Chashaku – un accesoriu esențial pentru matcha

La prepararea ceaiului matcha, trei instrumente sunt considerate esențiale: chawan (bolul), chasen (amestecătorul) și, nu în ultimul rând, chashaku (lingurița pentru ceai).

Deși în prezent se folosește la pregătirea ceaiului japonez matcha, chashaku provine din China, fiind concepută ca o linguriță standard, de uz general. Inițial, era realizată din metal, fildeș sau o combinație din cele două.

Când design-ul linguriței a ajuns în Japonia, în perioada secolelor XIV-XV, aceasta a fost folosită special pentru ceaiul pudră. Ulterior, s-a dorit găsirea unui material mai potrivit pentru chashaku, iar acesta s-a dovedit a fi bambusul.

Adevărații maeștri ai ceaiului din Japonia își sculptează propria linguriță dintr-o bucată de bambus. Noi, restul, o cumpărăm gata făcută 🙂

De ce este atât de important chashaku la prepararea matcha?

Deoarece o linguriță obișnuită ar fi prea mare, incomodă și nu foarte precisă pentru a lua pulberea de matcha din micile cutii în care este comercializată.

Prin formă și aspect, chashaku este special creat ca să măsoare cantitatea perfectă pentru un ceai matcha reușit.

O linguriță are aproximativ 1g, iar la pregătirea băuturii se folosesc 2g pentru varianta usucha (matcha “subțire”), respectiv 4g, pentru koicha (matcha “densă”). Citește în acest articol mai multe despre usucha și koicha.

Foto: hibiki-an.com

După fiecare utilizare, este esențial să ștergi bine chashaku folosind o bucată de material moale.

Chashaku îți va îmbunătăți ritualul de preparare a ceaiului matcha și de aceea îți recomandăm să-ți achiziționezi acest accesoriu tradițional dacă ai o pasiune pentru matcha. Atuncă un ochi și la aceste minunate seturi matcha, care îți vor oferi o experiență plăcută și relaxantă la pregătirea ceaiului.

Interesant de citit despre matcha:


Sursă: mizubatea.com

Chashaku – un accesoriu esențial pentru matcha 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.