La plic sau vrac? Cum e mai bun ceaiul?

Pliculețele de ceai fac ca procesul infuzării să fie unul simplu, astfel că, la prima vedere, reprezintă o alegere practică pentru a pregăti ceaiul. Pe de altă parte, ceaiul vrac oferă o calitate ridicată și plăcerea de a mirosi și a vedea mai bine frunzele din care vei prepara băutura ta preferată. Așadar… la plic sau vrac?

La plic sau vrac? Cum e mai bun ceaiul?  despre ceai

Foto: reference.com

Povestea plicurilor de ceai

Pliculețele de ceai au apărut la începutul secolului XX, fiind inventate… din întâmplare, ca multe alte obiecte care ne fac viața mai ușoară. Thomas Sullivan, un comerciant de ceai și cafea din New York, a avut ideea de a folosi mici pungi de mătase, cusute manual, în locul costisitoarelor cutii de metal, pentru mostrele oferite clienților. Aceștia ar fi trebuit să scoată frunzele de ceai din punguțe și să le infuzeze în apă. Totuși, încurcați de noul ambalaj, consumatorii au pus ceaiul în apa fierbinte cu tot cu punguță, iar de aici a fost doar un singur pas până la dezvoltarea pliculețelor de ceai. Citeste tot

La plic sau vrac? Cum e mai bun ceaiul? 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Ceai răcoritor cu pepene roșu

În miez de vară, am combinat ceaiul, băutura noastră preferată, cu un fruct zemos și dulce, binevenit când temperaturile sunt exagerat de ridicate: pepenele roșu. Te invităm să încerci o rețetă inedită de ceai rece cu pepene și să te bucuri de gustul său răcoritor. În plus, este și extrem de ușor de pregătit!

Ceai răcoritor cu pepene roșu  retete ceai

Foto: save-image.com

Ingrediente (4 porții)

 • 6 lingurițe de ceai negru
 • 700 ml apă
 • Un sfert de pepene roșu
 • 2 linguri suc de lămâie
 • 1 lingură zahăr
 • Câteva frunze de mentă
 • Gheață pisată

Mod de preparare ceai rece cu pepene  Citeste tot

Ceai răcoritor cu pepene roșu 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Un ceai alb de excepție: Dulceața Cerului Guangxi

Cerul este o sursă fascinantă de inspirație prin spectacolul tăcut pe care îl oferă zi de zi, schimbându-și culorile asemenea unui tablou plin de viață. Nu știu voi, dar eu, când privesc norii și încerc să descopăr tot felul de forme inedite, mă simt mai liniștită. Îmi place să le admir contururile pufoase de vată de zahăr și să le urmăresc curgerea lină pe cer, în ton cu gândurile mele.

Pentru momentele în care vrei să te destinzi și să te scufunzi în relaxare, indiferent că ești sau nu cu ochii la nori, gustă din Dulceața Cerului! E un ceai alb simplu, care te invită să-i descoperi toate nuanțele subtile. Îți cere atenție, dar în schimb te răsplătește cu o savoare unică, fiind un ceai chinezesc de top, obținut prin prelucrare manuală.

Un ceai alb de excepție: Dulceața Cerului Guangxi  dorotearo

Guangxi este o regiune autonomă din sudul Chinei, unde se produc sortimente diverse de ceaiuri albe, verzi și negre. Climatul umed, subtropical, zonele muntoase și precipitațiile sezoniere dau o savoare specială ceaiului. Deși nu la fel de celebră în lumea ceaiului ca provinciile vecine Yunnan, Hunan sau Guangdong, Guangxi se remarcă prin ceaiurile aromatizate cu osmanthus, o plantă cu flori mici, albe, foarte parfumate. Printre ceaiurile specifice se numără Liubao, Guiping Xishan, Lingyun Baimao, Tantang Maojian, Bainiu, Guilin Maojian și Guihua. De asemenea, Guangxi este considerată regiunea natală a iasomiei chinezești. Citeste tot

