Istoria ceaiului cu gheață

Spre deosebire de ceaiul în varianta “clasică”, preparat cu apă caldă, istoria ceaiului cu gheață este mai recentă, această băutură fiind popularizată de-abia în secolul XX. Ca multe alte creații, ceaiul rece a fost rezultatul unui hazard fericit. Sau cel puțin așa spune povestea sa.

Istoria ceaiului cu gheață  povestiri

Foto: styleandcheek.com

În anul 1904, la Târgul Internațional St. Louis, responsabil de sectorul de ceai era Richard Blechynden, un întreprinzător englez, care, alături de alți comercianți, avea ca obiectiv promovarea consumului de ceai. Pentru că evenimentul a avut loc vara, pe o vreme toridă, ceaiul cald nu a fost apreciat de vizitatori, astfel că Blechynden a avut ideea să-l servească rece, în pahare cu gheață. Acest mod de prezentare a avut un foarte mare succes, motiv pentru care Richard Blechynden este considerat inventatorul ceaiului cu gheață. Totuși, mai corect ar fi să spunem că lui i se datorează popularizarea acestei băuturi, deoarece variante de ceai rece existau încă de la începutul secolului al XIX-lea. Citeste tot

Ti-a placut?

Concurs în luna ceaiului rece! (15-30 iunie)

Sărbătorim luna iced tea cu un concurs foto tematic, în care poți câștiga o mulțime de ceaiuri și accesorii ceai!

Concurs în luna ceaiului rece! (15 30 iunie)  dorotearo

Care e ceaiul tău preferat de vară? Să fie într-un ceainic de sticlă, cu felii de portocală și condimente asortate? Pe o plajă, într-un pahar înalt, cu lămâie și multe cuburi de gheață? Sau clasic, într-o cană fierbinte și aromată, alături de colegi și prieteni? Credem că ceaiul este băutura perfectă pentru orice anotimp, de aceea te provocăm să ne faci cunoștință cu ritualul tău de preparare și servire.  Surprinde atomsfera verii într-o fotografie reprezentativă, adaug-o pe wall-ul paginii noastre de Facebook și te premiem cu multe surprize:

Premiul 1: Un ceainic de sticlă Lotus +  Cartea ceaiului verde + trei ceaiuri gustoase de vară

Premiul 2: O cană Coming Up Roses 330ml + două ceaiuri gustoase de vară

Premiul 3: O cană în carouri 350ml + două ceaiuri gustoase de vară

Mențiuni: 5 vochere de 50 RON, valabile fiecare pentru o comandă în valoare de peste 200 lei pe doro-tea.ro.

Așteptăm fotografiile voastre până pe 30 iunie, ora 23:59, fiecare participant are dreptul de a înscrie o singură fotografie.  Pentru mai multe detalii consultați regulamentul complet. Echipa d’Oro Tea va dezbate și va analiza atent toate fotografiile iar în cursul zilelor de 1-2 iulie va anunța câștigătorii. Ulterior aceștia vor fi contactați pe Facebook, pentru a ne furniza informațiile necesare expedierii premiilor.

Cu ocazia acestui concurs vă îndemnăm să încercați și rețetele noastre de ceai rece, pe care vi le-am pregătit special pentru zilele călduroase de vară:

 

Concurs în luna ceaiului rece! (15-30 iunie) 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Rețetă: Înghețată cu ceai Earl Grey

Ceaiul și înghețata par, la prima vedere, două bunătăți cu personalități adverse, din cauza opoziției cald vs. rece. Totuși, noi avem dovada că formează un cuplu delicios atunci când sunt alăturate într-un desert în ton cu vara! Și pentru că de curând am povestit despre ceaiul Earl Grey, acum ne-am gândit să vă propunem o rețetă creativă de înghețată cu Earl Grey.

Rețetă: Înghețată cu ceai Earl Grey  retete ceai

Foto: thetummytrain.com

Ingrediente

 • 480 ml smântână grasă
 • 240 ml lapte integral
 • 110 g zahăr
 • 6 gălbenușuri mari
 • 3 linguri de ceai Earl Grey
 • un praf de sare

Mod de preparare  Citeste tot

Rețetă: Înghețată cu ceai Earl Grey 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Ceaiul și infuzările multiple

Fiecare infuzie înseamnă o invitație la câteva clipe de liniște, în timp ce aștepți ca băutura ta preferată să fie gata. Știai însă că te poți bucura de acest ritual de mai multe ori, iar frunzele delicate de ceai pot fi supuse unor infuzii multiple?

