Ceaiul verde și frumusețea

Despre ceaiul verde se știe de secole că este extraordinar pentru sănătate, iar cercetările moderne i-au confirmat calitățile: previne bolile cardiovasculare și cancerul, are efect revigorant, toifică organismul, menține gingiile sănătoase, întârzie îmbătrânirea pielii și poate contribui la pierderea în greutate.

ceaiul verde si frumusetea

De unde atâtea efecte pozitive din câteva frunze, te întrebi? Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, enzime, aminoacizi și polifenoli, care conferă plantei calitățile medicinale de excepție. De asemenea, reprezintă o sursă valoroasă de vitamine și minerale, mai ales magneziu, potasiu și fier. Polifenolii din ceai fac parte din subtipul numit catehine, antioxidanți care protejează de radicalii liberi și reduc inflamațiile. Frunzele de ceai verde conțin un procent de 25% catehine, spre deosebire de ceaiul negru, care are doar 4%. Și ceaiul alb are un conținut ridicat de catehine, însă într-o compoziție diferită, ale cărei proprietăți au fost mai puțin studiate.

Din ceainic, în trusa de cosmetice  Continuă lectura „Ceaiul verde și frumusețea”

Ceaiul verde și frumusețea 4.89/5 (97.78%) 9 votes

Ceai cu spumă de lapte: Earl Grey Latte (London Fog)

Când afară e ceață și frig, iar ție nu-ți vine să ieși de sub pătură, cel mai bun remediu este… ai ghicit! un ceai. Nu orice fel de ceai, ci unul inspirat de vremea cu pricina: “London Fog” sau Earl Grey Latte. Este o combinație simplă, dar savuroasă de ceai negru Earl Grey (citește în acest articol ce conține sortimentul), lapte, miere și vanilie. Te va scoate din melancolia dimineților cețoase și îți va da energie ca să înfrunți ziua cu zâmbetul pe buze.

Earl Grey Latte london fog
Foto: barefeetinthekitchen.com

Ingrediente Earl Grey Latte (London Fog) 

Continuă lectura „Ceai cu spumă de lapte: Earl Grey Latte (London Fog)”
Ceai cu spumă de lapte: Earl Grey Latte (London Fog) 4.67/5 (93.33%) 6 votes

Idei de cadouri + noutăți în magazinul d’Oro Tea

Mai e ceva până la Crăciun, dar asta nu înseamnă că nu putem să facem de pe-acum liste cu cadouri de cumpărat pentru prieteni și colegi. Plus că avem și ceva zile onomastice (Mihail, Gabriel, Andrei), un motiv în plus să căutăm idei de surprize. În magazinul nostru online am adus produse noi în ultima perioadă și credem că te-ar interesa, căci sunt numai bune de oferit în dar iubitorilor de ceai (și nu numai)!

Căni termosensibile

cani termosensibile

Un fel de căni “vii”, dacă putem spune așa, cănile termosensibile își schimbă culoarea când sunt umplute cu lichid cald (la temperaturi de peste 70 °C). Fii fără griji, nu va altera gustul ceaiului, ci se va modifica doar modelul exterior. Realizate din porțelan, cănile pot găzdui 300 ml de ceai bun dintr-un foc. Desigur, nu te oprește nimeni să-ți torni încă o infuzie! Avem mai multe modele simpatice, alege-ți preferata! (Acum, dacă tot ai pornit la cumpărat cadouri, meriți și tu o atenție, nu?) Continuă lectura „Idei de cadouri + noutăți în magazinul d’Oro Tea”

Idei de cadouri + noutăți în magazinul d’Oro Tea 5.00/5 (100.00%) 9 votes

Honeybush, de la plantă la infuzia dulce

Dacă vrei să te bucuri de un ceai dulce fără să adaugi zahăr, ce-ai zice de un honeybush? Este o plantă înrudită cu mai cunoscutul rooibos, din familia Cyclopia, fără cofeină și cu un gust dulceag în mod natural. Se cultivă în Africa de Sud și, la fel ca rooibosul, reprezintă un substitut interesant la ceaiul obișnuit (Camellia sinensis). Deși nu este atât de popular ca rooibosul, credem că merită atenția iubitorilor de ceai, așa că îi dedicăm articolul de astăzi.

