar la spiritul sălbatic al munților Greciei – are un gust de pământ, ușor dulceag, floral. Nu conține cofeină, deci poți să o bei pe toată durata zilei.

Ca să te bucuri de o ceașcă de sideritis nu trebuie să colinzi toată Grecia. Poți cumpăra direct din magazinul nostru online, unde găsești flori și frunze de sideritis gata uscate, pe care să le arunci direct într-o cană cu apă fierbinte. Savurează infuzia după 5 minute, eventual cu o linguriță de miere și puțină lămâie.

Surse: oliveology.co.uk, sciencedirect.com, thespruceeats.com

Sideritis – spiritul munților Greciei într-o infuzie 4.30/5 (86.00%) 10 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.