Ghidul ceaiului verde japonez

Având în spate un univers cultural fascinant, ceaiul japonez este extrem de ofertant prin paleta vastă de arome, culori și gusturi, alături de ceremonia elegantă de servire. Deși marea majoritate a ceaiului produs în această țară este verde, cu siguranță nu te vei plictisi încercând sortimentele atât de variate și rafinate.

Plantațiile de ceai îmbracă mai multe zone din Japonia, cele mai cunoscute regiuni fiind Shizuoka, Kagoshima și Uji. Savoarea locală, dată de sol, climă, mod de cultivare și prelucrare, face din fiecare ceai unul special. Pentru cei care acum descoperă ceaiul verde japonez, am pregătit un ghid cu câteva sortimente care merită încercate.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Sencha

Unul dintre cele mai răspândite ceaiuri japoneze, Sencha se remarcă prin echilibrul dintre aromele dulci și cele astringente, având un gust delicat, fraged. Culoarea infuziei variază de la galben deschis la galben-verzui. Se produce aproape peste tot în Japonia, reprezentând circa 70-80% din producția de ceai verde din această țară. Sencha se referă la primele frunze de ceai culese de la finalul lunii februarie – în zonele cu climă caldă, până la final de mai – în regiunile cu temperaturi scăzute. Avantajul acestui ceai este că se găsește destul de ușor și are un preț accesibil.

Bancha

După ce primele frunze de ceai sunt culese pentru Sencha (din februarie până în mai), apar noi vlăstari și muguri de frunze, care vor fi folosiți pentru Bancha. Frunzele de ceai Bancha se recoltează în iunie (Nibancha), august (Sanbancha) și octombrie (Yonbancha), devenind tot mai dure cu fiecare cules. Pe lângă aceste frunze, Bancha include și tulpinile superioare ale plantei, alături de frunze mai mari îndepărtate în procesul de producere a Sencha.  Continuă lectura „Ghidul ceaiului verde japonez”

Ghidul ceaiului verde japonez 4.75/5 (95.00%) 12 votes

Budincă de chia cu ceai negru și zmeură

Semințele de chia sunt o variantă excelentă de a obține rapid o budincă delicioasă, datorită capacității lor de a absorbi lichidele. Nu au un gust anume, așa că se asociază bine cu ingrediente variate. Se prepară cu lapte, iaurt, suc de fructe sau ceai și se garnisesc cu tot felul de fructe uscate, nuci, fulgi de cocos, semințe etc. Astăzi am pregătit o budincă de chia cu ceai negru, cu un pic zmeură pentru culoare. Te invităm să o savurezi și tu!

budinca-de-chia-cu-ceai-negru-si-zmeura

Ingrediente

  • 2 linguri semințe de chia
  • 1 linguriță de cacao
  • 200-250 ml apă fierbinte
  • 1 linguriță ceai negru (poți folosi un ceai negru simplu, gen Assam, unul aromatizat delicios ori un Chai condimentat. Cei care vor să renunțe la cofeină pot înlocui ceaiul negru cu un rooibos aromat.)
  • zmeură proaspătă sau congelată
  • miere, zahăr sau îndulcitor, după preferințe

Mod de preparare

  1. Am infuzat ceaiul în apa fierbinte și l-am lăsat apoi să se răcească. În cazul în care vrei să fie mai dulce, acum e momentul să pui mierea/ zahărul.
  2. Am amestecat într-un pahar semințele de chia și cacaua, apoi am turnat 100 ml de ceai și am amestecat bine-bine. Am turnat restul de ceai și am continuat să amestec. Poți varia cantitatea de ceai în funcție de cât de tare vrei să fie budinca. Dacă preferi o consistență mai lichidă, pune mai mult ceai.
  3. Am adăugat zmeura în budincă, apoi am lăsat la închegat timp de câteva ore.

