Cele mai bune ceaiuri oolong

Oolong, ceaiul semifermentat, îmbină trăsăturile ceaiurilor verzi și negre într-o aromă dulce, florală sau prăjită care încântă papilele gustative. Se cultivă mai ales în China și Taiwan, iar cele mai mari regiuni producătoare sunt provinciile chineze Fujian și Guangdong.

Ceaiurile oolong diferă în funcție de gradul de fermentare:

  • O categorie include sortimentele mai oxidate și mai prăjite, care dau infuzii de culoarea apetisantă a caramelului și au o aromă fructată, de nuci sau malț. În funcție de regiunea producătoare, aceste ceaiuri sunt rulate sub formă de benzi sau sfere. Aici intră sortimente precum Dung Ting (Taiwan), Iron Buddha puternic oxidat (China), Da Hong Pao (China) sau Phoenix (China).
  • Există și ceaiuri oolong mai puțin oxidate și prăjite, care se apropie mai tare de ceaiurile verzi și dau o infuzie deschisă la culoare, galben-aurie. Florale, dulci, cu aromă de lapte, sunt de obicei rulate în forme sferice. Oolongurile din Taiwan (Munții Ali, Pear, Da Yu, La La Shan) și Iron Buddha slab oxidat (China) se încadrează la această categorie.

Aroma oolongurilor variază și în funcție de terroir și de tradiția regiunii de unde provin, asemenea ceaiurilor verzi și negre. Deși sunt cultivate pe suprafețe mai restrânse față de acestea, zonele muntoase din China creează bariere naturale între diferite regiuni, astfel că tehnicile procesării frunzelor de ceai s-au dezvoltat independent.

Iată care sunt cele mai celebre regiuni de producție a ceaiurilor oolong și unde se obțin cele mai bune sortimente:

Wuyi Shan, Fujian (China)

Munții Wuyi au fost una dintre primele zone recunoscute ca centru de producție de oolong. Regiunea a devenit renumită în timpul dinastiei Ming, când cultivatorii de ceai au început să sape tot mai multe terase cu plantații în munții stâncoși și să construiască sisteme complexe de irigații. 100 de ani mai târziu a început și producția propriu-zisă a ceaiurilor oolong, odată cu răspândirea tehnicilor de prăjire la wok, dezvoltate inițial pentru prelucrarea ceaiurilor verzi.

Această zonă este cunoscută astăzi pentru varietatea Da Hong Pao (“Marea Mantie Roșie”), unul dintre cele mai scumpe ceaiuri din lume datorită provenienței sale ce se întrepătrunde cu legenda (Citește mai multe aici). Se remarcă print-o aromă intensă, afumată, cu tentă de caramel și unt. Este puternic oxidat, iar infuzia are o culoare închisă.

Anxi, Fujian (China)

Deși regiunea Anxi face parte tot din provincia Fujian, la fel ca Wuyi Shan, diferențele geografice sunt semnificative. Ceaiurile din Wuyi sunt cunoscute pentru gustul mineral, datorat solului stâncos. În opoziție, Anxi se află la o altitudine mai mică și aproape de coastă, având un sol bogat și umiditate ridicată. Ceaiurile de aici sunt rulate și prăjite, pentru a reduce suprafața expusă și a păstra ceaiul proaspăt în mediul mai umed.

Varietatea Ti Kuan Yin (sau Tie Guan Yin) este cea mai reprezentativă pentru această regiune.

Muntele Phoenix, Guangdong (China)

Printr-un proces unic, fermierii din regiune cultivă plantele de ceai din „clone”, păstrând materialul genetic al arbustului original și obținând astfel plante cu profile foarte specifice de aromă. Ceaiurile Phoenix (Dan Chong sau Dan Cong) se obțin fiecare din câte o singură tufă, astfel că fiecare sortiment va avea un gust diferit.

În prezent, denumirea Phoenix este folosită pentru toate ceaiurile oolong produse în provincia Guangdong, nu doar pentru cele dintr-o sigură tufă. Unele au arome florale și fructate, similare florilor de portocal sau orhideelor. Altele sunt fructate sau picante, cu aromă de ghimbir și grepfrut.

Taiwan

Taiwanul este cea mai tânără regiune producătoare de oolong, însă a câștigat rapid în popularitate datorită investițiilor puternice ale statului în această industrie.

Foto: taiwanteacrafts.com

Primele plantații de ceai din Taiwan au fost aduse din regiunea chineză Anxi, alături de tehnicile de prelucrare și rulare a frunzelor. Diversitatea geografică a Taiwanului și în special altitudinile variate au determinat apariția mai multor sortimente locale.

Primele ceaiuri taiwaneze erau semioxidate și prăjite, de o culoare cafeniu-aurie, dar inovațiile tehnologice au permis fermierilor să exploreze noi metode de procesare. În prezent, cele mai celebre ceaiuri oolong din Taiwan sunt adesea confundate cu cele verzi, datorită culorilor vibrante și aromelor florale. Citește mai multe despre ceaiul oolong din Taiwan (Formosa) în acest articol!

Te invităm să te bucuri de ceaiuri oolong delicioase în magazinul nostru online! Avem atât sortimente simple, cum este Formosa Jad Taiwan, cât și mixuri fructate, ca Formosa Jade cu Caise, Dumbrava Fermecată sau Susan Prăjit, un blend crocant de oolong, cocos, alune și susan. Nu lipsește nici celebrul Milky Oolong, obținut din infuzarea frunzelor semi-fermentate în aburi de lapte.


Surse: chazhidao.org/en, goldentleaf.com, cupandleaf.com, redblossomtea.com

Cele mai bune ceaiuri oolong 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.