Ce este L-teanina și de ce e importantă pentru băutorii de ceai

L-teanina este un aminoacid prezent în frunzele de ceai, responsabil de câteva beneficii importante ale băuturii obținute din planta Camellia sinensis. Aceasta poate influența nivelul anumitor substanțe din creier, printre care serotonină și dopamină, care sunt strâns legate de starea de spirit, somn și emoții, precum și cortizol, care ajută organismul să gestioneze stresul.

Identificată de oamenii de știință japonezi în anul 1949, L-teanina este considerată a fi sursă de umami, gust ușor sărat și dens. Pe lângă ceai, L-teanina se mai găsește și în anumite tipuri de ciuperci și este comercializată și sub formă de suplimente alimentare. Este apreciată mai ales datorită efectelor sale pozitive asupra sănătății.

În medie, o ceașcă de 200 ml de infuzie, preparată cu o linguriță de frunze de ceai, asigură 25-60 mg de L-teanină, cantitate care variază în funcție de tipul de ceai.

Beneficii L-teanină

Continuă lectura „Ce este L-teanina și de ce e importantă pentru băutorii de ceai”
Ce este L-teanina și de ce e importantă pentru băutorii de ceai 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Ceai de cardamom – preparare și beneficii

Cardamomul este o plantă ce provine din Asia de Sud-Est, cu semințe foarte aromate, care se folosește în multe preparate exotice din bucătăria asiatică, dulci și sărate, dar și pentru a pregăti un ceai picant excelent, bun de consumat în orice moment al zilei.

Cardamomul este un ingredient esențial în Masala Chai – ceaiul negru condimentat consumat mai ales în India, cu lapte și zahăr.

Folosit adesea ca remediu în medicina tradițională, cardamomul are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antibacteriene. El susține sistemul imunitar, diminuează inflamația din corp și ajută digestia. Este eficient împotriva respirației urât mirositoare și contribuie la prevenirea cariiilor, fiind folosit inclusiv în gume de mestecat.

Continuă lectura „Ceai de cardamom – preparare și beneficii”
Ceai de cardamom – preparare și beneficii 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Karkade, ceaiul aromat egiptean

Karkade este denumirea florii și infuziei de hibiscus în Egipt și Sudan, unde are o tradiție îndelungată. Se spune că băutura era savurată încă din timpul faraonilor. În prezent, în aceste țări se servește inclusiv la ceremoniile de nuntă.

Hibiscus sabdariffa este o plantă tropicală cu flori roșii, nativă în Malaezia și India, des întâlnită în Africa de Nord și de Vest. Se cultivă în mai multe regiuni de pe glob, inclusiv în Jamaica, Mexic, Guatemala și Statele Unite, fiind cunoscută sub nume diverse: nalbă africană, Sorrel, Flor-de-Jamaica, Zobo sau Bissap.

Ceaiul Karkade se obține din florile uscate ale plantei de hibiscus și are un gust puțin acrișor, asemănător cu cel al merișoarelor.

Continuă lectura „Karkade, ceaiul aromat egiptean”
Karkade, ceaiul aromat egiptean 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Idei de experiențe faine cu ceai pentru noul an

2020 a fost un an cel puțin ciudat, însă asta nu ne împiedică să visăm la un 2021 cu un pic mai multă liniște, care să nu mai dea chiar toate planurile peste cap.

Am notat mai jos o listă de idei pentru a te încuraja să încerci noi ceaiuri, noi experiențe legate de ceai sau să-ți oferi pauze mai relaxante în compania sa. Ne-am bucura să ne spui care dintre acestea îți plac cel mai mult sau să ne dai alte idei creative pentru teaholics!

Alte idei?

Idei de experiențe faine cu ceai pentru noul an 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Așteaptă-l pe Moș Crăciun cu un ceai delicios!

Pregătește-ți propriul ceai de Crăciun, plin de aroma bunătăților de sezon! Alături de turtă dulce, cozonac sau biscuiți, va fi parte dintr-un mic dejun de sărbătoare sau o gustare luată cu cei dragi, ori pur și simplu alături de o carte. Iată un mix gustos, cu parfum de iarnă, care te va încânta cu siguranță dacă îți plac condimentele!