Poftă bună! 🙂

budinca-chia-cu-ceai-negru

Budincă de chia cu ceai negru și zmeură 4.25/5 (85.00%) 4 votes

O cană de liniște: ceaiul de lavandă

Dacă primul lucru care-ți vine în minte când te gândești la culoarea mov este lavanda, acest articol este pentru tine! Cu parfumul său puternic, exotic, lavanda sau levănțica este o plantă versatilă, utilizată din antichitate în ritualurile de frumusețe și ca remediu natural. Poate ai auzit de ea ca parfumant pentru rufe și locuință, însă află că are și alte întrebuințări.

Se folosește ca ingredient în deserturi, dulceață, ciocolată și înghețată, pentru extracția de ulei esențial de aromoterapie, dar și în industria cosmetică. În plus, ține la distanță țânțarii și alte insecte, care nu suportă mirosul ei. Cum probabil ați ghicit, lavanda se poate infuza pentru a obține o băutură calmantă, liniștitoare. Nu este un ceai foarte des întâlnit, însă e interesant de încercat, mai ales că vine și cu ceva proprietăți benefice.

ceai lavanda
Foto: lordingtonlavender.co.uk

Beneficiile ceaiului de lavandă

  • Are efect calmant. În cazul persoanelor stresate, ceaiul de lavandă acționează ca un calmant natural asupra corpului și minții, ajutând la relaxare.
  • Asigură un somn liniștit. Cei care adorm greu pot bea înainte de culcare un ceai de lavandă, cu efect ușor sedativ. Descoperă în acest articol alte ceaiuri pentru a te odihni mai bine.
  • Este bun pentru stomac. Contribuie la ameliorarea unor probleme gastrointestinale, ușurând digestia și prevenind balonarea sau crampele.

În timpul sarcinii, ceaiul de lavandă nu este recomandat, deoarece poate produce complicații.

Cum se prepară ceaiul de lavandă 

Continuă lectura „O cană de liniște: ceaiul de lavandă”

O cană de liniște: ceaiul de lavandă 4.29/5 (85.81%) 31 votes

Povestea ceaiului Assam

În anii 1820, aventurierul scoțian Robert Bruce descoperă o plantă sălbatică în regiunea tropicală Assam din nord-estul Indiei, situată de-a lungul fluviului Brahmaputra. Este vorba de Camellia Assamica, o varietate locală a celebrei Camellia Sinensis, planta ceaiului. O trimite la Calcultta, pentru a fi studiată, iar câțiva ani mai târziu ia naștere Compania de Ceai Assam, care începe cultivarea plantei în valea cu același nume. Astfel, pe piața ceaiului, India devine un competitor serios pentru China.

De atunci, ceaiul Assam a câștigat în popularitate și a ajuns în cești din toată lumea, inclusiv în sortimentele English Breakfast sau Irish Breakfast, dar și în aromatul Masala Chai.

Foto: pinterest.com
Foto: pinterest.com

Datorită climei tropicale, a umidității și temperaturilor ridicate, regiunea Assam reprezintă un loc ideal pentru dezvoltarea plantei ceaiului. Deși aici se cultivă inclusiv ceaiuri albe și verzi, ceaiul negru este cel mai celebru.  Continuă lectura „Povestea ceaiului Assam”

Povestea ceaiului Assam 4.70/5 (94.00%) 10 votes

Gătește cu ceai!

Astăzi ne punem din nou șorțurile și intrăm în bucătărie nu doar pentru a pregăti o băutură delicioasă, ci a descoperi cum putem folosi ceaiul la gătit, astfel încât să profităm la maxim de gustul său.

Biscuiți și prăjituri

Cea mai simplă metodă de a utiliza ceaiul când prepari ceva dulce este să-l adaugi în aluat. În loc de esența clasică de vanilie, pune-ți în valoare desertul cu o pudră de matcha sau chiar cu frunze de ceai, pe care le mărunțești cu ajutorul unui mojar sau a unei râșnițe de condimente. Vezi câteva rețete mai jos!

biscuiti cu ceai
Foto: justonecookbook.com

Infuzie de lapte/ smântână

În loc să infuzezi ceaiul în apă, folosește lapte sau smântână caldă și obții un dressing aromat, gata de împrietenit cu preparate fel de fel. De exemplu, o astfel de infuzie cu ceai verde sencha se va potrivi într-un bechamel sau într-un sos alb pentru paste și orez, în timp ce infuziile de plante vor merge bine la înghețată ori cremă de zahăr ars.

