Afternoon Tea sau cum să te bucuri de ceai în stil britanic

Afternoon Tea (“Ceaiul de după-amiază”) este o tradiție britanică foarte cunoscută și îndrăgită, a cărei origine datează din anul 1840. Inițiativa i-a aparținut Anei, Ducesă de Bedford, care, în așteptarea cinei servite de obicei foarte târziu, cerea să i se aducă în cameră ceai, sanvișuri și prăjituri. În timp, ceaiul și gustarea de după-amiază au devenit un excelent pretext de socializare, care s-a extins tot mai mult la nivelul societății engleze.

Cum în ultima perioadă petrecem mult timp acasă, ne-am gândit să îți povestim mai multe despre acest ritualul englezesc, în ideea de a-ți putea oferi la rândul tău momente de relaxare în compania unui ceai bun.

Iată câteva elemente de care să ții cont dacă vrei să te bucuri de un Afternoon Tea în cel mai pur stil britanic!

  • Alege o față de masă elegantă, de preferat albă, iar ca să însuflețești atmosfera, așază o vază cu flori. Pune farfurii + tacâmuri pentru fiecare invitat.
  • Afternoon Tea se servește între orele 15:00 și 18:00.
  • Sunt 3 categorii de gustări, așezate pe un platou etajat (dacă nu ai așa ceva, le poți pune pur și simplu pe farfurii obișnuite): sanvișuri englezești, scones și mini-prăjituri.
    • Cele mai populare sandvișuri sunt cele cu castraveți sau ouă, cu un gust destul de simplu, care pregătesc papilele pentru ceai și următoarele gustări. În acest articol găsești rețete de sandvișuri numai bune pentru Afternoon Tea.
    • Scones se servesc de obicei alături de gem și o frișcă specială mai densă (clotted cream). Mai întâi îți pui în farfurie gem și frișcă, apoi rupi în jumătate chifla și o ungi cu cele două ingrediente, în ordinea preferată. Aici poți vedea cum se pregătesc scones și care este povestea lor.
    • Prăjiturile și produsele de patiserie servite trebuie să fie micuțe, ușor de servit și mâncat.
  • Ceaiul predilect este cel negru, de exemplu Earl Grey sau Darjeeling, însă poți alege orice sortiment îți place. Pregătește-l într-un ceainic elegant și scoate cele mai frumoase cești.
  • Pune pe masă lapte, zahăr și felii de lămâie.
  • Dacă servești ceaiul cu zahăr și lapte/ lămâie, adaugă mai întâi zahărul, pentru a se dizolva mai bine.
  • Ca să amesteci ceaiul, folosește lingurița cu mișcări de sus în jos (6-12, dacă te gândești la cadranul unui ceas), nu în cerc, pentru a nu face zgomot. Lingurița se pune apoi pe farfurie. Dacă servești ceaiul la o masă, aceastea rămân pe masă; pentru a bea ceaiul, se ridică doar ceașca.
  • Ceașca de ceai se ține de tortiță cu degetul mare și cel arătător, susținându-o cu degetul mijlociu. Când bei ceaiul, privește în ceașcă, nu deasupra ei.
  • Ținuta nu trebuie să fie una foarte formală, ci “smart casual”. Sunt acceptați și blugii, dar să fie de culoare închisă (nu cu tăieturi) și de preferat să fie asociați cu accesorii mai elegante.

Desigur, aceasta este doar o variantă de Afternoon Tea, care poate fi adaptată în funcție de context și de preferințele fiecăruia. Există și versiuni mai extinse, ce includ preparate cu carne, deserturi și fructe (aproape o masă completă), servite în jurul orei 18:00. Important este să creezi o atmosferă plăcută și relaxantă pentru tine și pentru oaspeți, dacă ai invitați.


Sursă

Afternoon Tea sau cum să te bucuri de ceai în stil britanic 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.