În cazul ceaiurilor tradiționale chinezești și japoneze, infuzările multiple sunt ceva obișnuit, mai ales în cazul ceaiurilor oolong, verzi sau Pu Erh. Având frunzele rulate sau foarte presate, acestea au nevoie de timp pentru a-și lăsa aroma în apă și se pretează cel mai bine la infuziile multiple. Mai puțin frecvent, infuzările multiple pot fi folosite și la pregătirea ceaiurilor negre sau de plante.

Ceaiul și infuzările multiple  despre ceai

Foto: yezitea.com

Cu această metodă, ai ocazia de a descoperi diferențe subtile de gust și miros între infuziile obținute. Devii astfel mai atent la nuanțele fine ale ceaiului și la variațiile de aromă.

La polul opus, frunzele foarte mărunțite de ceai se infuzează într-un timp scurt, astfel că nu sunt tocmai potrivite pentru a fi utilizate de mai multe ori. În această categorie intră și ceaiurile rooibos și honeybush. Există și excepții: yerba mate poate fi infuzată de mai multe ori, deși frunzele sale sunt mici. Citeste tot

Ceaiul și infuzările multiple 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Earl Grey – când ceaiul negru întâlnește bergamota

În articolul de astăzi explorăm un nou sortiment de ceai, foarte popular mai ales în Marea Britanie. Ai auzit probabil de el și l-ai descoperit atât în magazinele de ceaiuri, cât și pe rafturile supermarketurilor. Este vorba de Earl Grey.

Ce este Earl Grey

Earl Grey face parte din categoria ceaiurilor aromatizate, fiind unul dintre cele mai cunoscute astfel de sortimente. În cazul ceaiurilor aromatizate, frunzele de ceai (negru, alb, verde, oolong) sunt parfumate sau amestecate cu fructe, flori, condimente sau uleiuri, apoi se adaugă arome naturale sau artificiale. În cazul Earl Grey, acest mix este reprezentat de ceai negru + portocală bergamotă.

Earl Grey – când ceaiul negru întâlnește bergamota  despre ceai

Foto: adelightfulhome.com

Portocala bergamotă este un soi de citrice aflat undeva la intersecția dintre potrocală și lămâie, dar care include și caracteristici de grepfrut și lime. Se pare că aceasta este un hibrid între portocala amară de Sevilia, din zona mediteraneană, și o lămâie mai dulce originară din Africa de Sud-Est. Sucul bergamotei este mai puțin acru decât cel al lămâiei, dar mai amar decât al unui grepfrut. 80% din cantitatea totală de bergamotă este cultivată în Calabria, o regiune din sudul Italiei, urmată de Franța și Turcia.

Povestea ceaiului Earl Grey

Deși Earl Grey a fost popularizat de către englezi, el nu este o “invenție” a acestora, ci provine din China, la fel ca și celelalte ceaiuri aromatizate. Maeștrii chinezi încercau tot felul de mixuri pentru a obține ceaiuri mai exotice și a cuceri astfel lumea comerțului internațional.

Earl Grey – când ceaiul negru întâlnește bergamota  despre ceai

Foto: masalaeatsmiami.com

Numele ceaiului provine de la Charles Grey (1764-1845), un aristocrat englez, ales în Parlamentul Britanic la vârsta de 22 de ani. A moștenit titlul de Earl după moartea tatălui său, în 1807, când a devenit membru în Camera Lorzilor, iar apoi a fost prim ministru al Marii Britanii în perioada 1830-1834. Citeste tot

Earl Grey – când ceaiul negru întâlnește bergamota 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Go green: Fursecuri crocante cu matcha

Dacă iubești matcha, celebrul ceai japonez, probabil știi deja că te poți bucura de gustul și beneficiile sale și în alte moduri decât într-o băutură. Noi ne-am gândit să te tentăm cu o rețetă de fursecuri, o gustare perfectă de ronțăit când ți-e poftă de ceva dulce și bun.

Citește mai multe despre ceaiul matcha în articolul dedicat și fă-ți provizii din magazinul nostru online.

