Mic dejun delicios: Frigănele cu Matcha

Mai ții minte frigănelele copilăriei – pâinea cu ou făcută de bunica?

Rețeta de azi ne duce cu gândul la deliciosul desert, ușor de pregătit și la fel de ușor de mâncat, asezonat însă cu un “praf” inedit: pudră de ceai verde matcha. Alături de un ceai bun, va face din micul dejun un adevărat ospăț și îți va așeza un zâmbet larg pe chip.

Poți folosi chiar și pâine mai veche, uscată, deci acest dulce are avantajul de a preveni risipa de alimente. Am spus că e foarte simplu de pregătit? 🙂

Continuă lectura „Mic dejun delicios: Frigănele cu Matcha”
Mic dejun delicios: Frigănele cu Matcha 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Boba Tea – o rețetă simplă și de efect

Boba Tea sau Bubble Tea este un deliciu cu origini asiatice, dar care a ajuns prin toată lumea datorită aspectului său inedit. Numele vine de la perlele de tapioca uriașe care se folosesc la prepararea acestei băuturi, de obicei având culoare neagră sau un alb translucid; există chiar și perle colorate. După fierbere capătă o textură gumoasă, elastică și devin strălucitoare.

În articolul de astăzi îți prezentăm cea mai simplă rețetă de Boba Tea, care nu necesită prea multe pregătiri, cu excepția ceaiului și a perlelor de tapioca. Găsești perle de tapioca negre sau colorate la magazinele asiatice fizice sau online.

Continuă lectura „Boba Tea – o rețetă simplă și de efect”
Boba Tea – o rețetă simplă și de efect 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Sorbetto răcoritor cu ceai negru

Sorbetto sau sorbet este un desert rece, asemănător cu înghețata, dar cu ingrediente și consistență diferite. Sorbetto se face din apă, zahăr și piure de fructe, fără lapte sau smântână în compoziție, spre deosebire de înghețată.

Denumirea vine din limba arabă, “shariba”, și înseamnă „a bea”. Și cuvântul “șerbet” are origini similare, însă acesta se referă la un alt dulce – un sirop de zahăr dens, colorat și aromatizat.

Revenind la sorbetto, această gustare răcoritoare face mai suportabile zilele caniculare și îți oferă un pretext perfect pentru a te delecta cu ceva dulce, bun și ușor. Noi am descoperit o variantă alternativă de sorbetto… pe bază de ceai. E simplu de preparat și la fel de simplu de savurat.

Continuă lectura „Sorbetto răcoritor cu ceai negru”
Sorbetto răcoritor cu ceai negru 5.00/5 (100.00%) 3 votes

E sănătos să bei ceai cu lapte?

Ceaiul negru este completat perfect de lapte, mai ales dacă vorbim de sortimente ca Masala Chai sau English Breakfast. Laptele conferă consistență ceaiului negru și îi pune în valoare gustul, indiferent că alegi să îl consumi cald sau rece.

Cât de sănătoasă este însă această combinație? Diminuează laptele din beneficiile ceaiului?

Ceaiurile, în special varietățile negre și verzi, sunt bogate în compuși care acționează ca antioxidanți și pot contribui la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, printre alte beneficii.

Laptele se pare că influențează chimia ceaiului, dar studiile pe acest subict au ajuns la concluzii diferite.

O cercetare a arătat că laptele afectează absorbția și activitatea antioxidantă a compușilor din ceai, diminuând efectele sănătoase ale ceaiului asupră sistemului vascular. Cazeina, o proteină din lapte, s-ar putea asocia cu flavonoizii din ceai, împiedicând activitatea lor în organism.

Continuă lectura „E sănătos să bei ceai cu lapte?”
E sănătos să bei ceai cu lapte? 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Chimia ceaiului

Într-o ceașcă de ceai se ascunde multă chimie, rezultatul combinației unice dintre condițiile de cultivare a plantei, mediu, climă și procesare.

Personalitatea unui ceai se datorează compușilor din frunzele de ceai, responsabili de aspect, aromă și gust. În timpul procesării, frunzele de ceai trec prin schimbări care își lasă la rândul lor amprenta asupra a ceea ce va fi băutura din ceașcă.

Principalele substanțe din ceai sunt polifenolii, produși de plante pentru apărare împotriva insectelor și a animalelor. Când vine vorba de infuzii, polifenolii sunt responsabili de astringența ceaiului, adică acea senzație de ușoară amăreală. Polifenolii pot ajunge până la 40% din greutatea frunzei uscate de ceai, iar o ceașcă tare de infuzie poate avea până la 240 mg de polifenoli.

Continuă lectura „Chimia ceaiului”
Chimia ceaiului 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Cum se folosesc torturile de ceai Pu Erh

Pu Erh este un sortiment de ceai fermentat, cu un gust puternic și o aromă de pământ. De obicei, frunzele sale sunt presate sub diferite forme, iar această tradiție a apărut pentru a ușura transportul și conservarea.

Din sudul Chinei, în zona Yunnan, frunzele de ceai era culese, prelucrate, ambalate sub formă de cărămizi și transportate în Asia Centrală și Tibet pentru comercializare.