Continuă lectura „Așteaptă-l pe Moș Crăciun cu un ceai delicios!”
Așteaptă-l pe Moș Crăciun cu un ceai delicios! 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Afternoon Tea sau cum să te bucuri de ceai în stil britanic

Afternoon Tea (“Ceaiul de după-amiază”) este o tradiție britanică foarte cunoscută și îndrăgită, a cărei origine datează din anul 1840. Inițiativa i-a aparținut Anei, Ducesă de Bedford, care, în așteptarea cinei servite de obicei foarte târziu, cerea să i se aducă în cameră ceai, sanvișuri și prăjituri. În timp, ceaiul și gustarea de după-amiază au devenit un excelent pretext de socializare, care s-a extins tot mai mult la nivelul societății engleze.

Cum în ultima perioadă petrecem mult timp acasă, ne-am gândit să îți povestim mai multe despre acest ritualul englezesc, în ideea de a-ți putea oferi la rândul tău momente de relaxare în compania unui ceai bun.

Iată câteva elemente de care să ții cont dacă vrei să te bucuri de un Afternoon Tea în cel mai pur stil britanic!

Continuă lectura „Afternoon Tea sau cum să te bucuri de ceai în stil britanic”
Afternoon Tea sau cum să te bucuri de ceai în stil britanic 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Povestea ceaiului alb

Ceaiul alb este un sortiment aparte, fiind apreciat pentru delicatețe, raritate și aromele minunate. Se obține din muguri de ceai și frunzulițe tinere, încă acoperite de puf fin. Infuzia de un galben-verzui pal are un parfum subtil, floral și dulceag.

Cum și când a apărut acest ceai și de ce este atât de prețios?

Originile ceaiului alb merg până în timpul dinastiei Tang (618-907), însă atunci era diferit față de ce înțelegem azi când ne referim la acest sortiment. Acest ceai special era cules primăvara devreme, când avea forma unor ace argintii, expuse ulterior la abur, zdobite, comprimate și coapte în forme până când se uscau. Prin zdobire, se obținea apoi o pulbere care se punea în apă fierbinte, adesea alături de arome precum ghimbir, coajă de portocală, cuișoare sau mentă.

Continuă lectura „Povestea ceaiului alb”
Povestea ceaiului alb 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Tea Latte cu susan și migdale

Pentru că ne plac mixurile inedite care combină ceaiul și ingrediente aromate, ne-a încântat rețeta următoare. Dacă ești iubitor de ceai negru cu lapte, încearcă-l neapărat și spune-ne cum ți se pare!

Ingrediente

  • 1 lingură semințe de susan negru
  • 2 linguri de migdale tocate
  • 240 ml lapte
  • 470 ml apă
  • 1 linguriță ceai negru
  • Esență de migdale (opțional)
  • Miere (opțional)
Continuă lectura „Tea Latte cu susan și migdale”
Tea Latte cu susan și migdale 5.00/5 (100.00%) 2 votes

“Forțe proaspete” pentru productivitate la lucru

Te așezi să lucrezi, dar gândul îți zboară la altele și tot sărind dintr-un link într-altul te trezești că a trecut o oră. Mai ales dacă în această perioadă ai biroul acasă, poate fi tentant să te pierzi în social media, în loc să te concentrezi la ce ai de făcut. Ni se întâmplă și nouă și suntem siguri că și altora. Așa că am strâns în acest articol câteva idei care pe noi ne ajută când cheful de muncă e în vacanță. Sunt practice și sperăm să-ți fie de folos și ție!

Lucrează de la birou/ masă. Faptul că stai pe un scaun și nu în pat, pe canapea sau pe fotoliu, te face să fii mai concentrat și să nu adormi. Asigură-te că ai o postură corectă la birou. Vezi în acest clip cum să-ți ajustezi scaunul și monitorul pentru mai multă ergonomie.

Fă-ți ordine în spațiul unde lucrezi. Un birou dezordonat, cu multe hârtii și obiecte aruncate la întâmplare, nu e deloc îmbietor.

Alege un fundal sonor potrivit. Dacă ți-e dor de zumzetul de la birou, încearcă soundofcolleagues.com, un site cu sunete de fundal tipice unui mediu de lucru, personalizabile. De exemplu, nouă ne plac clipurile cu melodii fără cuvinte sau cu sunete de ceainărie și turnat de ceai, cum este acesta. Însă orice melodii care te inspiră sunt potrivite.

Continuă lectura „“Forțe proaspete” pentru productivitate la lucru”
“Forțe proaspete” pentru productivitate la lucru 5.00/5 (100.00%) 3 votes