Un ceai alb de excepție: Dulceața Cerului Guangxi 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Câștigătorii concursului foto de vară

Câștigătorii concursului foto de vară  dorotearo

Vă mulțumim pentru că ne-ați încântat și de această dată cu fotografii colorate și idei creative! Ne-am bucurat mult să descoperim că împărtășim același gând: anume că ceaiul nu este doar o băutură de iarnă, ci un tovarăș de nădejde și în lunile calde ale anului. Trebuie să recunoaștem că jurizarea nu a fost deloc ușoară. După lungi dezbateri iată și câștigătorii:

Premiul 1: Io Nuca
Premiul 2: Cerasella Pavel
Premiul 3: Cristina Chiriac
Mențiuni: Maria-Camelia Niţă‎, Cornelia Popa, Monica Olteanu, Mirela Simionescu‎, ‎Doina Ana Butman‎

Pentru a intra în posesia premiilor vă rugăm să ne trimiteți un mesaj pe Facebook sau prin pagina de contact. De la câștigătorii locurilor 1, 2 și 3 avem nevoie de un nume, număr de telefon și o adresă de livrare. De la câștigătorii mențiunilor este suficientă o adresă de email.

Vă mulţumim că aţi fost alături de noi şi vă aşteptăm şi la următoarele concursuri, pe care le vom anunţa pe Newsletter, Facebook și Twitter. Vă dorim o vară frumoasă!

Câștigătorii concursului foto de vară 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Ghidul ceaiurilor de plante

Despre ceaiurile de plante se spune adesea că sunt fade, lipsite de gust, aromă și personalitate. Probabil că această impresie provine și din amintirile copilăriei multora dintre noi, când, fiind bolnavi, bunica ne pregătea ceaiuri din plante medicinale, cu un gust amar sau cel puțin dezagreabil. Totuși, dacă explorezi puțin acest univers, vei descoperi și infuzii de plante care te vor surprinde plăcut prin miros și savoare, în special blendurile care includ de asemenea fructe, flori și mirodenii.

Ghidul ceaiurilor de plante  despre ceai

Foto: motherearthliving.com

Povestea ceaiurilor de plante este una foarte veche, primele mențiuni despre utilizarea unor astfel de infuzii fiind regăsite în textele Ayurvedice din India, de acum 5000 de ani. Printre altele, acestea prezentau plante și rețete de ceaiuri pentru a meține starea de sănătate a organismului și a lupta împotriva diferitelor boli. Infuziile de plante sunt nelipsite din fiecare epocă istorică, iar proprietățile lor curative s-au transmis din generație în generație, de multe ori prin intermediul folclorului și al culturii nescrise, tradiționale.

Ceai… sau nu?

Ceaiurile de plante nu sunt “ceaiuri” în sensul strict al acestui termen, care definește infuzia obținută din planta ceaiului, Camellia Sinesis. Totuși, în limba română, cuvântul “tizană” (care înseamnă tocmai infuzie de plante) nu este prea folosit, așa că se preferă termenul “ceai” chiar și pentru infuziile realizate din plante obișnuite.

Preparare

La prepararea infuziilor se pot folosi diferite părți ale unei plante: flori, frunze, boboci, rădăcină, tulpină etc. Dacă ai posibilitatea, alege varianta cea mai proaspătă, adică frunze de mentă, flori de mușețel, de tei etc. în loc de sortimentele la plic, care de multe ori sunt sub formă de praf. Citeste tot

Ghidul ceaiurilor de plante 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Istoria ceaiului cu gheață

Spre deosebire de ceaiul în varianta “clasică”, preparat cu apă caldă, istoria ceaiului cu gheață este mai recentă, această băutură fiind popularizată de-abia în secolul XX. Ca multe alte creații, ceaiul rece a fost rezultatul unui hazard fericit. Sau cel puțin așa spune povestea sa.

