Perfect pentru vară: Matcha Mojito

Astăzi îți prezentăm o băutură rece și aromată, pe bază de ceai matcha, care să-ți răcorească după-amiezile de vară. E simplu de pregătit și te va revigora fizic și mental, datorită proprietăților deosebite ale ceaiului verde.

Foto: theteacupoflife.com

Ingrediente

  • 1 linguriță ceai verde matcha
  • 250 ml apă
  • 1 linguriță miere
  • 1 lingură suc de lime
  • 2 felii de lime
  • frunze de mentă
  • cuburi de gheață

Pregătire

  1. Pregătește ceaiul matcha, amestecând bine pudra în apa caldă.
  2. Adaugă mierea și mixează până când se omogenizează.
  3. Pune frunzele de mentă, feliile de lime și gheața într-un pahar înalt de sticlă.
  4. Toarnă deasupra combinația de matcha și miere, amestecă și servește.

Alte rețete savuroase cu matcha găsești în acest articol, iar dacă vrei să afli de ce acest ceai e atât de apreciat, îți recomandăm materialul Ceaiul matcha: de la poveste la preparare. Și desigur, avem și un mic ghid care să te ajute în alegerea unui matcha de calitate.

Sursă

Perfect pentru vară: Matcha Mojito 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Combinații și idei pentru un ceai de mentă savuros

Când auzim de ceaiul de mentă, mulți dintre noi ne amintim imediat de infuzia pe care o primeam când eram mici și aveam dureri de burtă. Poate din acest motiv, nu ne prea vine să bem în mod obișnuit un ceai pe care îl asociem cu o situație neplăcută.

Totuși, noi vrem să te convingem că menta este o plantă aromatică deosebită, care se potrivește foarte bine în infuzii de tot felul, fie alături de planta ceaiului, fie împreună cu alte plante, fructe și condimente.

Dar mai întâi, câteva informații despre mentă.

Poate ai observat că frunzele de mentă din supermarketuri, la ghiveci sau la pungă, arată altfel decât izma pe care o culegeai din grădina bunicii sau de pe drum. Există numeroase tipuri de mentă, unele sălbatice, care cresc spontan, iar altele cultivate, având arome și frunze ușor diferite.

Cele mai cunoscute varietăți de mentă sunt:

Continuă lectura „Combinații și idei pentru un ceai de mentă savuros”

Combinații și idei pentru un ceai de mentă savuros 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Rețetă: Chec cu ceai și curmale

Curmalele sunt o gustare potrivită alături de un ceai bun, dar merg la fel de bine și pentru a pregăti un desert… cu ceai. Care de asemenea poate fi servit la ceai. Can you see the pattern? 😀

În rețeta de astăzi, curmalele îndulcesc un chec delicios, în care vei mai găsi mere, unt și o aromă subtilă de vanilie. Poftă bună!

Foto: donnahay.com.au

Continuă lectura „Rețetă: Chec cu ceai și curmale”

Rețetă: Chec cu ceai și curmale 4.75/5 (95.00%) 4 votes

Rooibos + condimente = Chai African

Dacă iubești condimentele și te încântă inclusiv în ceai, sortimentul despre care vorbim astăzi o să-ți facă poftă!

Deși nu face parte din familia plantei Camellia sinensis, rooibosul este supranumit și “ceaiul roșu” datorită originii sale. Provine din Africa de Sud, unde „rooibos” (din limba Afrikaans) se traduce prin „tufă roșie”. Numele oficial al plantei este Aspalathus linearis și are aspectul unui mic arbust. Frunzele sub formă de ace dobândesc culoarea roșie în urma oxidării.

Masala Chai, ceaiul negru condimentat indian, nu are nevoie de multă prezentare, aroma exotică fiind punctul său forte.

Din îmbinarea acestor două varietăți a rezultat Chai-ul African, un sortiment în care rooibosul este alintat de bucăți de ghimbir, cuișoare, fenicul, anason, scorțișoară și cardamom.  Continuă lectura „Rooibos + condimente = Chai African”

Rooibos + condimente = Chai African 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Șarm antic și durabilitate. Ceainicele din cupru

Ceainicele de cupru sunt folosite de secole pentru a încălzi apa de ceai, remarcându-se prin silueta rotunjită și toarta curbată. Aerul lor antic, tradițional te duce cu gândul la era Victoriană. Au revenit însă la modă, iar în prezent sunt disponibile în variante diverse, simple sau cu decorațiuni elegante, unele combinând cuprul cu materiale moderne.

Există ceainice de cupru pentru fiert apa, dar și unele doar pentru infuzat ceaiul.

Indiferent de modul de întrebuințare, aceste ceainice ies în evidență prin aspectul vintage, deci sunt ideale nu doar la pregătirea ceaiului, ci și ca obiecte decorative, care se încadrează bine în interioarele elegante.

Cuprul este un conductor optim pentru căldură, astfel că apa se va încălzi rapid, iar temperatura se va menține ridicată pentru mai mult timp. Materialul nu se pătează și previne acumularea de mucegai.

Se curăță ușor, având nevoie doar de o clătire după fiecare utilizare. Cu toate acestea, nu păstrează mirosul ceaiului, deci un ceainic poate fi folosit pentru infuzarea unor sortimente diferite.  Continuă lectura „Șarm antic și durabilitate. Ceainicele din cupru”

Șarm antic și durabilitate. Ceainicele din cupru 4.83/5 (96.67%) 6 votes

Cum se prepară ceaiul Gyokuro

Gyokuro este considerat un ceai de lux chiar și în Japonia, astfel că e important să acorzi atenție modului în care îl pregătești, ca să te poți bucura de toată aroma și de gustul său. În continuare, îți prezentăm un mini-ghid de infuzare al acestui ceai nobil.