honeybush

Povestea honeybush

Interesul internațional pentru honeybush se datorează companiilor de comerț olandeze și engleze prezente în Africa de Sud. În 1652, a fost înființată o așezare ce ulterior avea să devină Cape Town, ca bază pentru Compania Olandeză a Indiilor de Est, care comercializa ceai indian și condimente din Asia de Sud-Est. Botaniștii au început să studieze flora bogată din regiune, iar în anul 1705 apare prima mențiune a plantei honeybush. Aceasta a fost recunoscută ulterior de coloniști ca fiind bună pentru prepararea unei infuzii înlocuitoare pentru ceai, probabil observând practicile populațiilor autohtone.  Continuă lectura „Honeybush, de la plantă la infuzia dulce”

Honeybush, de la plantă la infuzia dulce 4.75/5 (95.00%) 4 votes

3 ceaiuri dulci fără zahăr

Fie că ți-ai propus să reduci cantitatea de zahăr din alimentație sau pur și simplu îți plac ceaiurile mai dulci, articolul de astăzi este pentru tine. Îți prezentăm trei ingrediente din care poți obține infuzii dulci în mod natural, fără să fie nevoie să adaugi zahăr, miere sau îndulcitori. În plus, acestea nu conțin cofeină.

ceaiuri dulci fara zahar

Continuă lectura „3 ceaiuri dulci fără zahăr”

3 ceaiuri dulci fără zahăr 4.80/5 (96.00%) 5 votes

Desert japonez pentru ceai: Castella

Castella. Nu sună prea japonez, nu-i așa? Totuși, este vorba de unul dintre cele mai iubite deserturi savurate în Japonia, asemănătoare cu un pandișpan. Denumirea are legătură cu originea sa europeană: Castella sau Kasutera a fost făcută cunoscută japonezilor în secolul al XVI-lea de către comercianții portughezi și acum este o specialitate a regiunii Nagasaki. Numele provine din portughezul Pão de Castela adică “pâine de Castilia”.

castella
Foto: pinterest

Castella se remarcă printr-o crustă cafenie și un miez galben, pufos și moale. Are un gust ușor dulceag și se potrivește foarte bine cu un ceai verde alături.

Spre deosebire de Castella europeană, cea japoneză este mai delicată și are o textură mai elastică, fiind crescută doar din spuma de ou, fără unt, ulei sau praf de copt. În loc de făina obișnuită, se folosește făină pentru pâine, care are un conținut mai ridicat de gluten și contribuie de asemenea la consistența specifică.  Continuă lectura „Desert japonez pentru ceai: Castella”

Desert japonez pentru ceai: Castella 5.00/5 (100.00%) 7 votes

Cum alegi un ceai verde bun

Care este cel mai bun ceai verde?

La fel ca în cazul vinului sau al cafelei, calitatea ceaiului variază foarte mult, fiind o diferență semnificativă între gustul unui ceai mediocru și al unuia de top. Deși timpul și metoda de infuzie influențează și ele gustul băuturii, frunzele de ceai decid o mare parte din experiența servirii unui ceai cu adevărat bun.

Cum îți poți da seama dacă frunzele de ceai pe care le cumperi sunt de calitate sau nu?

cum alegi un ceai verde bun

Un ceai verde de calitate are anumite caracteristici pe care le poți recunoaște la o analiză mai atentă a frunzelor, a ambalajului și în momentul preparării. Sunt câțiva indicatori după care te poți ghida, astfel încât să identifici un ceai verde bun:

Ceai vrac vs la plic. Pliculețele de ceai sunt o alegere practică, însă adesea ele conțin frunze de slabă calitate, aproape pulbere, astfel că nu vor oferi o experiență satifăcătoare. Pe de altă parte, un ceai verde vrac îți permite să vezi mai bine starea frunzelor, culoarea și mărimea lor, ceea ce îți va oferi informații prețioase despre ceaiul care ar putea ieși din ele.