Mai târziu, în secolul al XX-lea, imigranții din Yunnan au început să importe ceai din provincia lor de origine în Hong Kong, iar torturile presate erau, de asemenea, ușor de ambalat și depozitat. Astfel, ceaiul fermenta și trecea printr-un proces de “îmbătrânire” lentă, de ani de zile.

În climatul umed din Hong Kong, torturile de ceai aveau un alt avantaj: datorită suprafaței mai mici a frunzei expuse la aer, procesul de fermentare era mai lent și permitea dezvoltarea unor arome mai complexe. În plus, scădea riscul de apariție a mucegaiului periculos.

Continuă lectura „Cum se folosesc torturile de ceai Pu Erh”
Cum se folosesc torturile de ceai Pu Erh 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Recomandări de ceaiuri pentru diferite momente ale zilei

Dacă nu ești foarte familiarizat(ă) cu ceaiul sau ai început de curând să te bucuri de el, ne-am gândit să-ți oferim un mic ghid care să te ajute în această aventură a gustului. În continuare, vei găsi câteva recomandări de ceaiuri pentru dimineață, prânz și seară, astfel încât să profiți la maxim de beneficiile diferitelor sortimente.

Dimineața

Este momentul cel mai bun să te bucuri de ceaiurile negre, care îți vor da energie și un start excelent în zi. În funcție de sortiment, le poți bea simple, îndulcite, cu lapte sau lămâie. În general, într-o ceașcă de ceai negru (237 ml) pot fi între 47 și 90 mg de cofeină, un conținut mai redus decât cel al unei cești de cafea clasică. Vezi în acest articol câteva mituri despre cofeina din ceai.

  • English Breakfast – amestec tradițional de ceai negru, cu gust puternic aromat.
  • Earl Grey – ceai negru aromatizat cu citrice – se completează bine cu miere și lămâie.
  • Masala Chai – un mix de ceai negru și condimente, delicios cu lapte.
Continuă lectura „Recomandări de ceaiuri pentru diferite momente ale zilei”
Recomandări de ceaiuri pentru diferite momente ale zilei 5.00/5 (100.00%) 1 vote

O rețetă inedită de ceai rece: sparkling iced tea

Ceaiul este o băutură “plată”, însă astăzi vrem să ne jucăm un pic, așa că îți propunem un iced tea acidulat. Ideal pentru orele calde ale verii, acest ceai rece te va răcori și revigora cu aroma sa. Este o alegere foarte bună pentru hidratarea pe tot parcursul zilei, dacă gustul de apă simplă ți se pare plictisitor, dar poate fi servit cu succes și la întâlnirile cu prietenii.

Continuă lectura „O rețetă inedită de ceai rece: sparkling iced tea”
O rețetă inedită de ceai rece: sparkling iced tea 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Ceaiul în Franța

Când spui Franța, e mai probabil să te gândești la șampanie decât la ceai. Însă chiar și în această țară iubitoare de brânzeturi fine, vinuri și croasanți pufoși, ceaiul își face loc ca delicatesă. Și nu de ieri, de azi, ci chiar din vremea Regelui Soare.

La mijlocul secolului al XVII-lea, ceaiul devenea celebru în Franța în rândul aristocraților. Însuși regele Ludovic al XIV-lea era băutor de ceai, iar prin intermediul Companiei Franceze a Indiilor de Est a încurajat explorarea de noi teritorii în căutarea de produse exotice. Proprietățile terapeutice ale ceaiului și beneficiile pentru sănătate au contribuit la răspândirea sa.

În anii 1660, Nicolas și Pierre Mariage au călătorit din partea Curții Regale în Madagascar, Persia și India, dezvoltând astfel comerțul cu ceai pentru Franța. În 1692 începe să vândă ceai în Franța și Sir Damame, ai cărui urmași vor fonda compania Dammann Frères, cunoscută și astăzi.

Continuă lectura „Ceaiul în Franța”
Ceaiul în Franța 4.75/5 (95.00%) 4 votes

Ciocolată cu ceai matcha

În trecut, civilizațiile mayașă și aztecă foloseau boabele de cacao atât la pregătirea unor băuturi ceremoniale, dar și ca monedă de schimb. Acum, ciocolata este un dulce căruia puțini îi pot rezista. Cu atâtea forme, texturi și arome, reprezintă un cadou inspirat, care te surprinde prin gust sau îți amintește de momente frumoase.

Sursă: dessertswithbenefits.com

Noi am găsit o rețetă interesantă care înlocuiește pudra de cacao cu matcha, ceaiul verde plin de antioxidanți. Poate fi dăruită unui prieten pasionat de ciocolată, deoarece este un pic diferită de sortimentele obișnuite pe care le găsești în magazine. Unii spun că o ciocolată “adevărată” are neapărat și cacao, însă noi credem că imaginația primează în bucătărie. Așadar, te invităm să încerci o rețetă de ciocolată cu matcha, din doar 4 ingrediente!

Continuă lectura „Ciocolată cu ceai matcha”
Ciocolată cu ceai matcha 5.00/5 (100.00%) 2 votes