Mix pentru friptură

Ceai și friptură? Da. În amestecul de ierburi aromatice cu care freci carnea înainte de a o pune pe grătar își vor găsi locul cu ușurință și frunzele de ceai, alături de sare, piper, zahăr sau usturoi. Folosește un ceai de tipul Lapsang Souchong ca să dai preparatului o aromă ușoară de afumat.  Continuă lectura „Gătește cu ceai!”

Gătește cu ceai! 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Ceaiul japonez – cum a început totul

Te invităm să savurezi o ceașcă de ceai japonez și câțiva biscuiți de istorie despre tradiția impresionantă a acestei băuturi în Țara Soarelui Răsare!

Japonia a făcut cunoștință cu ceaiul în secolul al VIII-lea, datorită contactelor cu China, consumul de ceai fiind strâns legat de budismul zen. Călugării japonezi călătoreau în China pentru a învăța la mănăstirile de acolo și s-au întors în țara lor nu doar cu învățături, ci și cu semințele de Camellia Sinensis.

Ceaiul a început să fie consumat în timpul ritualurilor budiste, dar și la ceremoniile și evenimentele de la Curtea Imperială a Japoniei. La acea vreme, doar nobilimea și membrii mănăstirilor budiste aveau ocazia să-l consume, fiind un bun de lux. Pentru oamenii de rând, ceaiul era un elixir misterios și inaccesibil.

ceaiul japonez

Cultivarea ceaiului în Japonia a luat avânt după ce călugărul zen Myoan Eisai s-a întors din China și a plantat ceai în Munții Sefuri, zonă aflată astăzi la granița prefecturilor Saga și Fukuoka. Inspirat de Eisai, călugărul Myoe Shonin a cultivat la rândul său planta în Uji, Kyoto, care a devenit principala regiune producătoare de ceai a Japoniei, la acea perioadă. Așa a luat naștere ceaiul Uji, unul dintre cele mai rafinate și reprezentative varietăți de ceai japonez. În timp, culturile de Camellia Sinensis s-au răspândit în toată Japonia, spre Nara și apoi Shizuoka, iar ceaiul și-a pierdut exclusivismul și a început să fie băut și de oamenii obișnuiți.  Continuă lectura „Ceaiul japonez – cum a început totul”

Ceaiul japonez – cum a început totul 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Ouă de Paște colorate natural cu ceai și condimente

Am vorbit deja despre câteva utilizări alternative ale ceaiului și cum pot fi folosite frunzele de ceai în alte scopuri decât delicioasa băutură. Pentru că se apropie Paștele, în articolul de astăzi explorăm o altă idee inedită: ouă vopsite în infuzie de ceai. Iar ca rezultatele să fie mai spectaculoase, am mai adăugat pe listă condimente și alte plante.

Îți spunem de la început: nu te aștepta ca nuanțele să fie la fel de intense ca cele obținute din vopselele clasice de ouă. Însă te vei bucura de o experiență relaxantă, îți vei antrena creativitatea și vei intra în atmosfera de sărbătoare. Este o activitate perfectă inclusiv pentru cei mici.

oua de paste vopsite natural cu ceai

Vopsitul ouălor în acest mod nu e o știiță exactă, iar culoarea obținută variază în funcție de ingredientele tale și de calitatea lor, astfel încât codul de nuanțe de mai jos este pur orientativ. Fii pregătit să descoperi noi nuanțe interesante din ingredientele pe care le ai la îndemână! Te încurajăm să încerci combinații diferite!  Continuă lectura „Ouă de Paște colorate natural cu ceai și condimente”

Ouă de Paște colorate natural cu ceai și condimente 5.00/5 (100.00%) 5 votes

Pandișpan cu ceai de iasomie

Noi credem că sezonul perfect pentru a bea ceai de iasomie este primăvara, când aroma infuziei completează atmosfera de afară; parfumul proaspăt al ceaiului de iasomie aduce a natură înverzită și încălzită de soare. Plus că alungă astenia, te binedispune și îți dă energie să-ți transformi ziua într-un buchet de momente memorabile.

