Dacă ar trebui să facem o listă cu cele mai bune moduri de a scăpa de astenia de toamnă, probabil că Masala Chai s-ar afla pe primul loc. Reconfortant, dulceag, este perfect pentru zilele ploioase și întunecate care parcă nu se mai termină. Culoarea sa cafenie și mirosul îmbietor sunt un răsfăț pentru ochi și suflet, iar gustul minunat te poartă într-o călătorie exotică pe tărâmurile Indiei și uiți imediat de oboseală sau frig.
Masala Chai este o băutură delicioasă cu specific indian, populară mai ales în Asia de sud, ce combină frunze de ceai negru, condimente, lapte și zahăr. Masala înseamnă „amestec de condimente”, iar chai este termenul generic pentru „ceai”.
Așa cum sugerează și numele, acest ceai indian se remarcă prin aroma condimentată, de obicei provenind de la mixul de cardamom, ghimbir, cuișoare, nucșoară, anason, piper negru, scorțișoară. Însă acest ceai este foarte versatil, astfel că poți să testezi combinații variate de condimente sau proporții diferite ale ingredientelor, adaptandu-l astfel la preferințele proprii. Noi îți propunem o rețetă gustoasă de Masala ceai care este și foarte ușor de preparat.
Masala Chai – Ingrediente
- 250 ml apă
- 250 ml lapte (cu cât mai multă grăsime)
- 2 lingurițe de ceai negru (îți recomandăm un Assam de calitate)
- O bucățică mică de ghimbir proaspăt
- 6-7 semințe de cardamom
- 6-7 cuișoare
- 1 bastonaș de scorțișoară
- 1 bucată de anason stelat
- zahăr sau miere, după preferință
La pregătirea unui ceai masala pe gustul tău mai poți folosi vanilie, nucșoară, semințe de fenicul sau piper negru.
Masala Chai – Cum se prepară
- Decojește ghimbirul și dă-l prin răzătoare, zdrobește ușor semințele de cardamom și rupe în bucăți mai mici batonul de scorțișoară.
- Pune la fiert apa și condimentele, adaugă laptele, iar la final, ceaiul negru. Mai lasă amestecul încă 3-5 minute la foc mic.
- Când este gata, strecoară băutura, toarn-o în cană și savureaz-o cu plăcere.
- Masala Chai se servește fierbinte, îndulcit cu zahăr sau miere.
Masala Chai Latte – rețetă
Dacă îți dorești să încerci un Masala deosebit și foarte consistent, Chai Tea Latte este THE ONE!
Ce este un Chai Latte?
O băutură care împrumută aromele condimentate ale ceaiului indian masala și le amplifică folosind mai mult lapte. Rezultă un plus de cremozitate și o textură foarte plăcută.
Cel mai bun ceai pentru Masala Chai Latte
Ideal, sunt recomandate sortimentele de ceai negru Assam sau Ceylon, dar English Breakfast sau alte varietăți de ceai negru de calitate merg și ele de minune.
Masala Chai Latte – cum se face
Pe scurt, combinând Masala Chai, lapte și spumă de lapte.
- Pregătește ceaiul masala. Folosește rețeta de mai sus sau direct mixul de aici.
- Încălzește laptele. Poți folosi un lapte obișnuit sau o variantă vegetală (soia, orez, migdale etc.).
- Fă spuma de lapte. Încălzește puțin lapte la foc mic pe aragaz și folosește un tel pentru a obține spumă. Această metodă funcționează cel mai bine cu lapte de 1,5% grăsime sau cu lapte de cocos. Altă variantă este să pui laptele într-un borcan și să-l agiți. Tehnica este recomandată în special pentru laptele integral și laptele vegetal din migdale, caju etc.
- Servește Masala Chai Latte. Toarnă ceai cald masala chai în 3/4 din ceașcă, apoi adaugă puțin lapte călduț și amestecă bine. Deasupra pune o lingură generoasă de spumă de lapte. Poți presăra puțină scorțișoară pentru impresie artistică 🙂
Avem și o rețetă Chai Latte mai specială, cu un ingredient tare bun! – Chai latte cu dovleac, băutura perfectă de Halloween
Și, ca să te inspitim și mai mult, îți propunem această rețetă de înghețată Chai Latte, extrem de savuroasă în orice anotimp.
Dacă vrei să te bucuri de aromele indiene, dar nu ai toate ingredientele la îndemână, încearcă un Masala Chai gata preparat, din magazinul nostru. Mai multe sortimente de ceai indian poți descoperi aici.
Având în vedere că sunt amator de ceaiuri, mă bucur să găsesc sfaturi atât de folositoare pentru mine.
Weekend minunat îți doresc! 🙂
Mulţumim de vizită, şi noi ne bucurăm că îţi sunt utile articolele noastre! 🙂
Weekend fain şi ţie!