Fursecuri crocante cu matcha 

Go green: Fursecuri crocante cu matcha  retete ceai

Foto: tryityoumightlikeit.wordpress.com

Ingrediente (45 de bucăți) Citeste tot

Go green: Fursecuri crocante cu matcha 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Istoria uneia dintre cele mai tinere culturi de ceai din lume

Turcii au o vorbă care spune că “discuţiile fără ceai sunt ca noaptea fără lună”. Iar dacă aţi fost prin bazarele turceşti, ştiţi cu siguranţă la ce ne referim. Ceaiul este o băutură foarte iubită în Turcia, depăşind la consum nu mai puţin celebra cafea. Însă puţini ştiu că Turcia nu este doar ţară consumatoare de ceai, ci şi producătoare. Astăzi ne-am gândit să povestim despre istoria culturii ceaiului turcesc.

Raportată la cei 5000 de ani de istorie a acestei băuturi, tradiţia ceaiului turcesc este una foarte tânără, dacă ne gândim că a luat naştere în anii 1500, datorită activităţilor comerciale desfăşurate pe Drumul Mătăsii. Popularitatea ceaiului a crescut la finalul anilor 1800, dar a cucerit definitiv turcii de-abia la jumătatea secolului XX.

Istoria uneia dintre cele mai tinere culturi de ceai din lume  despre ceai

Foto: worldatlas.com

O primă tentativă de cultivare a ceaiului în Turcia a avut loc în anul 1917, dar din cauza contextului nefavorabil (războiul de independenţă), aceasta a eşuat. 20 de ani mai târziu, 20 de tone de seminţe de ceai au fost importate din Batumi, Georgia şi plantate pe dealurile din regiunea Rize, aflată la malul Mării Negre. Rezultatul: 30 de kilograme de ceai. Climatul umed din această regiune, cu temperaturi ridicate şi o distribuţie potrivită a precipitaţiilor pe toată durata anului, s-a dovedit a fi ideal pentru cultivarea ceaiului.

Consumul de ceai a fost impulsionat şi de factori economici. După primul război mondial, cafeaua s-a scumpit, iar ceaiul a devenit mult mai accesibil: 4 pahare de ceai costau cât o ceaşcă de cafea turcească. Citeste tot

Istoria uneia dintre cele mai tinere culturi de ceai din lume 5.00/5 (100.00%) 4 votes

„Blooming tea” – ceaiul care înfloreşte

Explozie de culoare, delicateţe, forme diafane şi o ambianţă magică. Dacă eşti în căutarea unei noi experienţe în lumea ceaiului, încearcă blooming tea, un ceai ca o operă de artă în miniatură!

„Blooming tea” – ceaiul care înfloreşte  despre ceai

Foto: teepood.eu

Ce este blooming tea?

Blooming tea sau ceaiul care înfloreşte este o bilă compactă, cusută manual, formată din flori învelite în frunze de ceai (în general verde sau oolong, mai rar negru sau oolong). Pusă în apă caldă, bila se deschide încet, dând naştere unei experienţe vizuale încântătoare. Aranjamentul floral din interior prinde viaţă şi se transformă într-un tablou vegetal, oferind un spectacol captivant. Citeste tot

„Blooming tea” – ceaiul care înfloreşte 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Ceaiul şi somnul

Fiind mari iubitori de ceai, ne place să-l savurăm oricând pe durata zilei, indiferent de oră. Începem dimineaţa cu un ceai energizant, luăm o pauză de la lucru pentru un rooibos delicios, beam alături de prieteni un ceai cu gheaţă răcoritor şi ne încheiem seara cu o infuzie şi o carte alături. Totuşi, dacă ne pregătim de somn, e bine să bem ceai? Vom mai putea dormi?

Ceaiurile conţin cafeină, despre care se ştie că stimulează şi energizează organismul. Consumul de produse ce includ cafeină, înainte de a merge la culcare, poate afecta odihna, cauzând insomnii. Aşadar, se recomandă evitarea acestei substanţe cu 4-6 ore înainte de somn, altfel rişti să resimţi o stare de agitaţie şi să nu poţi adormi.