Astăzi, însă, îți propunem să folosești ceaiul de iasomie la un desert: un pandișpan pufos, a cărui pregătire să nu-ți ia mult timp, ca să o zbughești afară, la aer curat.

pandispan cu ceai
Foto: pinterest.com

Rețetă: pandișpan cu ceai de iasomie

Ingrediente

  • 200 g unt
  • 3 lingurițe ceai de iasomie
  • 190 g făină
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 3 ouă
  • 120 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie

Continuă lectura „Pandișpan cu ceai de iasomie”

Pandișpan cu ceai de iasomie 4.75/5 (95.00%) 4 votes

Ceainicele de lut Yixing – ghid de utilizare

Când vine vorba de ceainice de lut, vârful de gamă este reprezentat de Yixing, un model chinezesc foarte apreciat și premiat datorită calităților sale. Se spune că dacă folosești un ceainic Yixing pentru mulți ani, la un moment dat vei putea face un ceai doar tunând apă fierbinte în vasul gol.

Te invităm să descoperi mai multe despre aceste ceainice deosebite în cele ce urmează!

yixing ceainic

Ce au special ceainicele Yixing?

Deopotrivă estetice și funcționale, ceainicele Yixing (yeeshing) sunt de o calitate superioară, fiind realizate din lut zisha, bogat în  fier și cuarț, care se găsește numai în zona Yixing din provincia chineză Jiangsu. Lutul Yixing nu conține plumb, arsenic, cadmiu sau alte substanțe toxice. Datorită porozității, acest tip de lut absoarbe aromele delicate ale ceaiului, iar vasul devine tot mai parfumat cu fiecare utilizare. În plus, lutul zisha păstrează foarte bine căldura și intensifică gustul ceaiului.  Continuă lectura „Ceainicele de lut Yixing – ghid de utilizare”

Ceainicele de lut Yixing – ghid de utilizare 4.71/5 (94.29%) 7 votes

Ceaiul și trandafirii – o poveste de iubire

Când te gândești la trandafiri, foarte probabil îți apar în minte inimioare multe și tot felul de imagini romantice. Însă locul trandafirilor nu e doar în buchetele de flori, în decorațiuni sau într-o dulceață delicioasă, ci se potrivesc de minune și în ceașca de ceai. Da, ai citit bine. Petalele de trandafiri pot fi infuzate și servite sub forma unei băuturi aromate, care se asortează inclusiv cu ceaiul verde sau cu cel negru.

ceai de trandafiriCeaiul de tradafiri sau, dacă e să fim corecți până la capăt, infuzia de trandafiri se face din petalele uscate ale florii sau din bobocii cu parfum delicat. Pe lângă aroma fină, această băutură vine și cu beneficii pentru sănătate.

Beneficiile ceaiului de trandafiri

Petalele de trandafir sunt o sursă valoroasă de vitamina C, care atenuează expunerea nocivă la toxine și radicalii liberi. Vitamina C susține sistemul imunitar și ajută la producerea de colagen, esențial pentru o piele sănătoasă.

Polifenolii conținuți de trandafiri, alături de alți oxidanți, previn afecțiunile cardiovasculare și protejează împotriva osteoporozei. În plus, ceaiul de tradanfiri contribuie la atenuarea crampelor menstruale, fără efecte adverse. Previne problemele digestive, are un efect benefic asupra rinichilor, eliminând toxinele, și reduce riscul infecțiilor urinare.  Continuă lectura „Ceaiul și trandafirii – o poveste de iubire”

Ceaiul și trandafirii – o poveste de iubire 5.00/5 (100.00%) 5 votes