Noi credem că sortimentele de ceaiuri
cu cocos au un aer de desert, aproape ca niște bomboane Raffaello la cană.
Am strâns în lista de mai jos câteva din cele mai gustoase blenduri pe care le
avem în shop-ul nostru. Te invităm să
le testezi, dacă n-ai făcut-o încă!
Ceai negru sau rooibos Cocos
și migdale
Migdalele se asortează excelent
cu fulgii de cocos, atât pe fundalul unui ceai negru, cât și pe
cel de rooibos.
Bonus, poți adăuga un strop de lapte în ambele cazuri și vei savura o băutură
mai consistentă, ca de marțipan cu tentă tropicală. Le poți servi calde sau
reci.
Acest mix surprinzător de ceai
oolong, susan și cocos te va duce cu gândul direct la batoanele de susan cu
miere atât de bune de ronțăit. Ceaiul are o aromă de crocant și alune de pădure,
care merge la fix cu exoticul cocos.
Ciocolata este un dulce
foarte apreciat, o delicatesă căreia puțini îi pot rezista. Simplă, cu lapte,
albă, neagră sau crocantă, cu creme, nuci, fructe uscate, ciocolata reprezintă
o invitație la creativitate și explorarea a numeroase gusturi. Deși pare
neobișnuit, ea poate face o pereche foarte bună cu ceaiul.
Ceaiul poate fi ingredient al
ciocolatei, putem servi o ciocolată caldă infuzată cu
ceai sau pur și simplu putem combina aceste două plăceri. Am găsit câteva
sugestii de îmbinare a diferitelor sortimente de ciocolată cu ceaiuri diverse
și ne-am gândit să le împărtășim cu tine. Începem cu câteva recomandări
generale:
Turmericul sau curcuma este
o plantă înrudită cu ghimbirul, a cărui rizom se folosește în numeroase
preparate în bucătăriile asiatice, la supe, curry-uri, sosuri, biscuiți, dar și
pentru ceaiuri. Gustul este amărui, dar nu foarte pregnant.
Sub coajă, rizomul de turmeric
are culoarea galben-portocalie, care se „prinde” ușor de vase,
tacâmuri sau textile, deci ai grijă când îl manevrezi. Este unul dintre motivele
pentru care turmericul se folosește inclusiv ca vopsea naturală (poți colora
ouăle de Paște, de exemplu). Mai ales dacă folosești turmeric proaspăt, probabil
te vei păta ușor pe degete și unghii.
Beneficii turmeric
În medicina tradițională indiană,
ayurveda și în cea chinezească, turmericul este cunoscut drept un remediu
foarte eficient, cu efect anti-inflamator, digestiv și detoxifiant.
Cercetările științifice au arătat
că multe dintre beneficiile turmericului se datorează unui grup de polifenoli, iar
componenta cea mai puternică este curcumina, cu proprietăți antioxidante,
antivirale și antibacteriene, responsabilă și de culoarea galbenă a rizomului.
În plus, curcumina stimulează imunitatea, ameliorează diferite probleme digestive
și protejează împotriva mai multor tipuri de cancer.
Ceaiul de turmeric simplu nu conține cofeină, astfel că se poate consuma în orice moment al zilei. Alături de mușețel, de exemplu, poate fi o băutură reconfortantă pentru seara. Neîndulcit, ceaiul de turmeric are un conținut neglijabil de calorii, deci poate fi o alternativă bună la sucuri sau băuturi alcoolice pentru persoanele care vor să slăbească.
Cum faci ceai de turmeric
Pune în apă fierbinte turmeric pudră sau felii
de turmeric proaspăt (se găsește în lanțurile mai mari de supermarketuri).
Lasă-l la infuzat timp de 7-10 minute și apoi îl
poți servi, eventual îndulcit cu miere.
O opțiune bună este să adaugi lapte integral,
lapte de cocos sau ulei de cocos, deoarece curcumina se dizolvă mai bine în
grăsimi. Vei obține o băutură caldă, aromată și sățioasă. Piperul negru este un
alt ingredient care contribuie la o mai bună absorbție a curcuminei, conferind
în același timp ceaiului un plus de aromă.
Dacă îți dorești să te bucuri de gustul și beneficiile turmericului, dar nu vrei să te complici sau să-ți colorezi ustensilele de bucătărie în galben, îți recomandăm ceaiul de plante Mantra Răsăritului!
Pe lângă turmeric, acest blend conține
multe alte ingrediente exotice provenite de pe plantații controlate strict
biologic: ghimbir, fulgi de cocos, fenicul, lemn dulce, chipsuri de ananas etc.
Culoarea mixului este de un galben
aprins, iar la infuzie vei avea senzația că ai în cană razele soarelui.
