Ce înseamnă “terroir” și cum influențează gustul ceaiului

Este uimitor cum dintr-o singură plantă, Camellia Sinensis, se pot obține zeci de tipuri de ceaiuri. Și ne referim aici doar la varietatea extraordinară a ceaiurilor simple, excluzând sortimentele care presupun și alte ingrediente – plante, fructe sau mirodenii.

Aceeași plantă a ceaiului cultivată în Japonia va fi diferită de cea de pe plantațiile din China, iar ceaiurile produse vor fi de asemenea diferite. În plus, și în cadrul aceleiași țări ceaiurile pot varia la gust și aspect, chiar și în aceeași categorie (verzi, negre, oolong etc.) Un ceai negru indian va avea alt gust decât unul negru turcesc, de exemplu.

Cum se explică acest lucru?

Pe scurt, prin terroir. Este un termen ce provine din limba franceză și se referă la modul în care solul, clima și topografia interacționează și influențează o cultură de plante. Cel mai des se folosește pentru vinuri, dar se aplică la fel de bine și în cazul ceaiului sau cafelei.

Terroir-ul conturează proveniența și autenticitatea unui produs, înglobând caracteristicile care își pun amprenta asupra gustului și calității acestuia:

  • Altitudinea.  Plantațiile de ceai situate la o altitudine mai ridicată au o expunere diferită la elemente naturale ca: vreme, drenajul solului și cantitatea de lumină. Aceste ceaiuri vor avea un gust mai intens și mai complex în comparație cu cele cultivate la o altitudine joasă.
  • Soarele. Lumina solară stimulează fotosinteza, ceea ce duce la transformarea amino-acidului L-Theanină în catehină, un antioxidant puternic. Catehinele sunt sănătoase, dar fac ca ceaiul să fie mai astringent și amar. De aceea, unele ceaiuri, cum ar fi gyokuro sau matcha, sunt în mod deliberat umbrite cu câteva săptămâni înainte de recoltare, pentru a reduce fotosinteza și producția de catehine amare, având astfel un gust mai dulce.
  • Solul. Există numeroase tipuri de pământ: stâncos, argilos, calcaros etc., iar densitatea fiecăruia influențează modul în care se scurge apa sau gradul de absorbție al mineralelor.
  • Umiditatea și cantitata de precipitații. În regiunile tropicale, cu umiditate ridicată, cum ar fi India sau Sri Lanka, planta de ceai crește foarte rapid. Ca o consecință, ceaiul va avea o aromă mai puțin intensă, deoarece planta își folosește energia pentru a dezvolta noi frunze, în loc să o stocheze în boboci mici, așa cum se întâmplă în culturile aflate într-un climat mai rece. Planta ceaiului iubește ploile, însă în mod ideal acestea ar trebui să fie echilibrate pe durata anului.
  • Vântul. De exemplu, în regiunea Uva din Sri Lanka, vânturile foarte uscate din iulie până în septembrie forțează planta ceaiului să producă substanțe care să compenseze pierderea umidității frunzelor, ce alterează apoi gustul ceaiului.

Sursă: tastefortea.com

Ce înseamnă “terroir” și cum influențează gustul ceaiului 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.