Istoria ceaiului cu gheață  povestiri

Foto: styleandcheek.com

În anul 1904, la Târgul Internațional St. Louis, responsabil de sectorul de ceai era Richard Blechynden, un întreprinzător englez, care, alături de alți comercianți, avea ca obiectiv promovarea consumului de ceai. Pentru că evenimentul a avut loc vara, pe o vreme toridă, ceaiul cald nu a fost apreciat de vizitatori, astfel că Blechynden a avut ideea să-l servească rece, în pahare cu gheață. Acest mod de prezentare a avut un foarte mare succes, motiv pentru care Richard Blechynden este considerat inventatorul ceaiului cu gheață. Totuși, mai corect ar fi să spunem că lui i se datorează popularizarea acestei băuturi, deoarece variante de ceai rece existau încă de la începutul secolului al XIX-lea. Citeste tot

Istoria ceaiului cu gheață 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Concurs în luna ceaiului rece! (15-30 iunie)

Sărbătorim luna iced tea cu un concurs foto tematic, în care poți câștiga o mulțime de ceaiuri și accesorii ceai!

Concurs în luna ceaiului rece! (15 30 iunie)  dorotearo

Care e ceaiul tău preferat de vară? Să fie într-un ceainic de sticlă, cu felii de portocală și condimente asortate? Pe o plajă, într-un pahar înalt, cu lămâie și multe cuburi de gheață? Sau clasic, într-o cană fierbinte și aromată, alături de colegi și prieteni? Credem că ceaiul este băutura perfectă pentru orice anotimp, de aceea te provocăm să ne faci cunoștință cu ritualul tău de preparare și servire.  Surprinde atomsfera verii într-o fotografie reprezentativă, adaug-o pe wall-ul paginii noastre de Facebook și te premiem cu multe surprize:

Premiul 1: Un ceainic de sticlă Lotus +  Cartea ceaiului verde + trei ceaiuri gustoase de vară

Premiul 2: O cană Coming Up Roses 330ml + două ceaiuri gustoase de vară

Premiul 3: O cană în carouri 350ml + două ceaiuri gustoase de vară

Mențiuni: 5 vochere de 50 RON, valabile fiecare pentru o comandă în valoare de peste 200 lei pe doro-tea.ro.

Așteptăm fotografiile voastre până pe 30 iunie, ora 23:59, fiecare participant are dreptul de a înscrie o singură fotografie.  Pentru mai multe detalii consultați regulamentul complet. Echipa d’Oro Tea va dezbate și va analiza atent toate fotografiile iar în cursul zilelor de 1-2 iulie va anunța câștigătorii. Ulterior aceștia vor fi contactați pe Facebook, pentru a ne furniza informațiile necesare expedierii premiilor.

Cu ocazia acestui concurs vă îndemnăm să încercați și rețetele noastre de ceai rece, pe care vi le-am pregătit special pentru zilele călduroase de vară:

 

Concurs în luna ceaiului rece! (15-30 iunie) 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Rețetă: Înghețată cu ceai Earl Grey

Ceaiul și înghețata par, la prima vedere, două bunătăți cu personalități adverse, din cauza opoziției cald vs. rece. Totuși, noi avem dovada că formează un cuplu delicios atunci când sunt alăturate într-un desert în ton cu vara! Și pentru că de curând am povestit despre ceaiul Earl Grey, acum ne-am gândit să vă propunem o rețetă creativă de înghețată cu Earl Grey.

Rețetă: Înghețată cu ceai Earl Grey  retete ceai

Foto: thetummytrain.com

Ingrediente

 • 480 ml smântână grasă
 • 240 ml lapte integral
 • 110 g zahăr
 • 6 gălbenușuri mari
 • 3 linguri de ceai Earl Grey
 • un praf de sare

Mod de preparare  Citeste tot

Rețetă: Înghețată cu ceai Earl Grey 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Ceaiul și infuzările multiple

Fiecare infuzie înseamnă o invitație la câteva clipe de liniște, în timp ce aștepți ca băutura ta preferată să fie gata. Știai însă că te poți bucura de acest ritual de mai multe ori, iar frunzele delicate de ceai pot fi supuse unor infuzii multiple?