Ai încercat ceaiul de
turmeric? Dacă da, cum ți s-a părut?
Ceaiul de turmeric – de ce să-l consumi și cum se prepară3.76/5 (75.23%) 222 votes
În general, când spunem „ceai turcesc”, ne gândim la ceaiul negru servit din paharele micuțe în formă de lalea, cu o farfuriuță cochetă sub ele. Se bea foarte fierbinte, fără lapte și îndulcit cu un cub de zahăr. Ceaiul turcesc se consumă în orice moment al zilei, uneori mai multe cești una după alta.
Ceaiul a devenit foarte apreciat în Turcia după primul război mondial, când cafeaua, băutura preferată a turcilor, se scumpise și era mai puțin accesibilă pentru oamenii de rând. La jumătatea secolului XX s-a început și cultivarea ceaiului în țară, mai exact în regiunea Rize, pe coasta de est a Mării Negre. În prezent, Turcia se află în topul țărilor producătoare și consumatoare de ceai din lume.
Pe lângă ceaiul negru, în Turcia există
și alte feluri de infuzii, printre care ceaiul de mere (elma çayı),
ceaiul de măceșe (kuşburnu çayı), ceaiul de tei (ıhlamur çayı)
sau cel de salvie (ada çayı).
Ceai turcesc de mere
Ceaiul de mere este popular mai ales printre turiști și se găsește din belșug în magazine și bazaruri. Adesea, ceaiul de mere este preparat ca o băutură instant, amestecând în apa fierbinte granule, cristale sau pudră de mere. Există de asemenea sub formă de plicuțele de ceai, însă cel mai bun este cel obținut din bucățele de mere uscate.
Există multe moduri în care te
poți bucura de ceaiul
matcha, iar azi îți prezentăm o rețetă de latte cu mentă. Băutura poate
fi servită caldă sau rece și îți recomandăm să folosești mentă piperată,
pentru o aromă mai intensă și fresh.
Presa franceză este un tip de filtru
pentru ceai sau cafea, în care poți să-ți pregătești foarte ușor băutura
preferată. Este o metodă practică, așa că îți recomandăm s-o încerci.
Presa franceză se compune
dintr-un recipient transparent, de obicei din sticlă, și un filtru cu plasă
metalică. Acesta poate fi împins în recipient cu ajutorul unei tije care are în
partea superioară un capac cu piston.
Termosuleste un accesoriu comun, care ne ajută să ne menținem băuturile preferate calde sau reci mai mult timp. Însă cum funcționează termosul și de ce a fost inventat? În rândurile următoare te invităm să explorezi povestea sa!
Ca multe alte invenții, termosul
nu a apărut în scopul pentru care este folosit în prezent. Sistemul a fost conceput
în anul 1892 de către chimistul și fizicianul britanic Sir James
Dewar, pentru a păstra gazele lichefiate.
Concret, termosul este format din două recipiente, unul situat în interiorul celuilalt, separate printr-un spațiu parțial vidat, care reduce semnificativ transferul de căldură prin conducție sau convecție.
Presarea frunzelor de ceai și
comprimarea lor sub diferite forme are o tradiție veche. În general, ceaiurile Pu-erh sunt
comprimate în formă de disc, piramidă, cuib etc., dar acest proces se poate
aplica și altor sortimente. Procesul de presare al ceaiului Pu-erh a apărut
tocmai din nevoia de a evita deteriorarea frunzelor în timpul transportului. În
mod tradițional, un tort de Pu-erh avea 357g, iar 7 torturi cântăreau
aproximativ 2,5kg, ceea ce ușura mult calculul și transportul ceaiului cu cai
și catâri.
Comprimarea are avantajul de a reduce
volumul frunzelor de ceai pentru transport, dar contribuie și la o
conservare optimă – un aspect important în perioadele când nu existau
materiale de ambalare eficiente.
Am descoperit un desert de efect,
care poate fi un cadou minunat pentru pasionații de ceai și dulciuri. Aceste trufe
cu ciocolată și matcha au o textură foarte plăcută – cremoasă, dar fermă. Te
invităm să încerci să le prepari!
Finalul de an e prilej bun de tras linie și făcut tot felul de topuri. Noi ne-am gândit să facem clasamentul celor mai comandate ceaiuri pe www.doro-tea.ro în 2021 și să vedem care au fost preferințele pasionaților de ceai din comunitatea noastră. Începem cu locul 5, ca să mai păstrăm puțin suspansul 😉
O infuzie aromată și fructată, ca
un compot delicios, cu măr, stafide, coacăze, zmeură, căpșune și multe altele. Se
poate servi cald sau rece, cu gheață și merge în orice moment al zilei,
deoarece nu conține cofeină. După infuzare, fructele se înmoaie și se pot „culege” cu
lingurița pentru a fi savurate.