Despre scones am mai povestit. Sunt mini-chifle englezești, care merg foarte bine la un ceai, simple sau cu miere, măsline, cremă de brânză, frișcă, gem etc.
Astăzi îți prezentăm o nouă rețetă de scones, însă înainte ne-am gândit să povestim puțin despre aceste gustări atât de apreciate de englezi pentru ceaiul amiezii.
Nu se știe exact care este originea lor, dar cel mai probabil provin din Scoția, prima menționare datând din anul 1513. Se pare că termenul „Skone” vine de la cuvântul olandez „schoonbrot”, care înseamnă „pâine frumoasă”, însă aceasta este doar una dintre multele variante vehiculate cu privire la proveniența lor. Scones se află în strânsă legătură cu tradiționalele pâinici rotunde scoțiene, făcute cu ovăz și coapte pe plită, la foc deschis, iar ulterior, la cuptor.
În prezent, scones se prepară cu făină, zahăr, praf de copt, unt, lapte și ouă, însă rețetele diferă, existând numeroase adaptări. Inclusiv forma variază: rotundă, pătrată, de diamant, semisferică etc. Cele clasice sunt simple sau cu stafide/ coacăze și de aceea se servesc alături de gem, miere sau frișcă. În cazul rețetelor mai elaborate, care includ merișoare, curmale, nuci, coajă de portocală, chipsuri de ciocolată etc., scones se consumă ca atare.
Scones au devenit celebre datorită ritualului de servire a ceaiului de la amiază în Anglia, obicei inițiat de Ana, Ducesă de Bedford, la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind nelipsite de la această gustare tipic englezească.
REȚETĂ: Scones cu nuci pecan și cheddar
Ingrediente
- 400g făină (+extra pentru frământat)
- 6 lingurițe praf de copt
- un praf de sare
- 80g unt rece, tăiat cuburi
- 150g brânză cheddar rasă
- 50g nuci pecan, coapte și mărunțite (+extra pentru servit)
- 1 linguriță muștar englezesc pudră
- 1/2 linguriță piper cayenne
- 200ml lapte integral, cald (+extra pentru uns)
- miere, pentru servit
Mod de preparare
- Preîncălzește cuptorul la 220º C.
- Pune făina într-un robot de bucătărie, adaugă untul și apoi amestecă până când amestecul capătă consistența unui pesmet grosier.
- Transferă compoziția într-un castron mare și amestecă 100g de cheddar, nucile pecan, muștarul pudră și piperul. Adaugă treptat laptele și formează un aluat moale.
- Pe o suprafață pudrată cu făină, întinde aluatul într-un strat de 3 cm grosime și taie-l în forme rotunde, cu diametrul de aproximativ 7 cm fiecare.
- Unge chiflele cu lapte și coace-le 10 minute, apoi presară restul de brânză cheddar și câteva nuci pecan mărunțite. Mai lasă-le la cuptor pentru 6-8 minute, până când devin aurii și se coc bine.
- Noi recomandăm să le servești cu un ceai negru cu lapte. Poftă bună!
Surse: olivemagazine.com, foodreference.com, thenibble.com