Ceaiul şi somnul  despre ceai

Foto: mijntuin.org

Deşi la fel de eficient ca mult-îndrăgita cafea când vine vorba de stimularea energiei pe durata zilei, ceaiul are un impact mai redus asupra somnului, în comparaţie cu aceasta, deoarece conţine o cantitate mai mică de cafeină. În plus, unele ceaiuri pot chiar ajuta somnul, datorită concentraţiei ridicate de L-theanină, aminoacid care induce o stare de relaxare şi contribuie la un somn odihnitor. Printre acestea se numără sortimentul japonez Gyokuro. Citeste tot

Ceaiul şi somnul 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Ce nu trebuie să lipsească din kitul unui iubitor de ceai?

Fiecare pasionat de ceaiuri are tabieturile proprii când vine vorba de savurat această licoare specială. Unii adoră să alăture ceaiul unei cărţi, alţii preferă să-l bea simplu, cu gândurile hai-hui sau sunt deschişi să testeze tot felul de reţete inedite care să încânte papilele.

Totuşi: ce nu trebuie să lipsească din casa unei persoane care iubeşte ceaiurile şi vrea să se bucure de o experienţă completă, un deliciu al simţurilor? Lista de mai jos e subiectivă, însă noi credem că te va ajuta să-ţi îmbogăţeşti pasiunea pentru ceai.

Sortimente delicioase

Desigur, primul lucru este chiar… ceaiul. Pe lângă ceaiurile realizate din mixuri sau infuziile aromate de fructe, încearcă şi câteva sortimente preţioase, de calitate superioară şi cu un gust aparte. Îţi recomandăm, de exemplu, un ceai verde chinezesc Lung Ching, un Pai Mu Tan alb, un Pu Erh Yunnan maturat sau celebrul praf fin Matcha, cu origini japoneze. Savurează gustul lor special, plin de de naturaleţe şi bucură-te de fiecare picătură.

Ce nu trebuie să lipsească din kitul unui iubitor de ceai?  inspiratie Un ceainic de sticlă

Ca să poţi admira spectacolul oferit de ceai în timpul infuzării şi să observi etapele prin care frunzele îşi lasă aroma în apa caldă, foloseşte un ceainic de sticlă. Vei bea ceaiul cu mai multă plăcere dacă vei lua parte la crearea sa, descoperind nuanţele ce iau naştere treptat în vasul transparent. Citeşte Ghidul ceainicelor de sticlă pentru a afla mai multe detalii despre avantajele şi întreţinerea acestor obiecte minunate.

Ce nu trebuie să lipsească din kitul unui iubitor de ceai?  inspiratie Cutii de depozitare

O soluţie pentru a depozita ermetic ceaiul, astfel încât să nu intre în contact cu aerul sau aburii, o reprezintă cutiile metalice. Estetice şi practice, acestea vor da un aer vesel bucătăriei tale şi vor păstra frunzele în siguranţă. Foloseşte cutii cu fereastră ca să nimereşti din prima sortimentul căutat şi alege-le în culoarea preferată.

Ce nu trebuie să lipsească din kitul unui iubitor de ceai?  inspiratie Un set de ceai ca la carte

Pentru momentele în care eşti singur şi vrei să te răsfeţi sau când îţi doreşti să împarţi un ceai bun cu prietenii, un set format din ceainic + una sau mai multe căni constituie un element de efect. Fie că optezi pentru un set de tipul „Tea for one” ori pentru unul „de grup”, te vei simţi ca la o adevărată ceainărie.

Ce nu trebuie să lipsească din kitul unui iubitor de ceai?  inspiratie O cană „to go”

Ceaiul îţi înviorează dimineţile chiar şi când sunt pline cu task-uri şi proiecte la job, de nu-ţi mai vezi capul de atâta lucru. Indiferent de anotimp sau stare de spirit, ia cu tine băutura preferată într-o cană cu capac, gata să facă faţă celor mai aprige termene limită! Ceaiul va fi transportat în siguranţă, păstrându-şi căldura şi parfumul, iar culorile şi imprimeurile vesele îţi vor reda optimismul.

Ce nu trebuie să lipsească din kitul unui iubitor de ceai?  inspiratie Dar tu? Care sunt lucrurile preferate din kitul tău de pasionat de ceaiuri?

Ce nu trebuie să lipsească din kitul unui iubitor de ceai? 5.00/5 (100.00%) 4 votes