Forma – Fiecare tip de ceai are o formă anume, care reflectă direct procesul de selecție și producție prin care a trecut ceaiul. De exemplu, Lung Ching ar trebui să aibă frunzele ca un ac, cu suprafața aplatizată, în timp ce frunzele unui oolong ca Tie Guan Yin ar trebui să fie sub formă de spirale strânse. Ca regulă generală, frunzele întregi, cât mai mari, sunt de preferat celor sfărâmate sau chiar sub formă de praf, care indică o calitate slabă. Excepție fac anumite ceaiuri sub formă de pudră, cum ar fi matcha (vezi în acest articol cum să alegi un ceai matcha de calitate). Continuă lectura „Cum alegi un ceai verde bun”

Cum alegi un ceai verde bun 4.36/5 (87.14%) 14 votes

Tips&tricks pentru a obține un ceai rece perfect

Pe timp de vară toridă, ceaiul cald este o alegere foarte potrivită pentru răcorire, așa că te încurajăm să păstrezi aproape cana cu ceaiul preferat chiar și la plajă. Totuși, pentru cei care nu concep să bea ceva fierbinte când canicula e la ordinea zilei, există ceaiurile reci (iced tea). Nu ne referim la cele cumpărate la sticlă din supermarketuri, unde procentul propriu-zis de ceai este aproape de zero, ci la cele homemade, pregătite din ceaiuri de calitate.

Am strâns deja pe blogul d’Oro Tea mai multe rețete de ceaiuri reci, în care infuziile sunt asortate cu fructe, plante aromatice și mirodenii. Iată și câteva sugestii generale de pregătire a ceaiurilor reci, pentru a te bucura de infuzii speciale!

ceai rece

Alege un ceai aromatizat

Ceaiurile simple, cu aromă subtilă, își pot pierde din intensitatea gustului în infuzia rece, deoarece parfumul lor delicat se detectează mai greu la o temperatură scăzută. Amestecurile de frunze de ceai și fructe, precum și ceaiurile aromatizate, intense, vor face o figură mai bună servite reci. Încearcă Verde cu Iasomie, Grădina Dragonului sau Viață Veșnică. Desigur, asta nu înseamnă că nu trebuie să încerci și sortimentele simple de ceaiuri în varianta “iced”. Dacă vorbim de “ceai” în sensul larg al termenului, mixurile de fructe sunt ideale pentru a fi savurate cu gheață.

Continuă lectura „Tips&tricks pentru a obține un ceai rece perfect”

Tips&tricks pentru a obține un ceai rece perfect 5.00/5 (100.00%) 7 votes

3 smoothies savuroase cu matcha

Consistente și cremoase, smoothie-urile sunt excelente pentru un început de zi energizant. Reprezintă alegerea ideală pentru cei care au grijă ce mănâncă, dar vor să se bucure și de un gust delicios, fără compromisuri de savoare. În plus, sunt o modalitate foarte bună de a-ți asigura aportul zilnic de fructe și legume, se prepară ușor și poți fi cât de creativ vrei cu alegerea ingredientelor.

Pentru ca smoothie-urile să fie mai hrănitoare și gustoase, îți recomandăm să adaugi în ele ceai. Nu orice fel de ceai, ci matcha, ceaiul verde japonez bogat în antioxidanți, cu vitamine și minerale din belșug. Inspiră-te din cele 3 rețete de mai jos și experimentează pentru a găsi mixul tău favorit!

smoothies cu ceai matcha

#1 Smoothie cu fructe de pădure

  • 170 g afine, căpșuni, coacăze sau zmeură
  • 170 g cuburi de gheață
  • 170 g iaurt
  • 2 lingurițe de pudră matcha 

Continuă lectura „3 smoothies savuroase cu matcha”

3 smoothies savuroase cu matcha 4.75/5 (95.00%) 4 votes

Istoria ceainicelor

Tu cum îți prepari ceaiul? Îl infuzezi direct în cană sau folosești ceainicul?

Te poți bucura de aroma unui ceai bun turnând apa caldă direct în cană, peste frunze, însă un ceainic va da mai mult farmec ritualului de pregătire a băuturii.

Deși ceaiul se mândrește cu o tradiție foarte veche, ceainicul are o istorie mai scurtă. Te invităm să o descoperim împreună în rândurile de mai jos!

ceainice

Misterul învăluie ca un abur fin apariția ceainicului, recipientul folosit la infuzarea frunzelor de ceai sau a mixurilor de fructe, mirodenii și plante. Există mai multe păreri cu privire la cum și când a debutat în lumea ceaiului, dar este general acceptat că povestea sa oficială începe în jurul anului 1500, având ca vârf de gamă ceainicele YixingContinuă lectura „Istoria ceainicelor”

Istoria ceainicelor 5.00/5 (100.00%) 4 votes