În cazul ceaiurilor tradiționale chinezești și japoneze, infuzările multiple sunt ceva obișnuit, mai ales în cazul ceaiurilor oolong, verzi sau Pu Erh. Având frunzele rulate sau foarte presate, acestea au nevoie de timp pentru a-și lăsa aroma în apă și se pretează cel mai bine la infuziile multiple. Mai puțin frecvent, infuzările multiple pot fi folosite și la pregătirea ceaiurilor negre sau de plante.

Ceaiul și infuzările multiple  despre ceai

Foto: yezitea.com

Cu această metodă, ai ocazia de a descoperi diferențe subtile de gust și miros între infuziile obținute. Devii astfel mai atent la nuanțele fine ale ceaiului și la variațiile de aromă.

La polul opus, frunzele foarte mărunțite de ceai se infuzează într-un timp scurt, astfel că nu sunt tocmai potrivite pentru a fi utilizate de mai multe ori. În această categorie intră și ceaiurile rooibos și honeybush. Există și excepții: yerba mate poate fi infuzată de mai multe ori, deși frunzele sale sunt mici. Citeste tot

Ceaiul și infuzările multiple 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Earl Grey – când ceaiul negru întâlnește bergamota

În articolul de astăzi explorăm un nou sortiment de ceai, foarte popular mai ales în Marea Britanie. Ai auzit probabil de el și l-ai descoperit atât în magazinele de ceaiuri, cât și pe rafturile supermarketurilor. Este vorba de Earl Grey.

Ce este Earl Grey

Earl Grey face parte din categoria ceaiurilor aromatizate, fiind unul dintre cele mai cunoscute astfel de sortimente. În cazul ceaiurilor aromatizate, frunzele de ceai (negru, alb, verde, oolong) sunt parfumate sau amestecate cu fructe, flori, condimente sau uleiuri, apoi se adaugă arome naturale sau artificiale. În cazul Earl Grey, acest mix este reprezentat de ceai negru + portocală bergamotă.

Earl Grey – când ceaiul negru întâlnește bergamota  despre ceai

Foto: adelightfulhome.com

Portocala bergamotă este un soi de citrice aflat undeva la intersecția dintre potrocală și lămâie, dar care include și caracteristici de grepfrut și lime. Se pare că aceasta este un hibrid între portocala amară de Sevilia, din zona mediteraneană, și o lămâie mai dulce originară din Africa de Sud-Est. Sucul bergamotei este mai puțin acru decât cel al lămâiei, dar mai amar decât al unui grepfrut. 80% din cantitatea totală de bergamotă este cultivată în Calabria, o regiune din sudul Italiei, urmată de Franța și Turcia.

Povestea ceaiului Earl Grey

Deși Earl Grey a fost popularizat de către englezi, el nu este o “invenție” a acestora, ci provine din China, la fel ca și celelalte ceaiuri aromatizate. Maeștrii chinezi încercau tot felul de mixuri pentru a obține ceaiuri mai exotice și a cuceri astfel lumea comerțului internațional.

Earl Grey – când ceaiul negru întâlnește bergamota  despre ceai

Foto: masalaeatsmiami.com

Numele ceaiului provine de la Charles Grey (1764-1845), un aristocrat englez, ales în Parlamentul Britanic la vârsta de 22 de ani. A moștenit titlul de Earl după moartea tatălui său, în 1807, când a devenit membru în Camera Lorzilor, iar apoi a fost prim ministru al Marii Britanii în perioada 1830-1834. Citeste tot

Earl Grey – când ceaiul negru întâlnește bergamota 5.00/5 (100.00%) 5 votes