Vase și ceainice pentru Gyokuro

Fiind un ceai atât de special, este mai bine să îl infuzezi și să-l bei în cantități mici. De aceea, îți recomandăm să utilizezi un ceainic și boluri mici de porțelan.

Dacă ești foarte pasionat de ceaiuri, poți folosi un bol japonez kyusu sau chiar varintele create pentru infuzarea Gyokuro: houhin sau shiboridashi (seamănă cu gaiwanul chinezesc). Un alt instrument special este yuzamashi, un vas în care se toarnă apa pentru a se răci. Desigur, aceste recipiente sunt opționale, te poți bucura de gustul desăvârșit al unui Gyokuro și dintr-un vas obișnuit.

Temperatura apei și durata de infuzare

Gyokuro se infuzează la o temperatură mai scăzută decât alte ceaiuri verzi, de 50°C ~ 60°C, timp de 2-3 minute. Dacă temperatura apei este mai mare, băutura va fi amară, iar dacă nu-l lași suficient la infuzat, nu îi vei simți dulceața. Pentru a te asigura că temperatura apei este optimă, poți folosi un termometru special. 

Continuă lectura „Cum se prepară ceaiul Gyokuro”
Cum se prepară ceaiul Gyokuro 5.00/5 (100.00%) 4 votes

De ce să consumi ceai verde Gyokuro. Calități și beneficii

Gyokuro este un ceai bogat în antioxidanți, astfel că fiecare ceașcă băută vine cu beneficii pentru sănătate, pe lângă gustul plăcut.

Hai să vorbim mai întâi despre acest gust deosebit.

Gustul caracteristic al ceaiului verde se datorează în mare parte unui aminoacid numit L-Teanină, care intensifică savoarea băuturii și îi conferă o aromă dulceagă.

L-Teanina este produsă de rădăcinile plantei de ceai (Camellia sinensis) și apoi direcționată spre frunze. Când acestea iau contact cu lumina, L-Teanina este transformată în catehină, un polifenol responsabil de astringența ceaiului verde.

În cazul Gyokuro, tufele de ceai sunt umbrite înainte de recoltare, astfel că nu există multă lumină solară. În consecință, cantitatea de L-Teanină transformată în catehină este mai redusă, ceea ce dă ceaiului Gyokuro un gust dulceag, intens, datorită cantității mari de clorofilă. 

Continuă lectura „De ce să consumi ceai verde Gyokuro. Calități și beneficii”
De ce să consumi ceai verde Gyokuro. Calități și beneficii 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Cum se obține Gyokuro, unul dintre cele mai nobile ceaiuri japoneze

Cunoscut și sub denumirea de “roua de jad”, Gyokuro se numără printre ceaiurile de top ale Japoniei, alături de Matcha. Din frunzele de un verde intens se obține o infuzie galben-pal, cu gust dulceag și aromă proaspătă, ușor marină.

Produs pentru prima dată în 1835, acest ceai se obține astăzi în special în regiunile Yame, Uiji și Asahina din Japonia. Este cultivat în zone cu ceață și ploaie și se recoltează doar o dată pe an, primăvara, doar de pe anumite plantații. Metoda de prelucrare este similară cu a Sencha, un tip de ceai japonez foarte popular, dar Gyokuro trece printr-un proces special care transformă compoziția chimică a frunzelor sale. 

Continuă lectura „Cum se obține Gyokuro, unul dintre cele mai nobile ceaiuri japoneze”
Cum se obține Gyokuro, unul dintre cele mai nobile ceaiuri japoneze 5.00/5 (100.00%) 4 votes

În ce poți infuza ceaiul la ceremonia Gongfu

Am scris deja despre ceremonia chinezească a ceaiuluiGongfu, iar astăzi ne-am gândit să povestim mai multe despre recipientele în care poți infuza frunzele de ceai în cadrul acestui ritual.

recipiente ceremonia ceaiului

Ceainic

În mod tradițional, ceaiul Gongfu se infuzează în ceainic, aceasta fiind metoda preferată de cei din Chaozhou, regiunea de origine a ceremoniei. Contează foarte mult materialul din care este fabricat ceainicul – ideal, lut Yixing. Ceainicele Yixing au avantajul că rețin bine căldura și amplifică gustul ceaiului. De obicei, sunt mai mici decât ceainicele obișnuite, având capacitatea a 4-6 boluri micuțe. Descoperă mai multe informații despre aceste recipiente deosebite în articolul Ceainicele de lut Yixing – ghid de utilizare.

Continuă lectura „În ce poți infuza ceaiul la ceremonia Gongfu”

În ce poți infuza ceaiul la ceremonia Gongfu 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Rețetă pentru ceai: Biscotti crocanți cu alune

Dacă ai fost prin Italia, poate ai gustat din celebrii biscuiți crocanți cu migdale.

Cantucci sau cantuccini (biscotti di Prato) sunt un tip de biscuiți tari, copți în formă întreagă la cuptor și apoi tăiați felii, ce-și au originea în orașul Prato de lângă Florența. În partea sudică a Toscanei, aproape de Roma, acești biscuiți crocanți poartă numele de tozzetti, iar în compoziție vei găsi alune de pădure în loc de migdale.

Foto: therealitalianfood.com

Chiar dacă italienii nu sunt mari amatori de ceai, noi credem că biscotti merg de minune alături de un ceai. Așadar, iată o rețetă adaptată a biscuiților toscani, pentru o gustare dulce lângă ceaiul de dimineață sau de amiază:

Ingrediente (pentru circa 30 de biscuiți)  Continuă lectura „Rețetă pentru ceai: Biscotti crocanți cu alune”

Rețetă pentru ceai: Biscotti crocanți cu alune 5.00/5 (100.00%) 3 votes