Ghidul ceaiului verde japonez

Având în spate un univers cultural fascinant, ceaiul japonez este extrem de ofertant prin paleta vastă de arome, culori și gusturi, alături de ceremonia elegantă de servire. Deși marea majoritate a ceaiului produs în această țară este verde, cu siguranță nu te vei plictisi încercând sortimentele atât de variate și rafinate.

Plantațiile de ceai îmbracă mai multe zone din Japonia, cele mai cunoscute regiuni fiind Shizuoka, Kagoshima și Uji. Savoarea locală, dată de sol, climă, mod de cultivare și prelucrare, face din fiecare ceai unul special. Pentru cei care acum descoperă ceaiul verde japonez, am pregătit un ghid cu câteva sortimente care merită încercate.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Sencha

Unul dintre cele mai răspândite ceaiuri japoneze, Sencha se remarcă prin echilibrul dintre aromele dulci și cele astringente, având un gust delicat, fraged. Culoarea infuziei variază de la galben deschis la galben-verzui. Se produce aproape peste tot în Japonia, reprezentând circa 70-80% din producția de ceai verde din această țară. Sencha se referă la primele frunze de ceai culese de la finalul lunii februarie – în zonele cu climă caldă, până la final de mai – în regiunile cu temperaturi scăzute. Avantajul acestui ceai este că se găsește destul de ușor și are un preț accesibil.

Bancha

După ce primele frunze de ceai sunt culese pentru Sencha (din februarie până în mai), apar noi vlăstari și muguri de frunze, care vor fi folosiți pentru Bancha. Frunzele de ceai Bancha se recoltează în iunie (Nibancha), august (Sanbancha) și octombrie (Yonbancha), devenind tot mai dure cu fiecare cules. Pe lângă aceste frunze, Bancha include și tulpinile superioare ale plantei, alături de frunze mai mari îndepărtate în procesul de producere a Sencha. 

În comparație cu Sencha, Bancha este mai astringent și mai puțin aromat, infuzia fiind ideală după o masă grea. Conține mai mult fluor decât alte ceaiuri, astfel că este eficient împotriva cariilor și a mirosurilor neplăcute din gură. Ceaiul Bancha de calitate ridicată are frunze lungi și subțiri, un grad scăzut de astringență și un parfum plăcut.

Matcha

matcha

Matcha este pudra verde folosită în ceremonia Japoneză a ceaiului, având calități deosebite. În forma brută, când frunzele sunt încă întregi, se numește “Tencha”. La fel ca în cazul Gyoukuro, plantele de ceai sunt acoperite cu câteva săptămâni înainte de recoltare, astfel că frunzele capătă o nuanță de verde puternic și sunt bogate în antioxidanți.

În procesul de prelucrare a Tencha, frunzele sunt uscate după ce au fost expuse la aburi, însă nu sunt rulate, ca în cazul majorității ceaiurilor verzi, ci sunt selecționate cu grijă, apoi sunt măcinate într-o pudră fină. Cu cât pudra de Matcha are o culoare mai intensă și strălucitoare de verde, cu atât este de o calitate mai ridicată. Matcha de calitate scăzută este mai mult galbenă decât verde, iar aroma este mai discretă.

Prin amestecare, pudra se dizolvă în apa caldă, astfel că în cazul ceaiului Matcha frunzele sunt consumate în întregime, ceea ce aduce mai mulți nutrienți pentru organism. Matcha este un ingredient folosit inclusiv în deserturi, smoothie-uri, biscuiți, înghețată etc.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Avem și noi Matcha în magazinul online, descoperă aici sortimentele aflate pe stoc.

Rețete și alte informații interesante despre Matcha găsești pe blogul nostru.

Gyokuro

Gyokuro este unul din ceaiurile premium japoneze și are un preț mai mare, fiind destul de rar (sub 1% din producția de ceai a Japoniei). Se produce în regiunile Kyoto și Fukuoka. Cu două-trei săptămâni înainte de cules, arbuștii de ceai sunt acoperiți cu paravane care protejează frunzele de lumina directă a soarelui. Acest tratament special face ca frunzele să aibă o nunanță de verde închis când sunt uscate și un conținut ridicat de teanină, aminoacid responsabil de dulceața infuziei.

Se bea în cantități foarte mici, dar dacă e corect infuzat are o aromă puternică și un gust dulce. Infuzia se remarcă prin culoarea de un galben pal, aproape transparent. Nu te mira dacă simți și arome mai ciudate; acest ceai lasă un aftertaste de alge și mare. Gyokuro este bogat și în cafeină și clorofilă, având un efect energizant.

Foto: hubpages.com 
Foto: hubpages.com

Fukamushicha

Procesul de obținere al Fukamushicha este similar cu cel al Sencha, doar că în cazul primului frunzele sunt expuse la aburi pentru o perioadă de timp de 2-3 ori mai mare. Acest procedeu ține sub control astringența și gustul amar și face ca frunzele de Fukamushicha să fie mai uscate, de o culoare întunecată – verde intens. Rezultă o infuzie mai puțin astringentă decât Sencha și cu un gust dulceag. Ceaiul poate fi consumat și în cantități mai mari, fiind blând cu stomacul.

Kukicha

Kukicha se obține din tulpinile de ceai (kuki înseamnă “tijă” în japoneză), care de obicei se elimină în producția de Sencha, Gyokuro sau Matcha. Însă acest lucru nu înseamnă neapărat că se obține un ceai de o calitate scăzută. În unele zone din Japonia, există producători de ceai verde specializați, care fac Kukicha folosind doar cele mai bune plante de ceai. Kukicha produs din tulpini de Gyokuro se numește “Karigane” și este un ceai foarte premiat. Se servește la fel ca orice alt ceai, având o aromă fresh, liniștitoare, un parfum ușor și gust dulceag.

Hojicha

Hojicha se obține prin prăjirea sortimentelor Bancha sau Sencha, astfel că frunzele acestui ceai devin maronii și au o aromă savuroasă. Infuzia poate induce în eroare datorită culorii cafeniu deschis, neobișnuită pentru ceaiurile verzi, și gustului ce păstrează aroma expunerii la căldura focului. Hojicha conține o cantitate relativ mică de cafeină și tanin, iar vara se poate consuma și rece.

Genmaicha

Genmaicha este un mix inedit între frunze de ceai verde și orez brun prăjit (“genmai”), de obicei în proporție de 50% fiecare. Varietățile de ceai folosite sunt Bancha sau Sencha de calitate medie. Datorită orezului, Genmaicha are aromă revigorantă de cafea, nuci și cereale prăjite. Cei cărora de plac chipsurile japoneze din orez vor aprecia foarte probabil și acest sortiment de ceai.

Foto: thegiftsoflife.tumblr.com
Foto: thegiftsoflife.tumblr.com

Surse: bento.com, sazentea.com, hibiki-an.com, thes-du-japon.com

Ghidul ceaiului verde japonez 4.75/5 (95.00%) 12 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.